• PAYLAŞ

Alkol Bağımlılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • 23/06/2017 - 03:29
  • 0 Yorum
  • 951 görüntüleme

İnsanlar bağımlı olarak isimlendirilmeleri için bazı konularda aşırıya kaçmaları ve fiziksel, ruhsal olarak tepki vermeleri gerekiyor. Bir insanın alkol bağımlısı olduğunu söyleyebilmek için ona ulaşamadığı zamanlarda kendisini kaybetmesi, aşırı tepkiler vermesi ve ona ulaşmak için tüm hayatını alt üst etmesi gibi konulara sahip olması gerekiyor. Bu sorun çağımızda en sık yaşanan sorunlardan birisidir. Birçok insan bu soruna sahip olduğunun farkına dahi varmaz. Ancak alkole ulaşamadığı zamanlarda bu durumun vahameti ortaya çıkar. Alkol sorunu insanların çok sayıda farklı sağlık problemleri yaşamasına neden olmakla birlikte, iş hayatında büyük zorlanmalarında yaşanmasına neden olmaktadır.

Alkol bağımlığı nedeniyle birçok trafik kazası gerçekleşmekte, insanların ihtahar etme fikri artmakta, suça yönelme ihtimalleri yükselmekte, aile içerisinde yaşanan geçimsizliklerin oranı artmaktadır. Bununla birlikte alkole aktarılan paranın limiti arttıkça ekonomik sorunlarında baş göstermesi kaçınılmaz olmaktadır. Alkol bağımlığı insanları hem bedenen hem de ruhsal olarak büyük bir boşluğun içine düşmelerine neden olmaktadır. Alkol nedeniyle birçok insanın iş huzuru bozulmaktadır. Alkol bağımlılığı daha çok gelişmiş ülkelerde görülen bir sorundur. Örnek olarak Norveç, Fransa, Amerika ve İsveç gibi topluluklarda nüfusa oranlandığında 10’da 1 gibi bir limit ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlara rağmen günümüzde alkol tüketimi düzenli olarak artış göstermektedir. İnsanlar yemeden içmeden kesilmemelerine rağmen alkolden vazgeçmeyi tercih etmiyorlar.

Alkol Bağımlılığına Bağlı Rahatsızlıklar

Alkolü Bırakma Sendromu, bu durum genelde insanların alkolü bıraktıklarında ortaya çıkan bir sorundur. Bu sendromun belirtileri arasında konuşmada takılma ve kekeleme gibi sorunlar, vücutta ani titremelerin yaşanması, aynı şekilde beklenmedik kasılmaların olması, sara nöbetlerinde artış görünmesi, baş ağrısının çok şiddetli boyutlara çıkması ve terleme gibi sorunlar baş göstermektedir.

Deliryum Tremens, bu alkolü bıraktıktan sonra beyinde yaşanan bir sendrom olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu yaşanan kişilerin genel olarak şuurları genel anlamda bulanıklık göstermektedir. Aynı zaman hasta rüyada gibi hareketler sergilemektedir. Bazı durumlarda hastanın saldırganlığı da ortaya çıkmaktadır. Kapı ve pencereyi dahi şaşıran insanların olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Alkol Hallüsinozisi

Bu daha çok yıllarca alkol tüketen ve bırakan insanlarda ortaya çıkan bir sorundur. Bu sorun alkol tamamen bırakıldıktan 2-3 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Sürekli olarak hallüsinasyon görme, şuurun açık olmasına rağmen bu belirtilerin giderek artması. İşitme konularda problemlerin yaşanması gibi belirtileri sıklıkla ortaya çıkan başlıca sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Alkol Bunaması

Genç yaşta ortaya çıkabilen bir alkol bırakma sorunudur. Bu çok uzun süre yüksek miktar alkol tüketen insanlarda ortaya çıkabilen bir sorundur. Yaşlı insanlarda görülen bunamanın bir benzeri şeklindedir. İsimleri ve yerler unutulur ya da karıştırılır. Bu sorunların tamamı alkol bağımlılığı nedeniyle insanlar görülebilen başlıca sorunlardır. Bunlardan korunmak için yapılacaklara bakalım.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle mutlaka bir uzman doktordan yardım almanız gerektiğini tavsiye etmeliyiz. Yakınınızda bu sorun ile yüzleşen birisi varsa onu zorla da olsa bir doktora götürmeniz faydalı olacaktır. Dünya üzerinde bu konuyla savaşan çok sayıda şirket tarafından kampanyalar düzenlenmektedir. Alkole hayır slogana bunların başlıca olanları arasındadır. Kısacası bir kez başlandığında kolayca bırakılabilecek bir şey değildir. O nedenle gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere tüm dünyaca çocukları alkole özendirmemek için çok sayıda kampanya düzenlenmektedir. Çünkü alkol bağımlılığından kurtulmak çok da kolay olmamaktadır. Bu bağımlılıktan kurtulan insanların alkole başlama ihtimalleri çok yüksektir. En küçük bir olumsuzlukta ilk akıllarına gelen alkol olmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉