Ağız veya solunum yoluyla vücuda aldığımız mikropları engelleme görevi olan bademcikler vücutta filtre görevi görür. Ortaya çıkan bazı durumlarda mikroplara karşı vücudumuzun bir anda direnci düşebilir. Bu durumda ise solunun yollarımızda şişme ve iltihaplanma durumu meydana gelir.
Bademcikler şiştiği durumlarda yutkunma esnasında zorlanma, şiddetli boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi rahatsızlıklara rastlanabilir. Hastalığa yakalandığınızda tedavi amaçlı doktora başvurulduğunda genelde antibiyotik tedavisine başvurulur. Antibiyotik ilaçlar dışında kullanılabilen ek tedaviler ağız spreyleri ve gargaralar, pastil gibi yumuşatıcı özelliğe sahip ilaçlar hastalara önerilir. Bir yıl içerisinde 5 – 6 defa bademcik şişmesi durumunda maruz kalan hastalara uzmanlar ameliyat da önerilebilir.
Bademcik şişmesi rahatsızlığını tedavi etmenin doğal yolları bulunur.
Bal ve Zencefil
Organik balın içerisine iki çay kaşığı kadar zencefil ilave edilir. İyice karıştırarak macun kıvamı getirilir. İsteğe bağlı olarak içerisine limon ve karabiber eklenebilir. Günde 4-5 kaşık kadar yiyerek bademcik üzerinde bulunan mikroplarının yok olmasını sağlanabilir.
Bitki Çayları
Bitki çayları kategorisinde yer alan adaçayı, okaliptüs, kuşburnu ve nane çayı bademciklerin şişliğinin yumuşamasını ve inmesini sağlar. Gargara olarak da kullanılabilen veya çay olarak tüketilebilen adaçayını hazırlarken önceden hazırlanmış sıcak suyun içerisinde attığımız adaçayı bitkisini 5-10 dakika boyunca demlemek yeterlidir. Kuşburnu bitkisinden hazırlayacağımız çayı önceden hazırladığımız sıcak suyun içerisine iki – üç tutam ekledikten sonra yarım saat kadar demlenmesi beklenmeli ve ardında gün içerisinde 1-2 bardak kadar içilebilir. Adaçayı ve kuşburnu bitkisinde kullandığınız yöntemi izleyerek nane ve okaliptüs çayları uygulanabilir. Nane çayı hazırlandığında limonla birlikte tüketilmesi daha etkilidir.
Tuzlu Su
Bademciklerin üzerin de bulunan bakterilerin bir anlamda yok olmasını sağlayan tuz, bir bardak klorsuz su içine bir kaşık tuz ilave edilerek gargara yapılmak için kullanılır.
Sarımsak Suyu
Doğanın mucizeleri arasında olan aynı zaman da bir antibiyotik görevi üstlenen sarımsak bademcik mikroplarının da üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır. 2 bardak klorsuz suyun içerisine iki diş sarımsak eklendikten sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır ve içerisine taze limon sıkılarak içilebilir. Ağız kokusu sorunu olamaması için karışım içtikten sonra maydanoz tüketilmesi kokuyu oldukça azaltacaktır.
Ebegümeci Yaprağı
Ülkemizde aktarlarda oldukça kolay bulunabilen ebegümeci yaprağı, özellikle adaçayının ile karıştırıldığında çok etkilidir. Hazırlana karışım 10 dakika kadar sıcak suda demlendikten sonra iyice süzüp suyu içilebilir. Hazırlana bu karışım bademcik rahatsızlığı ileri seviyede ulaşmış ise günde 6-7 defa gargara yapılarak da kullanabilir
YORUM GÖNDER