Bazı gıdalar kalp sağlığı açısından bir ilaç gibi davranabilir. Bu gıdaların gün içerisinde tüketilmesi ile kalp hastalıklarını önlenebilmesinin yanı sıra, geri dönüşümü dahi sağlayabilirsiniz.
1- SODAYI BIRAKIN
Her yıl 180.000 kişi şekerli içecekler sebebi ile hayatını kaybediyor ve 45.000’ i ise kalp krizinden. Meşrubat içe birçok kişi hızla kilo almaya, diyabete ve bununla beraber kalp tıkanıklığı bakımından risk altındadır. Meşrubat olan içecekler kan şekerini son derece yükseltir ve bu durum arterlere sebep olan bir durumdur. Harvard üniversitesinde yapılan araştırmaya göre bir günde içerisinde şekerli içeceklerden iki adetten fazla tüketen kadınlarda içmeyenler kadınlara göre kalp hastalıklarının gelişme olasılığını %40 fazla artırdığını gösterdi. Gün içerisinde Soda içen erkeklere bakıldığında ise içmeyenlere göre bu oranın %20 fazla olduğu belirlendi.
2- SEBZE BAŞ MENÜNÜZ OLSUN
Sebze daima her yerde ve neredeyse her mevsimde bulunabilir, hem hesaplı olması hem de sağlıklı olması tercih nedeni olmalı. Sebzelerin neredeyse tamamını vücut için doğal bir ilaç olarak düşünebiliriz. Havucundan, domatese, salatalığından, brokolisine kadar kalp için oldukça önemli olan mineral, vitamin ve lif kaynağıdır. Kuşkonmaz, Çin lahanası ve biber başta B6 olmak üzere B vitamini açısından son derece zengindir ve bu da homosistein kalp hastalığına bağlantılı olan bir amino asit düzeyini oldukça düşürmektedir. Havuç ve domates dışında turuncu meyveler ve özellikle muz, önemli antioksidan olan likopen gibi karotenoid bakımından son derece zengindir. Sürekli olarak sebze ağırlıklı beslenen bireylerde inme ve kalp hastalığı riski % 30 daha az görüldüğü kanıtlanmıştır.
3- MÜMKÜN OLDUĞUNCA SADE “ET”
Elinizde olduğu kadar doğal et tüketimine özen gösterin. Doğal olarak otlayan hayvan etlerini tercih etmelisiniz. Bu sizin hayatınız için atacağınız harika bir adım olabilir. Kapalı mekânlar içerisinde yetiştirilen hayvanlarda hormonlar, antibiyotikler, sodyum, nitrit, yapay renklendirici, pestisitler veya gizli katkı maddeleri bulunabilir. Oysaki doğallığını koruyan doğal yollarla beslenmiş olan hayvanların, et ürünlerinde sağlıklı olup omega-3 bakımından zengindir.
4- BALIK
Belirli balık çeşitleri omega- 3 bakımından oldukça zengindir. Omega-3 kalp ritim bozuklukları, yağ asitlerinin iltihap, trigliserit düzeyleri ve yüksek kan basıncını oldukça azalttığı bilinmektedir. Bu yağ konusunda zengin olan bir diyet vücudunun önemli damarları olan arterlerde plak önemli ölçüde oluşumunu önler. Sardalye, hamsi, uskumru, somon ve ringa omega -3 açısından son derece zengindir.
5- ÇAY
Çay, vücutta oksitlenmeyi nötralize etmekte önemli bir yardımcı flavonoidler açısından da oldukça zengin bir kaynaktır. Kateşinler olarak da adlandırılan yeşil çay içerisinde bulunan flavonoidlerin vücuttaki hücreleri koruma özelliğine sahiptir. Siyah, yeşil veya oolong çayı ile yapılan diyet, kolesterolün kan tarafından emilmesini önler, kan şekerinin seviyesini oldukça düzenler ve inflamasyonu yatıştırıcı özelliği ile de öne plana çıkmaktadır.
YORUM GÖNDER