• PAYLAŞ

Arıcılık Nasıl Yapılır?

  • 11/08/2016 - 04:20
  • 0 Yorum
  • 1069 görüntüleme

Bal üretimi için yapılan hobi olarak yapılmasının yanında arıcılık aynı zamanda bir iş koludur. Bu işi yapmaya karara verip yeni başlayacak olan kişilerin mutlaka profesyonel olarak eğitim alması gereklidir. Eğitim sürecinin ilk aşaması arı ve kovan seçimi ile başlar.

Arıcılığın doğru olarak yapılabilmesi için mutlaka şehir merkezinden uzak olan bölgeler tercih edilmelidir. Kovanların bulunacağı alan doğal bir iklime sahip olmalıdır. Kovanların çevresinde fabrika, çöplük veya kimyasal madde ortamı kesinlikle bulunmamalıdır. Havayı olumsuz şekilde etkileyen tüm unsurlar aynı zaman da arıların yaşamasını engeller. Bunlara ek olarak, arı kovanlarının bulunduğu alanlar mutlaka korunaklı olması gerekir. Bulundukları alanda doğrudan rüzgâra maruz kalmamaları büyük önem taşır. Yaz aylarında kovanlar, öğle güneşinden kesinlikle korunmalıdır. Arıların kovanlarının bulunduğu yerlerde su kaynağı bulunmalıdır. Kovanların çevresinde temiz nehir veya su kaynağı bulunuyorsa ayrı olarak bir yer hazırlamaya gerek yoktur.

Aricilik-nasil-yapilir-2

Çevresel şartların tam olarak sağlanmasından sonra, arılar ve kovanlarla doğrudan ilgilenecek olan bireylerin Tarım Bakanlığı vasıtasıyla görevlendirilen kişiden ya da Türkiye Arıcılar Birliği Kurumundan mutlaka eğitim alması şarttır. Bu eğitim süreci aşamasında arının cinsi, kovan bakımın hangi dönemlerde yapılması gerektiği ve hazırlanan kovanların mutlaka sahip olması gereken özellikler hakkında detaylı bilgi verilir. Ayrıca bu eğitimlerin yanında kaliteli bal üretmek için yapılması gerekenler bu eğitim süreci boyunca kursiyerlere gösterilir.

Arıcılık işine başlarken, işin yapılacak alanın belirlenmesi ve bu konu hakkında eğitim aşamasının ardından kovalarda olacak arının cinsinin seçim süreci başlar. Çünkü arıcılıkta arının cinsi yüksek verim almada en belirleyici etkendir. Mümkün olduğunca çalışkan, doğurmaya en yatkın arı cinsleri seçilmesi büyük önem taşır. Kovanın uzun süreler istikrarlı ve güçlü kalabilmesi için kesin olarak genç bir ana arı bulunmalıdır. Genç ana arılar kovanlarda ilk iki yıl oldukça fazla doğurganlık gösterir.

Arıcılıkta arıların, kolay üreyebilmesi ve aynı zaman da nitelikli bal üretebilmesi için sahip olunan kovanların fenni standartlara mutlaka uygun olması gerekir.

Hasat zamanın da bal kalitesinin yüksek olması için peteklerin cam çerçeve ya da bal mumundan seçilmesi büyük önem teşkil eder. Bu detayların yanı sıra ilkbahar, yaz, sonbahar bakımı ile kışlama dönemlerine son derece dikkat edilmelidir. Özel olarak kış aylarına girildiğinde arıların düzeninin hiçbir şekilde bozulmaması için kovanların ses ve gürültüden izole uzak alanlara yerleştirilmesi önemli detaylar arasındadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉