14 Farklı Yolla Şirketler Nasıl Kar Eder?
İleri ki yaşamınızda şirket kurmak isteyebilirsiniz. Ya da şu an yürüttüğünüz işi büyüterek şirketleşme yoluna giderek büyümeyi amaçlıyor olabilirsiniz. Şirket kurmak için kanunların çerçevesinde hareket etmek zorundasınız. Bunun detaylarını size avukatlarınız ve şirket çalışanlarınız anlatır. Bizim size bu yazıda anlatmak istediğimiz şirketinizi nasıl kar ettireceğiniz. Sadece bir tek yol kar etmek için. Toplam 14 farklı yol bulunuyor. Fazla konuyu dallandırıp budaklandırmadan şirketinizi nasıl kar ettirirsiniz anlatalım.
- Müşteriyle Gelen Kar
En temel kar etme yöntemidir. Ürettiğiniz hizmet ya da ürünü müşteri ile buluşturarak maliyet-satış farkından kar elde edebilirsiniz. Ülkemizde bunun için Tansaş’ı dünyada HP’yi örnek gösterebilirsiniz.
- Ürün Piramidiyle Gelen Kar
Bünyenizde bulunan ürünlerle edeceğiniz kardır. En tepeden en aşağıya doğru düşünebilirsiniz. Evyap’ı örnek olarak verirsek evin yapılıp satılması sırasında içine harcanan tüm ürünleri bunun için dahil edebilirsiniz.
- Çok Kısımlı Kar
İlk anda ürünü satarak elde edilen karın yanında ürünün marka değerinin yükseltilmesi ile birlikte edeceğiniz karda artacaktır. Kısım bunu ifade etmektedir. Coca-cola’yı örnek gösterebiliriz. Ülkemiz de Efes Pilsen vardır.
- Santral Kar
Bir aracı olarak düşünerek şirketinizi kar ettirebilirsiniz. Buna en güzel örnek olarak bankaları verebiliriz. Paranız bankada sürekli durmaz, banka ihtiyaç sahiplerine bu parayı vererek kar etmeye devam eder.
- Zamana Bağlı Kar
İlk anda ürünü satarak kar edilmez. Kar size belirli bir süre sonra gelecek şekilde hesaplanır. Bunun için örnek olarak gene bankaların verdikleri kredileri gösterebiliriz. Ya da taksitli ürün satan alışveriş sitelerini buna örnek gösterebiliriz.
- Başarılı Ürün Karı
Ürününüzün piyasada sevilmesine göre edeceğiniz kar da katlanarak devam edecektir. Film yapım şirketleri bunun en güzel örneğidir. Filmi yapıp sinema salonlarında yayınlanmaya başladığı andan itibaren süreç başlar ve film sevildikçe o süreç devam eder.
- Kar Katlama Modeli
Bu modelde amaç edilen karın bir anda katlamasına imkan tanır. Örnek olarak Arçelik şirketini gösterebiliriz.
- Girişim Karı
Şirketinize yaptığınız yatırımlarla ya da girişimlerle daha yüksek kar elde etmesini sağlayabilirsiniz. Çok işlek bir caddede dükkan açmak ya da hizmet verdiğiniz sektörde rakiplerinizden birisini satın almak gibi. Arçelik ülkemizde örnek gösterebileceğimiz bir şirkettir.
- Uzmanlaşma Karı
Bir konuda ne kadar uzman bir şirket ortaya çıkarırsanız size gelen müşterilerden o kadar yüksek fiyat talep edebilirsiniz. Bunun için düzenli bir çalışma yapmanız gerekiyor. Kurukahveci Mehmet Efendi bir kahve satsa da bu konuda uzman olduğunu herkes bildiği için fiyatları daha yüksektir.
- Ana Ürün Karı
Şirketinizi ileri götürmek için tek bir ürüne yoğunlaşabilirsiniz. Microsoft’un Windows işletim sistemleri buna en güzel örnektir.
- Marka Karı
Markanız değerlendikçe kar etmeniz de artacaktır. Örnek olarak giyim şirketlerini gösterebiliriz. Mavi bu konuda en ideal örnektir. Kot pantolonların fiyatı hepinizin malumudur.
- Özel Ürün Karı
Piyasada ki talebe göre çıkaracağınız özel ürünlerden daha yüksek karlar elde edebilirsiniz. Efes Pilsen’in alkolsüz çıkardığı bira seçeneğini örnek gösterebiliriz.
- İşlem Miktarı Karı
Bu karın açıklamasına halk dilinde sıklıkla kullanılan sürümden kazanmayı örnek gösterebiliriz. Şirket ne kadar çok ürün satarsa karı da o kadar yüksek olacaktır.
- Yeni Ürün Karı
Deneme amacıyla çıkardığınız yeni bir üründen yapacağınız karı olarak ifade edebiliriz. Ülker’in çıkardığı meyveli gofreti örnek gösterebiliriz. Ya da içecek yelpazesine yeni bir karışım ile hazırladıkları gazozlu içeceği örnek gösterebiliriz.
YORUM GÖNDER