Başarılı Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır ?
Globalleşen dünyanın en önemli yaşam unsurlarından biri olan “İş Dünyası” her geçen gün yeni standartlar ile kendini geliştirmektedir. Çağın izlerini kattığı iş dünyasında olmazsa olmaz unsuru ise İnsan Kaynakları politikalarıdır. Artık günümüzde ufaktan, büyüğüne, kobisinden, anonim şirketine kadar tüm firmalar CV, yani özgeçmiş olmadan işi alım yapmamaktadır. Özellikle büyük firmalarda oluşan boş kadrolar için, insanlar bu kadrolara özgeçmişler ile başvuru yapmakta, ve yüzlerce kişi arasından yine bu özgeçmişlerde bulunan unsurlar ile seçim yapılmaktadır.
Yapacağınız başvurularda özgeçmişinizi önem vererek hazırlamak, işe alım sürecinize katkı sağlayacaktır. Sizi mülakata veya görüşmeye çağıracak insan kaynakları sorumlusunun sizin hakkınızda aklına gelebilecek tüm soruları, özgeçmiş vasıtasıyla cevap bulması önemlidir. Özgeçmiş oluştururken temel prensib “Neden beni seçmeli” sorusuna cevap arayarak özgeçmişin oluşturulması gerekmektedir.
Düz ve metinsel bir özgeçmişten ziyade, iş verene lazım olacak tüm bilgilerin net olarak yer aldığı ve göz yormayan özgeçmişler, her zaman daha avantajlı bir yere sahip olacaktır.
Özgeçmişin, başvurduğunuz firmada sizin hakkınızdaki ilk izlenim olduğunu hiçbir zaman unutmamanız gerekmektedir.
Başarılı bir özgeçmiş nasıl hazırlanır ?
- Özgeçmişinizde gereksiz bilgilerden kaçınmalı, firmanın aslen size sormak istediği sorulara net ve kısa cevaplar vermeniz gerekmektedir. Örneğin eğitim bilgilerinizde “Pamukkale üniversitesinde okudum, şu dersleri gördüm, okulu bu kadar senede bitirdim, sınıf birincisiydim vs.” gibi gereksiz açıklamalardan ziyade sadece eğitim bilgilerinize “Lisans Pamukkale Üniversitesi – Bilgisayar Programcılığı” şeklinde net ve doğru bir açıklama yazmanız sizin yararınıza olacaktır, gereksiz detaylar firma üzerinde sizin hakkınızda kötü izlenimler bırakabilir.
- İletişim bilgileriniz doğru ve düzenli şekilde yer verilmeli, mail adresinizin ciddiyet içerikli bir mail adresi olması önem göstermektedir. Örneğin mail adresiniz senem-candy-girl65 @hotmail.com şeklinde kurumsallıktan uzak bir mail adresi ise kesinlikle o mail adresinizi belirtmeyin. adınız.soyadınız @hotmail.com gibi ciddiyet içerikli mail adresleri, izlenim açısından daha önemlidir.
- Özgeçmişte yer alan telefon numaranızın mutlaka devamlı açık olmasına önem gösterin,
- Başvurduğunuz firma ve departmana göre daha önce çalışmış olduğunuz iş tecrübelerinize yer verin. Örneğin muhasebe departmanına başvuruyorsanız, öncelik olarak daha önceki muhasebe departmanında çalıştığınız firmaları yazın. Muhasebe departmanına başvururken, özgeçmişinizi bu departmanla alakasız işler ile ilgili bilgilerle doldurmak, özgeçmişinizin değerini düşürecektir.
- Özgeçmişinizde bilgisayar bilgisine yer verirken, firmanın kullanacağı programlara göre bilginize yer verin. Örneğin kurumsal firmalarda SAP, Netsis gibi programlar ihtiyaç olurken, sizin bilgisayar bilgisinde Skype,Winamp, Winrar gibi alakasız programları yazmanız, kötü bir izlenim oluşmasına neden olacaktır.
- Hobileriniz kısmında gereksiz hobileri yazmaktan kaçının, Nargile içmek, sinema izlemek, örgü örmek gibi hobileri yazmanız firma karşısında oldukça kötü bir pozisyona düşmenize neden olabilir. Hobilerinizde mutlaka takım oyunu ve birlik beraberliğe bağlı gücü temsil eden hobilere yer verin, voleybol oynamak, basketbol oynamak, paintball oynamak gibi. Takım oyunu içeren hobi ve sporlar, firma karşısında departmandaki takım uyumunu arttırmanız için sizin avantajınıza olacaktır.
- Özgeçmişinizde yer alan referanslarınızdan mutlaka cv teslim edilmeden önce referans izni isteyip, referans yazdığınız kişiyi daha önceden bilgilendirin.
- Son olarak cvnizde mutlaka vesikalık bir fotoğraf ekleyin. Kesinlikle harici normal fotoğraf koymaktan kaçının. O tip fotoğraflar yalnızca facebook veya instagramda size lazım olacaktır. Profesyonel bir cv de değil..
Kariyeriniz ve geleceğiniz adına attığınız her adım, ileride daha iyi konumlara gelmenizi sağlayacak birer unsurdur. Bu yolculukta başarılar.
YORUM GÖNDER