Astaksantin karides, kabuklular, somon ve mikroalg dahil olmak üzere kırmızı yada pembemsi renkli olan hayvan veya çoğu deniz bitkisinde bulunan bir fitobesindir. Vücut tarafından üretilemeyen, fakat vücutta bulunan oranının optimum düzeyde bulunması sağlık için oldukça önemlidir.
Astaksantin bünyesinde bulundurduğu güçlü antioksidan özelliği sayesinde makula ve katarakt dejenerasyonu gibi özellikle yaşa bağlı göz hastalığı önlemeye son derece yardımcı olabilir. Bunun dışında UV hasarına karşı gözleri koruma altına aldığına inanılmaktadır.
Astaksantin Etki Alanları Nelerdir?
-Kanseri Önleme;
Astaksantin oldukça güçlü bir antioksidan olduğundan dolayı birçok farklı kanser çeşidi riskinin azaltılmasında konusunda esastır. Bunun yanı sıra anti-inflamatuar özelliği bulunmaktadır. Kanser ve kronik hastalıklarından koruması konusunda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bir araştırmada, astaksantinin özellikleri arasında göğüs kanserinde meydana gelen tümör hücre proliferasyonunu % 40 oranında azalttığını gözlemlenmiştir. Cilt kanseri riskini azaltmaya oldukça yardımcı olan foto-koruyucu özelliklere de sahiptir.
-Kalp Sağlığı
Antioksidan ve anti-inflamatuar kalp sağlığını korumada son derece önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bunun dışında C-reaktif proteinini azalmasını sağlayarak kardiyovasküler sistemi korur.
-Beyin Sağlığı
Çeşitli araştırmalar esnasında astaksantin tüketimi ile beyin sağlığı arasında son derece güçlü bir bağ bulunmuştur. Alzheimer ve Demans hastalığını önlemesinde yardımcı olabilir ve nöroprotektif faktörleri vardır.
-Antioksidanlar
A staksantin karotenoid sınıfından olan bir antioksidandır. Karotenoid antioksidanlar vücut sistemimizde oksidatif stresi önler, kanser ve diğer hastalıklara sebep olan DNA hasarını önler ve serbest olan radikallerin etkisini azaltmakla görevlidir.
-Antibakteriyel
Laboratuar çalışmalarının sonuçlarında astaksantinin özellikleri arasında H. pilori gibi bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi olduğu bilinmektedir. Litvanya’ da yapılan bir çalışmaya göre günlük 40 mg kadar oldukça az olan bu bileşiğin alınması H. pilori bakterisini önemli ölçüde engellemekte olduğu gözlemlenmiştir.
– Erkekte Doğurganlık
Astaksantin takviyelerinin alınması genel olarak doğurganlığa yardımcı olmak için erkeklere reçete edilmektedir. 30 erkek üzerinde yapılan araştırmalarda günde 16 mg astaksantin verilen grup ile plasebo verilen grup birbirleriyle kıyaslanmış ve astaksatin verilen grupta sperm hızında son derece artış görülmüştür. Gebelik oranlarına bakıldığında astaksantin grubunda önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir.
-Ülser
Astaksantinin özellikleri arasında mide ülserine sebep olan H. pylori ve bunun dışındaki diğer bakteriler ile de mücadele eder. Sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde astaksantin esterlerinin mide ülserleri oluşumlarını % 40 – % 67 oranlarında koruduğunu göstermiştir.
YORUM GÖNDER