Bankaların kara listesinden nasıl çıkılır?
Bankalar ile ilişkilerimizde çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Özellikle son yıllarda çıkarılan bir yasa ile eğer bir kez kara listeye girersek oradan çok zor kurtulabiliyoruz. Tabi ömür boyu orada kalmasak da eski güzel ilişkimize dönmemiz biraz zaman alıyor. Sonuçta gerçek hayatta bile insanların arasında ki güven ilişkisi bir kez sarsılırsa tekrar toparlanması zaman alır. Bunu hepimiz kabul ederiz. Kredi kartı ödemelerimizde yaşanan gecikmeden ya da kredi ödemelerimizde ki aksaklıklar tarafından kara listeye girebiliriz. Bu kara liste bankalar adına Merkez bankası tarafından tutulur. Tüm bankalardan alınan veriler tek bir noktada toplanır. Yani hangi bankaya yanlış yaptığınızın bir önemi yok. Yanlış yaptığınız andan itibaren artık tüm bankalar için kara listeye girmişsiniz demektir.
Bu listeye bir kez girdiğinizde tabi ki bir çıkış yolu var. Ancak kredi sorunları yüzünden, çek ve senet ödemeleri nedeniyle bu listeye bir kez giriş yapanların nasıl çıkacaklarını bilmediğini görüyoruz. Artık onlar için bankalar mahkeme tarafından belirli bir mesafe uzakta durulması gereken kişiler anlamına geliyor. Her türlü kredi ve kredi kartı talebiniz hızlı bir şekilde geri çevrilir. Bu durumdan kurtulmanın yolu size doğru adımları atmaktan geçiyor. Eğer adımlarınızı doğru şekilde atarsanız günün birinde bankaların gözünde güvenilir bir insan olabilirsiniz. Şimdi bunu nasıl yapacağınıza değinelim.
İlk olarak kara listede olup olmadığınızı öğrenin?
Yapmanız gereken kara listeyi tutan Merkez Bankasına bir dilekçe ile başvuruyu gerçekleştirin. Dilekçede mutlaka talebin ne olduğunu açıkça belirletmelisiniz. Dilekçeyi yazan kişinin adı soyadı, açık adresi ve imzası mutlaka olmalıdır. Mutlaka kimlik numarası belirtilmeli, duruma göre çek, senet, kredi limit ve risk bilgilerinin tamamını öğrenmek için gerekli evrakları da eklemelisiniz. Bu şekilde detaylı bir dilekçeyi Merkez Bankasına göndermelisiniz. Bu duruma nasıl düştüğünüzü ve neyin sebep olduğunu size detaylı bir şekilde anlatan bir cevap gelecektir. Tabi ki kara listedeyseniz olumsuz bir cevap gelir. Kara listede değilseniz bankaların size kredi vermemesinin başka bir nedeni vardır.
Kara listeden nasıl çıkılır?
Normal şartlarda kara listede çok uzun durmazsınız. Bu listeden borcunuzun tamamını ödediğiniz anda çıkarsınız. Ancak yeni yapılan düzenlemeler ile bankalar bu hatayı bir kez gerçekleştiren kişinin bu bilgisini 5 yıl boyunca silmezler. Her kredi talebinizde karşınıza bu sorun çıkar. Tabi bu süre ödenen borçlar için geçerlidir. Borcunuzu hiç ödemediyseniz borçlar hukuku kanununa göre 10 yıl boyunca bilgileriniz saklı tutulur. Zaten borcunuzu ödemediğiniz için gidip bankadan kredi talebinde bulunacak değilsiniz. Hemen sevinmeyin 5 yıl sonra bankadan kredi alabilirim diye de bir düşünceye kapılmayın. Maalesef iş bu kadar basit değil.
Bankadan bankaya değişiklik göstermekle genelde bankalar bu sorunu yaşayan müşterilerine kolayca yeni kredi vermek istemezler. Eğer yeni açılan ve piyasada tutunmaya çalışan bir bankaysa kredi alma ihtimaliniz daha fazladır. Ancak daha önce sorun yaşadığınız bir bankaysa kredi alma ihtimaliniz yüzde olarak söyleyecek olursak yüzde 10 civarında diyebiliriz. O nedenle bizden size tavsiye ne yaparsanız yapın kara listeye düşmeyin. Burada kendimi örnek göstermek istiyoruz. Üniversite yıllarımda kredi kartım nedeniyle takibe düşmüştüm. Anlaşma yaparak borcumu düzenli bir şekilde ödedim. Ancak bunun ileride başıma dert olacağımı hiç düşünmemiştim. Günümüzde hala bankaların güveneceği bir insan olmayı başaramadım. O nedenle daha dikkatli davranıyorum. Bu sayede ileri de bankalar ile aramın düzelmesini umut ediyorum.
YORUM GÖNDER