Adet görme, kadınların her ay yaşadıkları bünyesel kanamalar olarak adlandırılabilir. Bu dönemde yumurtalar çatlar ve parçalanan yumurtalar kanla birlikte dışarı atılır. Hamilelik geçekleşirse bu kanama görülemez ve yumurta döllenmiş olur. Adet gecikmesi ise 28 günde bir gerçekleşmesi gereken âdet kanamalarının zamanından en az 8 gün sonra henüz gerçekleşmemesi durumudur. Bir bayanın adet gecikmesinden söz edebilmesi için en az 8 gün gecikmiş olması gerekir. Çünkü 8 günden önceki gecikmeler tıp tarihinde normal kabul edilmektedir. Adet gecikmesinin hamilelik dışında pek çok nedeni olabilir. Bu nedenleri detaylı olarak açıklayalım;
Adet gecikmesi nedenleri nelerdir;
Kadınların büyük bir kısmı adet gecikmesi yaladığında hamile kaldığında korkar. Aslında bu gecikme hamileliğin dışında pek çok şeyin habercisi olabilir. Başımızın tatlı belası olan adet gecikmelerinin nedenlerini açıklayalım;
Stres yaşanması;
Kendinizi iyi hissetseniz bile bazı durumlarda çeşitli stresler yaşayabilirsiniz. Örneğin; çok sevdiğiniz bir kişi iş yerinden ayrılabilir ya da başka şehre taşınabilir. Bununla birlikte çok farklı olaylar yaşayabilir ve en ufak bir olayda bile strese girebilirsiniz. Stres, yumurtalamayı sağlayan hormonların seviyesini azaltır. Bunun sonucunda ise hem yumurtlama gerçekleşmez hem de adet gecikmesi yaşanır.
Çeşitli hastalıklar;
Fiziksel olarak strese girmek de adet gecikmesine neden olabilir. Fiziksel olarak yaşadığınız grip gibi normal hastalıklar bile yumurtalamanın gecikmesini ve dolayısıyla adet gecikmesini sağlayabilir.
Çeşitli ilaçların kullanılması;
Bazı ilaçların uzun süreli ya da düzensiz olarak kullanılması adet döneminizin uzamasına neden olabilir. Özellikle doğum kontrol hapları, hormonlar üzerinde etkili olduğu içi adet düzensizliği üzerinde de etkilidir. Doğum kontrol haplarının en büyük yan etkisi adet dönemini geciktirmesidir.
Bununla birlikte anti depresanlar ve kemoterapi ilaçları da adet döneminde gecikmeye neden olabilir.
Kilo değişikliklerinin yaşanması;
Kadınların ani şekilde kilo alması ya da kilo vermesi de adet gecikmesi nedenleri arasında yer alır. Özellikle diyet yapıyorsanız ve o ay fazla kilo verdiyseniz, hormon dengeniz değişeceği için adet döneminizde de değişiklik olabilir.
Yoğun yapılan egzersizler;
Profesyonel sporcularda görülen bu durum, birdenbire çok fazla egzersiz yapan kişilerde de meydana gelmektedir. Eğer yoğun bir spor yapma dönemine girdiyseniz ve günlük almanız gereken miktarın altında kalori aldıysanız, adet döneminizi gecikmesi oldukça normal bir durumdur.
Seyahat etmek;
Vücudunuzun her zaman yaşadığınız şehirdeki gece ve gündüz saatlerine alışkın olduğunu göz önünde bulundurursak, başka bir şehre ya da ülkeye gittiğinizde adet gecikmesinin söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz. Çünkü vücut, bu saat değişikliğine alışmak isteyecektir ve bu süreç de biraz uzun sürebilir. Bu dönemde ise adet gecikmesi yaşanması normal olarak kabul edilmektedir.
Erken yaşta adet olma;
Genç kızların ilk adet oldukları dönemler, düzensiz olabilir. Özellikle ilk 2 yıl adet dönemleri belirli bir düzene girmez. Bu durum da normal kabul edilmektedir.
YORUM GÖNDER