4 Madde İle Yaz Saati Uygulamasından Nasıl Etkileneceğiz?
Ülkemizde yıllardır uygulanan yaz saati uygulaması bu sene alınan kararla birlikte tarihe karıştı. Düzenin uzun bir süre boyunca bu şekilde işlemesi bazı konularda sıkıntı yaşanabileceğini ortaya çıkarıyor. Yaz saati uygulaması insanların günlük yaşamlarını etkileme açısından çok büyük bir sorun olmasa da ekonomik konularda sıkıntılar yaşanabileceği düşünülüyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yaz saati uygulamasının kaldırılmasının ardından 4 madde ile yaşanabilecek sorunlar listelenmiş. Her yıl 30 ekim tarihinde saatler artık geri alınmayacak. Ve artık saatinizi bir daha ne ileri ne de geri almak zorunda kalmayacaksınız. Bu sayede ülke olarak güneş ışınlarından daha çok faydalanacağız ancak ekonomik olarak zorluklara alışmamız gerekiyor.
- Mesai Saatleri Değişecek mi?
İnsanların aklına gelen ilk soru bu uygulamanın devreye girmesi ile birlikte mesai saatlerinde bir değişiklik olup olmayacağıydı. Bu uygulamanın en büyük nedeni doğu illerinde yaşayan insanların mesai saatlerini hava karardıktan çok sonra bitirmelerinden kaynaklanıyordu. Ancak bu uygulamanın değişmesi ile birlikte batı illerdin hava tam aydınlanmadan mesai saatinin başlamasının olacağı söyleniyor. Ülkemizin boylam ve enlem farkları 76 dakikalık fark oluşturuyor. Bu sürenin illere göre dengelenebilmesi için valiliklerin ilk durumuna göre mesai başlangıç saatlerini değiştirmeleri söylendi. Yani ardık doğuda mesai saat 8’de başlarken batı illerimizde mesai başlangıç saati 9 olarak belirlendi.
- Şampiyonlar Ligi Başlangıç Saatleri
Ülke futbol takımlarımıza ekonomik anlamda en büyük geliri sağlayan organizasyon olarak bilinen Şampiyonlar Ligi maçları ülkemizde uzun yıllar boyunca 21.45’de başladı. Hatta bu saat artık klasikleşti diyebiliriz. İnsanlar o gün maç olduğunu öğrenmeleri saatini sormalarını gerektirmiyordu. Artık bu saat tarihe karıştı. Yaz saati uygulamasının kaldırılmasının ardından bir UEFA organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi maçları artık ülkemizde 22.45’de oynanacak. Yani bir maç tamamlanması 00:30 bulacak. Eğer eleme maçlarında uzatma oynanırsa saat 1’i geçecek maçlar izleyebiliriz. Bu Avrupa Ligi maçlarının başlama saatini de değişikliğe neden oldu. 20 ve 22’de başlayan maçlar 21 ve 23’de başlayacak. Buna alışmamız gerekiyor.
- Otomatik Saat Güncelleme
Akıllı cihazlar hayatımızın her alanına girmeyi başardı. Ülkemize gönderilen ya da ülkemizde üretimi yapılan telefonlar ve bilgisayarlar yaz saati uygulamasın kendi saat ayarlarını yapıyordu. 30 Ekim tarihinde saatler bir saat geri alınırken, uygulama bittiğinde 1 saat ileri alınıyordu. Bu güncellemelere dikkat etmeniz gerekiyor. Bundan haberiniz olmazsa ve cihazınız siz uyurken saatini değiştirse sabah kalktığınızda kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Bunun için otomatik güncelleme ayarını kapatmalı ya da sabah kalktığınızda sürpriz yaşamamak için odanızda ki saati kontrol etmeniz gerekiyor. Geçen yıl 1 hafta uygulamaya geç başlanılmıştı ve süre de bile sayısız sıkıntı yaşandı. İşe geç kalanlar büyük bir sürprizle karşılaştılar.
- Küresel Ekonomik Senkron
Yıllardır bu değişikliğin olacağı konuşuluyordu. En büyük sorunda küresel bazda yaşanacak saat farklarının ortaya çıkaracağı ekonomik kayıplar olacağı söyleniyordu. Bunun nedeni saatlerin geri alınmaması ile birlikte kış döneminde saat farkının artacak olması. Ülkemizde borsa İstanbul da işlemler 9.15 ile 17.40 arasında gerçekleşiyor. Eğer yurtdışından, örneğin Londra’dan birisi ülkemizde işlem yapmak istiyorsa çok hızlı davranmalı. Çünkü İngiltere saatiyle ülkemizde yapabilecekleri en son yerel saat 14.40 olacak. 3 saate çıkacak fark nedeniyle bu gerçekleşecek. Avrupa’da yaz aylarında saatlerin ileri alınması ile birlikte saat farkı tekrar 2 saate düşecek. Bu sürece alışmak ekonomik anlamda sıkıntıların yaşanmasına neden olacak. İnsanlar için buna alışmak çok da zor olmayacak.
YORUM GÖNDER