Panik bozukluk diğer adıyla panik atak, stresli olaylara verilen normal korku ve kaygı reaksiyonlarından çok daha farklıdır. Panik atak herhangi neden veya uyarı olmadan ortaya çıkabilen ciddi bir durumdur. Panik atak belirtileri arasında sinirlilik, korku ve bunların dışında terleme yada kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler sayılabilir.
Panik atak esnasında, gerçekleşen korku tepkisi genel olarak orantısız ve tehdit edici boyutlarda olmaz. Fakat zamanla, panik bozukluğu olan bireyler başka bir panik atak yaşama riski olduklarından günlük yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenebilir. Panik bozukluk genel olarak depresyon, alkolizm yada uyuşturucu bağımlılığı gibi diğer ciddi durumlar ile beraber ortaya çıkar.
Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak yaklaşık 10 dakika içeresinde geçen panik atak semptomlarından bazıları şunlardır:
-Nefes almada zorluk çekme
-Kalp veya göğüs ağrısı
-Yoğun olan korku duygusu
-Boğulma hissi yaşama
-Baş dönmesi yada bayılma hissi
-Ani titreme
-Ani terleme
-Bulantı yada mide ağrısı
-El ve ayak parmaklarında karıncalanma yada uyuşma
-Titreme yada ani sıcak basması
-Kontrolün tamamen kaybedilmesi veya ölmek üzere olduğunu düşünerek bunun korkusunu yaşama
Panik atakların kendilerinden daha çok yukarıda belirtildiği gibi gelecekteki olacak olan muhtemel ataklar için duyulan korku önemli problemdir. Dolayısıyla panik atak korkusu, bireyin atak geçirdiği yada geçirme olasılığı gördüğü mekanlardan ve ortamlardan da kaçınmasına sebep olabilmektedir.
Komplikasyonlar
Tedavi edilmediği zaman panik bozukluk yada panik ataklar hayatınızın her alanını etkileyebilir. Sabit yada geçmeyen bir panik atak korkusu ile günlük yaşam kalitenizi oldukça bozulur. Panik ataklara bağlantılı komplikasyonlardan bazıları şunlar olabilir:
-Evi terk etme yada araba sürme gibi fobilerin gelişmesi
-Sağlık sorunları veya diğer tıbbi koşullar için sıkça yapılan tıbbi bakım
-Sosyal olan tüm ortamlardan kaçınma
-İşte yada okulda ciddi sorun yaşama
-Depresyon, anksiyete bozukluğu yada diğer oluşan psikiyatrik bozukluklar
-İntihar riski veya intihar düşüncelerinin fazkasıyla artması
-Alkol yada diğer yasaklı olan uyuşturucu maddelere yönelim
-Ciddi finansal problemler
Bazı bireylerde panik bozukluk agorafobi içerebilir. Panik atak korkunuzun geçmediği yada panik atak olduğunda kaçamayacağınızı aklınızdan geçirdiğiniz yerlerden ve mekanlardan uzak durmaktır. Bunların dışında ise evden çıkarken yanınızda birinin olmasını istemeniz ve bu da zaman içerisinde sizi bu kişilere bağımlı yapabilir.
YORUM GÖNDER