• PAYLAŞ

Banka Nedir? Nasıl Kurulur?

  • 27/02/2017 - 13:53
  • 0 Yorum
  • 900 görüntüleme

Banka Nedir? Nasıl Kurulur?

Bankanın ne olduğunu günümüzde bilmeyen hiç kimse yoktur. Ancak biz yüzeysel olarak bildiğiniz bu konuyu biraz daha derin bir şekilde sizlere anlatmaya çalışacağız. Bankacılık kavramının geçmişi günümüzden 3000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Bu şekilde işlemi ilk kullanan uygarlık olarak Sümerler gösterilmektedir. O yıllarda bugünkü bankalara ismini veren banker adında kimseler sokaklara masa koyarak madeni paraların değişimi ve saklanması konusunda insanlara yardımcı olmaktaydılar. Özellikle son 2 yüzyıldır bankacılık hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun olabilmesine yardımcı olan teknolojik gelişmeler günümüzde birçok ülkenin artık nakit para kullanmadan bankacılık hizmetlerinden yararlanarak hayatlarını devam ettirmeye çalışmalarına neden oluyor.

Banka Nedir?

Bir banka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurulunun belirlememiş olduğu kurallara göre müşterilerine hizmet veren finansal kuruluştur diyebiliriz. Yaptığı ve yapacağı tüm işlemler BDDK tarafından denetlenmektedir. Bir bankanın amacı her zaman en büyük şekilde kar sağlamaktır. Bunu yaparken çok farklı araçlar kullanır. Kredi kartları, krediler, eksi hesaplar gibi çok sayıda işlem ile amacına ulaşmak için sürekli olarak belirli bir faaliyetin içerisinde bulunur. Aynı zamanda değerli maden alım satımı ve döviz alım satımı gibi işlemlerde bankalar üzerinden gerçekleştirilebilir. Bankalar üzerinde bulunan görevlerden birisi de aracılık faaliyetleridir. Bunu farklı piyasalar için gerçekleştirirler. Ancak insanlar tarafından kullanılanı kredi faaliyetidir. Banka başka müşterilerinden topladığı mevduatları belirli bir faiz ile birlikte ihtiyacı olan kişilere aktarırlar. Bu sayede hem bankaya mevduatını vadeli olarak yatıran insan kazanç elde etmiş olur hem de banka başkasının mevduatı ile kazanç sağlamış olur. Arada oluşan farkı da aracılık faaliyet karı olarak bilançosuna yazar.

Banka nasıl kurulur?

Eğer gelecekte böyle bir planınız varsa öncelikle nasıl kurulacağını öğrenmelisiniz. Tabi bu öğrendiğiniz bilgiyi uygulayabilmek için yüksek miktarda paraya ihtiyacınız var. Bunu sağladıktan sonra bankayı kurmak için gerekli kuruluş aşamalarını adım adım sağlamanız gerekiyor. Bankalar ülkemiz kanunları gereği anonim şirket olarak kurulma zorluluğuna sahiptirler. Ayrıca bankacılık kurulması ve denetlemesi için tüm kuralları BDDK yapmaktadır. Bir banka kurmak istiyorsanız   3 yıllık planınızı hazır olması ve bunu BDDK’ya sunmanız gerekiyor. Bu planın içerisinde mali planlama, iç kontrol planlaması, deneyim birimleri ve örgütsel raporlar yer almalıdır. Bir yönetim kurulu olmalı ve kanunda yazan hükümlere göre belirlenmelidir. Bankanın kurucu olan kişinin kesinlikle ticari hayatında hiçbir zaman iflas için talepte bulunmamış olması gerekiyor. Ayrıca vergi kaçakçılığı, ihaleye fesat karıştırma ve dolandırıcılık gibi belirli başlı suçlardan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bankayı kurabilmek ya da kurucu ortağı olabilmek için parasal bir güce sahip olmaları gerekiyor. Eğer bankayı bir ortak ile birlikte kuracaksanız kesinlikle tüm detayların açık ve şeffaf bir şekilde ortaya koyulması gerekiyor.

Bankacılık İşlemleri nelerdir?

Bir bankanın ticari hayata önemli etkisi olmaktadır. Bunu farklı yöntemler ile yaparlar. Öncelikle kuruluş amacı bu işlemleri belirlediğini belirlemektedir. Özel bir amaçla kurulmuş olan bankalar, kalkınma, yatırım, ticaret, kıyı, uluslar arası bankalar şeklinde kurulabilirler. Ya da bir ülke ekonomisinin kalbi olan Merkez bankasını olarak kurulabilir. Amaç hepsinde kazanç elde etmektir. Para aktarımı yani eft ve havale işlemleri yaparak, kredi kartı ve kart uygulamaları hizmetleri ile sunmuş olduğu kredi seçenekleri ile hizmetlerini sürdürürler. Ayrıca müşterileri için faizle kazanç sağlamalarına yardımcı olmak için vadeli mevduat hesabı hizmeti de sunarlar. Aynı zamanda isteyenlerin değerli eşyalarını sağlamak için özel kasa hizmeti de verirler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉