Araçlarda Takviye Nasıl Yapılır ?
Akü takviyesi ya da kısa adı ile “Takviye” hemen hemen tüm araç kullanıcıların başına en az bir defa gelmiş, aslında talihsiz bir olaydır.
Araç aküleri araç çalıştığında kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araçlar çalıştığında akü devamlı olarak kendi şarj ederek, olası akü bitmelerini bu sayede tekniki olarak önlemiş olur. Ancak araçların kimi durumlarda, özellikle uzun süreli kullanılmadığında, aracın pasif elektronik sistemlerinin çalışmasından kaynaklı (Araç içi saatler, alarmlar, dijital kmlerde km hafızası vb.) nedenlerden ötürü, aracın uzun süreli kullanılmaması nedeniyle akü boşalmaya başlar. Belli bir süre sonra araç çalıştırılmadığında, özellikle eski aküler biter ve aracınızı çalıştıracak güç boşalmış olur. Ve aküdeki gücün yetersiz olması nedeni ile aracınız marş motorunu ateşleyemez ve aracı çalıştıramazsınız.
İşte bu gibi durumlarda can simidi özelliği taşıyan Takviye imdadınıza yetişir.
İki aracın kafa kafaya birbirine yaklaşıp, takviye için özel olarak üretilmiş takviye kabloları vasıtasıyla takviye işlemi başlatılmış olur.
Takviye, iki güç kaynağının paralele olarak birbirine bağlanması ile meydana gelir. Bir akünün artı kutup başını, diğer akünün artı kutup başına, eksi kutup başını ise yine eksi kutup başına bağlanması ile takviye işlemi gerçekleşmiş olur. Akülerdeki kutup başlarının artı mı eksi mi olduğuna, kutup başının yanında bulunan + veya – simgesinden anlayabilirsiniz. Kablo bağlantılarını yaptıktan 15-20 saniye sonra aküsü biten aracın marşına basarak aracı çalıştırabilirsiniz.
Araçlarda takviye işlemini yaparken mutlaka uyulması gereken kurallar şunlardır;
Aküsü dolu olan aracın mutlaka çalıştırılması gerekmektedir, aksi halde diğer aracın da aküsünün gücünde azalma meydana gelebilir.
Takviye işlemi mutlaka takviye kablosu ile gerçekleştirilmelidir.
Takviye işlemi sırasında mutlaka artı ve eksi kutuplara dikkat edilmeli, yanlış bağlantı kesinlikle yapılmamalıdır.
Takviye kablolarında artı ve eksi kablo uçları kesinlikle birbirine değmemelidir, aksi halde akünün gücüne göre kıvılcım patlamaları meydana gelip, hafif çaplı yaralanmalarla birlikte, akünüze ciddi zararlar verebilirsiniz.
Takviye işlemi tamamlandıktan sonra takviye kablosu çıkartılmalı, aküsü biten araç kullanılmayacaksa dahi belli bir süre çalışmaya devam ettirilmelidir.
Devamlı şekilde aküsü azalan araçların, aküleri bitmiş olup, oto elektrikçinize göstermenizde fayda olacaktır.
Olası akü güç azalmalarının önüne geçmek için, kullanılmayacak araçların en az haftada bir 10 dakika çalıştırılması gerekmektedir.
Aracınızda takviye kablosu bulundurmanız hem sizin için, hemde çevrenizdeki araç kullanıcılarına yardım edebilmeniz için oldukça faydalıdır.
Takviye işlemleri esnasında önce emniyet kuralı asla unutulmamalıdır.
YORUM GÖNDER