Doğum ağrısı, genel olarak bakıldığında kendine has özellikleri olan ve çok yönlü bir ağrı tipidir. Tıpta yaşanan ağrıyı azaltmak adına farklı yöntemler kullanılır. Normal doğumlarda en çok tercih edilen, etkili ve güvenli olarak sık kullanılan yöntem Epidural yani ağrısız doğum tekniği olarak bilinir.
Ağrısız doğum nasıl yapılır?
Epidural anestezi tam olarak, çok ince bir kateter yardımı ile belden epidural saha adı verilen bölgeye girilerek, bu bölgeden lokal anestezik maddeler verilmesi ile uygulanır. Anne adayı olan birey baskıyı, dokunmayı hisseder ve hatta kalkıp rahatlıkla yürüyebilir ama ağrıyı kesinlikle hissetmez.
Normal doğum esnasında, kateter yerleştirilerek ilaç verildikten yaklaşık olarak 15 dakika sonrasında anne adayı kasılmaların tamamını hissetmesine rağmen kesinlikle ağrı duymamaya başlar. Doğum aşaması uzaması durumunda veya ilacın etkisi azalmaya başlayarak hasta ağrı hissetmeye başladığında ek doz verilmesinde sakınca yoktur. Sır kısmına yerleştirilen bu katater hastanın isteğine bağlı olarak doğum esnasından hemen sonra yada 24 ile 48 saat içerisinde çekilir. Anestezi amaçlı olarak epidural kateter takılması hastalar açısından oldukça kolay, acısız ve son derece rahat bir uygulamadır.
Epidural ne zaman uygulanır?
Doğum yakınlaşması rahim kasılmaları düzenli duruma geldikten sonra rahim ağzının yaklaşık olarak % 60-70 incelip, açıklığı ise 4 cm’e ulaşınca yani daha açık bir dille sancılar anne adayını ciddi olarak rahatsız etmeğe başladığında uygulanır. Daha önceden uygulanması, kasılmaları etkileyerek doğumun gecikmesini sağlar. Geç kalındığı zaman ise anne gereksiz olarak ağrı çekmiş olur ağrılar çok daha sık geleceğinden dolayı anne adayı işlem yapılırken hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması yapılması oldukça zorlaşabilir.
Ağrısız doğumun avantajları nelerdir?
-Epidural anestezi ağrısız olarak normal doğum için mükemmel olan bir yöntemdir.
-Etkin olarak doğum ağrılarının önlenmesini sağlar, uygun dozda ve zaman içerisinde uygulandığında doğumu hızlanmasını sağlar.
-Uygulama yapıldıktan sonra yürünebilir.
-Epidural analjezi kesinlikle sersemletmez, hasta hissedilmesini sağlamaz, gaz çıkarımını engellemez, bağırsak hareketlerini durdurmaz,
-Psikolojik rahatlama ile beraber, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansını son derece artırır.
-Anne doğumdan sonra yorgun ve bitkin olmadığı için bebeğini daha çabuk kucağına alarak, hemen besleme imkanına sahip olur.
-Tecrübeli uzmanlar tarafından yapılan epidural sonrası baş ağrısı çok son derece nadir görülür.
-Sezeryan zorunlu olduğu durumlarda takılan kataterden verilen ilaç dozu uygun dozda artırılarak genel anestezi verilmesine gerek kalmadan uyanık bir şekilde sezeryan yapılması mümkün olur.
Ağrısız doğum nedeni ile anneye verilen ilaçların bebeğe zararı dokunur mu?
Bu hazırlanan ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozlarda verildiğinde bebeğe kesinlikle zararı olmaz. Kullanılan ilaçların özelliği bakımından kana çok az geçtiklerinden ve geçseler dahi plasentadan geçip bebeğe ulaştıkları esnada kısa süre içerisinde parçalandıklarından dolayı bebek üzerinde olumsuz hiç bir etki beklenmez.
Çok teşekkürler çok işime yaradı bilgileriniz,bu sitedende faydalı bilgiler edindim bakmalısınız.
Güzel yorumunuz için teşekkürler.
YORUM GÖNDER