30 Yaşından önce birikim yapmanın yolları nelerdir?
Uzun bir eğitim hayatınızı geride bıraktınız ve iş hayatına atılacak yaşa geldiniz. İyi kötü bir işe de girmeyi başardınız. O andan itibaren aklınıza gelecek birçok plan olacaktır. Ev almak, araba almak, tatile çıkmak veya sevdiğiniz insan ile evlenme planları yapabilirsiniz. Bu çok dolardır. Bunların hepsini gerçekleştirebilmeniz için öncelikle birikmiş bir paraya ihtiyacınız var. Bu paraya çok geç olmadan ulaşmak için, yani 30 yaşından önce borcu olmayan bir arabanız olması için yapmanız gereken doğru birikim teknikleri kullanarak para biriktirmeye başlamaktadır. Gelişi güzel kumbaraya para atarak birikim sizi belirli bir seviyeye ancak ulaştıracaktır.
Hedefinizi belirleyin
Para birikimi yapma konusunda ilk yapılması gereken hedef belirlemektedir. Evlenmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olacak, araba almak için ne kadar paraya ihtiyacınız olacak bunları belirlemelisiniz. Hedef belirlemeden birikim yapmak çok zordur. İlla nakit olarak hedefinizi belirlemek zorunda değilsiniz. Örneğin yıl sonunda evlenmek istiyorsanız o ana kadar yapabileceğiniz tüm birikimi yapmanın yolunu arayabilirsiniz. Bu sayede birikime kendinize bir amaç olarak belirleyip hareket etmeniz daha kolay olacaktır. Bir iş gibi düşünebilirsiniz. İşi yaparken bir amacınız mutlaka vardır. Araba yıkamak bir iştir, bunun amacı ile aracınızı temiz bir hale getirmektir. Sonunda istediğiniz birikimi yapmanız kolaylaşacaktır.
Birikim hesabı açın
Evde birikim yapmakta zorlanıyorsanız ya da kenara bir miktar koyabilecek yapıya sahip değilseniz bankalardan destek alabilirsiniz. Bunun için bankalarda bulunan birikim hesaplarından yararlanabilirsiniz. Birikim hesabınızı çalıştığınız bankaya giderek kolayca açtırabilirsiniz. Ardından aldığınız maaştan otomatik emir vererek her ay belirlediğiniz bir miktarın bu hesaba aktarılmasını talep edebilirsiniz. Bu miktar her ay giderek artacaktır. Birikim hesabında size verilecek faiz oranı ile rahatça birikim yapabilirsiniz. İstediğiniz seviyede birikim yapabilmeniz için gelirinizin yüzde 20’lik kısmını buraya aktarmanız doğru karar olacaktır. Yani 2000 TL geliriniz varsa bunun 400 TL’sini bu hesaba aktarmalısınız.
Bireysel Emeklilik sistemini birikim için kullanın
BES yani bireysel emeklilik sistemi insanların birikim yapmaları için kullanabilecekleri bir yöntemdir. Özellikle devlet desteği ile birlikte birikiminize devlet tarafından verilen yüzde 25’lik destek kenara koyduğunuz 100 TL için size ek destek sağlayacaktır. Her ay kenara attığınız 100 TL aslında 125 TL olacaktır. Bir satır önce söylediğimiz 400 TL’yi bireysel emeklilik sistemine aktarırsanız aylık 500 TL’yi biriktirmeniz anlamına gelecektir. 2017 yılı itibari ile BES otomatik sistemine çalışanların hepsi dahil edilmiş oldu. Tabi belirli bir yıl bu sistemden çıkış yapmamanız gerekiyor. Gerekli süreyi doldurmadan çıkış yapmak isterseniz yüzde 25 oranında ki devlet desteğinden yararlanamazsınız.
Harcamalarınızı Yazın
Birikim miktarını arttırmak istiyorsanız gereksiz harcamalarınızı belirlemelisiniz. Bunun için günlük olarak tüm harcamalarınızı bir kenara not etmelisiniz. Bu notu incelediğinizde size çıkacak sonuç tasarruf edeceğiniz konuları göstermede yardım edecektir. Ulaşım harcamalarınız, elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturalarınızda ki fazlalıkları görmenize yardım edecektir. Örneğin dışarıda düzenli olarak yemek yiyorsunuz diyelim. Haftada 2 kez dışarda yemek yediğinizde cebinizden 50 TL çıkıyor diyelim. Aylık 200 TL’nizi bu şekilde harcıyorsunuz anlamına gelir. Bunu tek yaptığınız harcamalarda fark edemezsiniz. Ancak düzenli olarak not edip belirli bir süre sonunda hesap yaptığınızda boşa harcadığınız paranın ne kadar olduğunu belirleyebilirsiniz. Not etmek size ekstra birikim yapmanız için kaynak oluşturacaktır. Bu sayede daha fazla birikim yapabilmek için kullanmanız gereken tasarruf yollarını belirleyebilme şansı doğuracaktır.
YORUM GÖNDER