Ağız içerisinde olan yaralar yemek yememizi, bir şeyler içmemizi zorluk çıkardığı için sıkıntı çıkaran sorunlardan birisidir. Bu yaralar aft olarak bilinmektedir. Aft olarak bilinen bu yaraların içerisinde dil, diş eti, yanak ve damak gibi noktalarda oluşan yaralar sıralanmaktadır. Çok küçük olmasına rağmen ters noktalarda ortaya çıktığı için konuşma ve yemek yeme gibi konularda bizlere önemli derecede zorlamaktadırlar. Bu yaraların oluşmasında genelde candida albicans ismi verilen bakteri türü önemlidir. Bu bakteri ağız içine yerleşerek sarı ya da beyaz renkte ülserlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bazı durumlarda birden fazla noktada bu yaraların oluşmasına neden olabilir. Şimdi ağız içinde oluşan yaraların nedenleri hakkında bilgi verelim.
Ağız İçinde Yara Nedenleri
Ağız içinde bir yara oluşmasının başlıca nedenlerinden birisi stres oluşmasıdır. Bu durum günlük hayatta oluşan kaygıların seviyesinin yüksek olmasından giderek büyük bir soruna neden olabilir. Çünkü yüksek kaygı ve stres bağışıklık sistemini etkilediği için daha kolay bir şekilde hastalanmaya neden olmaktadır. Bu da ağız içerisinde yara oluşmasına neden olmaktadır.
Ağız bakımına yeteri kadar dikkat edilmemesi de yara oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumun belirli bir şekilde ortadan kalkması için ağız ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılması şarttır. Bunun için dış macunu kullanırken içerisinde çok fazla sülfat ve sodyum bulundurmayan diş macunlarını tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
Bu hastalığın sorun olmamasını istiyorsanız düzenli olarak alınan vitaminlere dikkat edilmesi çok önemli bir detaydır. Düzenli beslenme ve yeterli şekilde vitaminlerin eksiksiz bir şekilde alınması ağız içerisinde oluşan yaraların önüne geçilmesinde çok önemli bir detaydır. Bu yaraların oluşmasına neden olan vitaminlerin eksikliği B12 ve C vitaminlerinin olmamasıdır.
Ağız içerisinde oluşan yaraların nedenlerinden birisi de zararlı alışkanlıklardır. Sigara ve alkolü ilk sıraya bu şekilde yazabilirsiniz. Bunların içerisinde bulunan nikotin ve diğer zararlı maddeler derinin içerisine yerleşerek iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Ağzımızın içerisindeki yaralardan kurtulmak ve bununla birlikte sağlığımızı korumak için bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmamız faydalı olacaktır.
Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir
Bu yaraların ortadan kalkması için çok aşırı durumlar görülürse doktora gitmek öncelikle tavsiye edilir. Doktorlar genel olarak bu yaraların ortadan kalkmasını sağlamak için gargara ya da antibiyotiklerden yararlanmanızı özellikle tavsiye etmektedir. Eğer yara dilin etrafında oluşmuşsa bundan kurtulmak için tentürdiyot tedavisi uygulanmaktadır. Bu biraz acı verici olabilir. Bu yaralardan kurtulmak için verilen antibiyotik tedavisi bir fırça ile kutunun içerisinde bulunan ilacın yaranın olduğu bölgeye uygulanması ile mümkün olmaktadır. Bu tedavi bir hafta boyunca aralıksız olarak devam ettirilebilir. Bunlarla birlikte kremle uygulanan tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. İlaçlı tedavi yöntemleri ile birlikte yaraların kapanması için uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerde bulunmaktadır.
Ağız Yarasından Kurtulmanın Doğal Yöntemleri
Genelde ağız içerisinde yara olduğunda kabartma tozu tavsiye edilmektedir. Bunu iki şekilde uygulayabilirsiniz. İsterseniz bir miktar su ile karıştırarak gargara yapabilir, isterseniz de direkt olarak yaranın olduğu noktaya uygulayabilirsiniz. Günde 3-4 kez uygulamak tedavi konusunda yardımcı olacaktır.
Misvak kullanımı da bu yaranın iyileşmesi konusunda yardımcı olacaktır. Diş etlerinin olduğu bölgeye ve yaranın olduğu bölgeye uygulandığında kısa sürede iyileşme sağlanacaktır.
Tedavi sürecinde vitamin takviyesi yardımcı olacaktır. Bu yaraların iyileşmesini sağlayacağı gibi ileri ki dönemlerde tekrar yeniden çıkmasını sağlayabilir. Tüketilecek gıdalar arasında süt, tavuk ve yoğurt gibi besinlere öncelik verilmelidir. Bu dönemde içerisinde asit ve baharat olan yiyeceklerden uzak durmanız doğru olacaktır.
YORUM GÖNDER