Aselsan Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında dev bir iş birliğine imza attı. ASELSAN-Sikorsky işbirliğiyle tarihinde ilk kez bir Türk firmasının arge araştırmalarını yaptığı ve ürettiği yüksek teknolojiye sahip sistemler, dünyada bir çok ülkenin tercihi olan Black Hawk gibi bir hava aracına entegre edilerek standart konfigürasyonuna dahil oldu. Önümüzdeki 20 yıl boyunca dünya genelinde satışa sunulacak olan S-70i Black Hawk helikopterlerinin büyük bir kısmı, ASELSAN’ın aviyonik çözümlerini içerecek.
Proje kapsamın da, Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Türkiye’de bulunan 6 farklı kullanıcının 109 adet genel maksat helikopterinin ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı.
Buna anlaşmaya göre, Sikorsky firmasına ait S-70i Black Hawk helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye’de üretilmeye başlanılacak. Üretim lisansı, Türkiye’nin ilerideki dönemlerde de ihtiyacını da karşılayacak şekilde hazırlandı ,anlaşma toplamda 300 adet helikopterin üretimini kapsıyor.
Proje kapsamına göre yapılan anlaşmada, helikopterlerde kullanılacak haberleşme, seyrüsefer, elektronik harp, uçuş ve görev yönetim sistemlerinin geliştirilmesinden, üretilmesine ve entegrasyon faaliyetleri tamamen ASELSAN tarafından yürütülecek.
S-70i Black Hawk helikopterinin üzerinde bulunan mevcut uçuş ve görev yönetim sistemi yerine tamamen ASELSAN tarafından hazırlanmış, yazılımı ve donanımı milli ve özgün olarak geliştirilmiş olan ASELSAN Görev Yönetim Sistemi olan IMAS entegrasyon edilecek. Bu aşamalardan sonra nihai konfigürasyonları yapılan helikopter T-70 Kara Şahin helikopteri olarak anılacak.
Dünyanın sayılı helikopter üreticileri arasında bulunan Sikorsky firmasının S70i Black Hawk helikopterinde, temel aviyonik sistemlerini ve sayısal kokpit göstergelerini ASELSAN’a emanet etmesi, şirketin uluslararası alanda kabul görmüş bir aviyonik ekipman sağlayıcısı haline geldiğinin en büyük kanıtını oluşturacak. Bu durum, aynı zaman da ASELSAN’ın dünya genelindeki pazar payını arttırmasına ve marka değerine de büyük katkı sağlayacak. ASELSAN, dünyada farklı hava araçlarına özgü, aviyonik çözümler sunabilen az sayıdaki şirketler arasında yerini daha da sağlamlaştırmış olacak.
YORUM GÖNDER