Kivi
Antioksidan özellik taşıması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte olan kivi, tam bir C vitamini özelliği barındırmaktadır. Öyle ki portakaldan bile daha fazla C vitamini içermekte olan bir adet kivide gün içerisinde alınması gereken C vitamini ihtiyacından daha fazlası yer almaktadır. İçerisindeki pektin sayesinde vücuttaki toksinler atılıyor ve DNA korunuyor. Kan şekerinin kontrol altına alınması için oldukça yararlı bir besin olan kivi, içerisindeki lif kaynağı sayesinde sindirim sisteminde düzeni sağlamakta ve kolesterolü dengelemektedir.
Sarımsak ve soğan
Uzun yıllardan beri birçok tıp alanında da kullanılmakta olan ve büyük mucizeleri olan sarımsağın bakteri, mantar ve virüsleri yok etme özelliği 19. Yüzyıl sonrasında Louis Pasteur’un araştırmaları sonucunda doğruluğa kavuşmuştur. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde bire bir rol oynamaktadır. Kansere karşı koruyucu özelliği yanı sıra hücre onarımını kolaylaştırıp bakterilerin çoğalmasını önlemektedir.
Kefir
Kefir ise vücut direncini artırmada önemli bir rol üstlenmektedir. Son yıllarda yapılmakta olan bütün çalışmalar düzenli bir şekilde kefirin tüketilmesi sonucunda üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu özelliğinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Kefir aynı zamanda gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırma özelliğini taşımakta iken diğer bir taraftan bağırsakta kanser oluşumuna neden olan etkenleri engelleyip probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemini düzenlemektedir. Sinirsel rahatsızlıklarda, iştahsızlık ve uykusuzluklar da fayda sağlamaktadır. Ülser, yüksek tansiyon, bronşit ve astım hastalarının tedavisinde kullanılmakta ve çocuk ve yetişkinliklerin kesinlikle kullanması gereken bir besindir.
Ispanak
Bağışıklık sisteminin süper besinlerinde biri olan ıspanakta A,B,C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum hepsi bir arada yer almaktadır. Enfeksiyonları önleyerek, bağışıklıkları güçlendiren ıspanak içerisinde bol miktarda C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumak ile kalmayarak enfeksiyonlar ile savaşıyor. Kalbin dostu olan ıspanak aynı zamanda beyninde erken yaşlanmasını önleyici bir etkiye sahiptir.
Turp
İçerisinde C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi bulundurması sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasında adeta kalkan gibidir. Çok güçlü bir antioksidan özelliği taşır. Soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yüksek lif kaynağı ile sindirim ve boşaltım sistemini destekleyip öksürüğe iyi gelir.
Brokoli
İçerdiği sulforon maddesi sayesinde antioksidan aktivite göstererek bağışıklığı desteklemektedir. C vitamini ve E vitaminini bir arada bulundurduğu için bağışıklık sistemini korur.
Zencefil
Doğanın mucize kaynağı zencefil aşırı kullanılması koşulu ile üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve gripte çok fazla fayda sağlayıcı etkidedir. Sindirimi ve hazmı kolaylaştırması ile birlikte mide bulantısına iyi gelir, kolesterolü düşüren ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen zencefilin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Kırmızıbiber
C vitamini ve potasyum açısından oldukça zengin bir besindir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir iken potasyum ise kalp krizi riskini azaltmaktadır. Ağrı kesici ve iltihap çözücü özelliktedir. Kolesterolü düşürerek mide asidini düzenler.
Pırasa
Tam bir kalp dostu besin özelliğindedir. İçerisindeki flavonid ve kamferol sayesinde kan damarlarındaki hasarları onarır. Sülfürlü bileşikleri sayesinde kolon kanseri ile birçok kanser türünü karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yüksek miktarlarda tüketilmesi durumunda ise kalsiyumun vücutta olumsuz etki oluşturmasına neden olabilir.
Nar
Özellikle kış aylarında artan gribal enfeksiyonlara karşı koruyan nar kalp ve damar dostu bir meyve. 1 nar günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılamaktadır. İçerdiği polifenoller ve antosiyaninler sayesinde damar tıkanıklığını azaltıcı ve tansiyon düşürücü özellik göstermektedir. Kansere karşı koruyucu etkisi olan nar, fiziksel aktivite sonrası vücudun yorulmasını da geciktiriyor.
YORUM GÖNDER