Hayır Denilemez Özgeçmiş Nasıl Oluşturulur?
Ömrümüz boyunca bir işe girmek için eğitim alırız. Amacımı bu eğitimin gelecek hayatımızda bizi rahat bir hayat sağlamasıdır. Ancak sadece eğitim almamız yeterli olmuyor. Gerçekten iyi bir ücret veren ve bunun yanında ek fırsatlarda sunan işleri tercih etmek isteriz. Tabi, bu şekilde olan işleri bizden başkaları da tercih edeceği için bir rekabet ortamı oluşur. Bu rekabet ortamında bir adım öne geçmek için başvurunuzun ilk adımı çok önemlidir. O da özgeçmişimizdir. Bu yayınımızda sizlere şirketlerin hayır diyemeyecekleri özgeçmiş nasıl olur sorusuna cevap vereceğiz. Tüm işlemleri size detaylı bir şekilde paylaşacağız. Her madde çok önemli olduğu için dikkatli okumanızı ve özgeçmişinizi yani CV’nizi oluştururken bunlara dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Özgeçmiş Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Özgeçmişinizde paylaşacağınız bilgilerin kesinlikle doğru olduğundan emin olmanız gerekiyor. Dürüstlüğü bir zorunluluk olarak kabul etmeniz size avantaj sağlayacaktır.
- CV’nizin üst kısmında kullanacağınız fotoğrafa özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü harika bir özgeçmiş hazırlasanız bile çok yanlış kullanılan bir fotoğraf işi kaybetmenize neden olabilir. Kravatlı, tıraşınızı olmuş bir fotoğraf tercih edin. Kirli sakal ve tişörtlü fotoğraflardan kaçınız.
- Başvuracağınız pozisyon ile ilgili eğer önceden bir çalışma yaptıysanız mutlaka detaylı bir şekilde yazmayı unutmayın. İlk işinizden başlayarak düzenli bir sıralama yapın. Bu detay sizin için çok önemlidir bunu unutmayın.
- İş tecrübelerinizi yazan bölümü özel bir ilgi gösterin. O noktaya yazacağınız tüm işleri kronik sıralama ile yazın ve o listede işlerden edindiğiniz tecrübelere değinmeyi unutmayın. Büyük bir boşluk varsa o yaptığınız işi detaylı bir şekilde tanımlamanız için bırakılmıştır. Birkaç örneğe bakarak doldurabilirsiniz.
- Çalışmak istediğiniz pozisyon ile ilgili özel bir kursa gittiyseniz mutlaka bunu detaylı bir şekilde yazın. Aldığınız sertifikanın ne olduğunu ve kim tarafından verildiği yazmayı unutmayın. Basit bir saatlik katılım sertifikası dahi olsa bu sizin için önemli olacaktır. Hanenize artı puan olarak geçecektir.
- Referanslar listede önemli olan alanlardan bir tanesidir. Burası iş verenler tarafından dikkate alınan bir bölümdür. Referanslarınız içinde mutlaka daha önce birlikte çalıştığınız insanlar olmalı ve onların bu listede olmalarını mutlaka isteyin. Habersiz bir şekilde aranmaları sizin için kötü olacaktır.
- Eğitim bilgilerinizi düzenli ve eksiksiz bir şekilde yazın. Son aldığınız eğitimden başlayarak lise eğitim bilgilerinize kadar yazmanız yeterli olacaktır. Eğer çalışmak istediğiniz kuruluş ilkokul bilgilerinizi isterse bunu sizden isteyecektir.
- Başvurduğunuz iş pozisyonu ile ilgili bir iş deneyimi yaşamadıysanız, farklı iş deneyimleriniz de bu pozisyonla ilgili diğer işlerde edindiğiniz bilgilere değinebilirsiniz. Aşırıya kaçmayan net bilgiler paylaşmaya çalışın.
- Eğer eğitim hayatınızda yani akademik kariyerinizde önemli başarılar elde ettiyseniz bunu mutlaka paylaşın. Örneğin üniversitede okuduğum bölümde bölüm 2. Oldum gibi olabilir. Kısa ve net bir bilgi olması yeterli olacaktır.
- Günümüzde şirketler gönderilen özgeçmişlerde ön yazı olmasını istiyor. Bu yazıda çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili kariyer hedeflerinize değinebilirsiniz. Basit ve net bir şekilde kariyer planlamanızı ve pozisyon için yeterli ekipmana sahip olduğunuz değinebilirsiniz.
Özgeçmiş de çalışacağınız pozisyona ilgili olduğunu düşündüğünüz ve size ekstra bir avantaj sağlayacağını düşündüğünüz habilerinize ve ilgi alanlarınıza yer verebilirsiniz. Eğer otomobil parçaları satan bir firmada çalışacaksanız otomobillere olan ilginizden bahsedebilirsiniz. Ya da bilgi işlem bölümünde çalışacaksanız bilgisayarla yaptığınız işlerden bahsedebilirsiniz. Özgeçmişiniz yüzünden elenmek istemiyorsanız dürüst olmaya çalışmayın, dürüst olun. Çünkü bir detayda bile yanlış bir bilgi ile karşılaşırsa elenebilirsiniz.
YORUM GÖNDER