• PAYLAŞ

1000 Çekirdekli İşlemci

  • 22/06/2016 - 18:23
  • 0 Yorum
  • 986 görüntüleme

Dünyada genel olarak kullanılan işlemcilerin çekirdek sayısına baktığınız da 1000 rakamı resmen insanı teknoloji nereye gidiyor sorusuna yöneltiyor. İşlemcilerde bol miktarda çekirdek görmeye alıştık yakında , 10 – 12 çekirdek çıkar diyenlerin sayası çoğunluktayken 1000 çekirdek akılların alamayacağı kadar hızlı işlem yapabilme olanağı sunuyor. Araştırmacıların  henüz yeni ürettiği 1.000 çekirdekli işlemci, akılları zorlayacak cinsten olduğunu söylemeliyiz.

n3t52f2u.akl

1000 çekirdekli işlemci, saniyede 1,78 trilyon işlem yapabiliyor. University of California tarafından geliştirilen işlemci teknoloji dünyasında çok büyük yankı yaptı. University of California’nın uzmanları, işlemcinin bir üniversitede geliştirilmiş ilk 1.000 çekirdekli işlemci olma özelliği taşıdığını söylüyor. Daha önce üretilen işlemci çekirdek şampiyonunun çekirdek sayısının sadece 300 olduğunu hatırlatıyorlar. University of California tarafından ve farklı üniversiteler tarafından üretilen bu işlemciler ticari biçimde satılma amacı taşımıyor; Araştırma geliştirme aşamalarında kullanılmak amacı ile üretiliyorlar.

Sistem, IBM tarafından hazırlanan , 621 milyon transistörden oluşan KiloCore adlı yongasını kullanıyor. 32nm üretim teknolojisi ile donatılmış yongada her çekirdek, 1,78GHz maksimum saat hızına çıkabiliyor. Günümüzdeki kullanılan işlemciler 14nm seviyesine inmişken bu yongada 32nm’nin kullanılması, aynı zaman da  yonganın mobil cihazlara girebilme olasılığını oldukça artırıyor. Çekirdekler birbirlerinden tamamen bağımsız bir şekilde çalıştırılıyor, kullanılmadığı zamanlarda kapatılabiliyor olması ayrı bir özellik. Çekirdeklerin kullanılmadığı zaman kapatılması ise güç tüketimi açısından son derece yüksek verimlilik sağladığını da ekleyelim. IBM  KiloCore yongası takımının başındaki Bevan Baas, yeni yonganın güç verimliği bakımından şimdiye kadarki en başarılı “çok çekirdekli” işlemci olduğunu söylüyor. Yapılan açıklamalara göre ; 1.000 çekirdek, yalnızca 0,7 watt’lık elektrik tüketiminle saniyede 115 milyar işlemi başarıyla yerine getirebiliyor. 0,7 watt’lık elektrik kullanıma baktığımız da  yonga, yalnızca bir AA pille çalışabiliyor diyebiliriz. Bu özellikleri bir araya getirdiğimiz de  modern bir laptop işlemcisine örnek alırsak  yüz kat daha yüksek verim sağlıyor.

IBM yetkilileri KiloCore yongasını önümüzdeki zamanlarda şifreleme ve video işleme konusunda kullanmayı düşündüklerini söylüyorlar. Yakın zaman için de evlerimizdeki cihazlarda görülecek gibi gözükmüyor.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉