• PAYLAŞ

Araba Lastikleri Nasıl Korunur ?

  • 27/07/2016 - 02:07
  • 2 Yorum
  • 3895 görüntüleme

Ülkemizde geçtiğimiz yılda devreye giren ve mevsimine göre lastik kullanımını zorunlu hale getiren yasa ile beraber bir çok araç sahibinin lastik kullanımı ve depolaması sorununu da beraberinde getirdi. Araçlar için hayati önem taşıyan lastikler gerekli bakım yapılmayıp özen gösterilmediğinde daha çok yeni görünürken bile ne yazık ki kullanılmaz hale gelebiliyor. Kullandığımız araç lastiklerinin aracımızın üzerindeyken ve aracımızın üzerinden çıkardıktan sonra farklı koruma yolları vardır.

Lastiklerin araçlarımızın üzerindeyken hayatımız için çok önemli bir faktör olduğunu unutmamalı ve olabildiğince bakımlarını yaparak yıpranmadan kullanmaya özen göstermeliyiz. Özellikle yaz aylarında aracımızın lastiklerini korumak için, aşırı sıcak havalarda asfaltın kızmasından dolayı yola çıkmaktan kaçınarak lastiklerinizin çok daha az yıpranmasına yardımcı olabilirsiniz. Aksi halde çok kızgın olan asfalt aracımızın lastiklerine oldukça ciddi zarar verecektir. Zaten sıcaktan kızmış olan yüzeye bir de aracımızın hızı ile beraber sürtünme kuvveti binince lastikler ne kadar yeni ve kaliteli olsa da zarar görecektir.

Lastiklerimizin çok daha uzun ömürlü olması için aracımızla ilk kalkış esnasında lastiklerin boşa dönmesini engellemeli kısaca patinaj  çekmekten kaçınmalıyız. Aracımızın kavramasını ne kadar doğru uygularsak aracımız patinaj çekmekten uzaklaşır ve sakin bir şekilde kalkış yaparak yola çıkar. Aracımızın her patinaj çekişte araç lastiklerimiz oldukça zedelenir ve tehlikeli bir hale gelir.

Aracımızın lastiklerini korumak için kullandığımız aracın lastik ebatlarına ve yük taşıma kapasitelerine göre hava basınçlarını kontrol etmeli eksik olan hava basınçlarının en kısa zamanda tamamlanması gerekir. Hava basıncı eksik olan lastikler asfalt üzerine olması gerektiğinden daha  fazla sürtünmesi nedeni ile daha hızlı erir. Aracımızın üzerinde eriyen lastikler hayati tehlikeler yaratır, fren yapma esnasında istenen verimi sağlamayacağı gibi aynı zaman da durma mesafesini de uzatır. Yağmurlu havalarda özellikle yokuş yukarı sürüş esnasında  büyük sorunlar çıkarabilir.

Aracımızın lastiklerini mevsimlerine göre değiştirmemiz gerekir aracımızdan çıkardığımız lastiklerin depolaması da bir o kadar önem taşımaktadır. Aracımızdan çıkardığımız lastikler daima serin ve kuru bir yerde depolanmalıdır. Aracımızın lastikleri açık alanda muhafaza ediliyorsa, bir brandayla örtülerek yağmur, kar ve diğer dış etkenlere karşı mutlaka korunmalı. Aynı zaman da lastiklerimizin güneş ışığı ve diğer yapay ışıklardan korunması son derece önemlidir.

Lastiklerimizi depolarken, zemine kesinlikle sıfır olmayacak şekilde kullandığımız raflara dikey konumda yerleştirmeli aynı zaman da ara ara yerlerini değiştirmek gerekmektedir. Lastiklerimizi sakladığımız deponun  sıcaklığı da 35 derecenin üzerine kesinlikle çıkmamalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


nasilyapilir com
Cengiz Semerci - 26/09/2016 - 09:17

Bence lastiğin korunması tamamen sürüşe bağlı. Ser fren, ani kalkış, kaldırıma vs. çarpma veya böyle lastiğe zarar verebilecek yerlere aracınızı sokarsanız tabiki lastiğe zarar verirsiniz. Hele ki gençlerin yaptığı gibi patinajla falan kalkarsanız..

Cevapla
nasilyapilir com
Mahmut Uslu - 26/09/2016 - 09:14

Kesinlikle arabanın frenine ve patinaja bağlı. Sert fren yaparsanız yakın zamanda dirence bağlı olarak lastikleri yersiniz. Bunun başka alternatifi yok yani.

Cevapla
Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉