Hayatımızın doğdukları ilk andan itibaren anlamı olan bebeklerimize her türlü ilgiyi ve sevgiyi göstermeye çalışırız. Bebekler her anne ve baba için el üzerinde tutulacak narin, kırılgan canlarının bir parçası olarak görülür. Bebeklerimiz sevmek onlara ilgi göstermek son derece önemlidir ama bu sevgiyi ve dikkati doğru uygulamalarla yapmalıyız. Bebekler uyurken seyrettiğinizde dünyanın masumiyetini insanlara yaşatır fakat canımızdan çok sevdiğimiz bebeklerimiz uyuturken nasıl yatırdığımız sağlıkları açısından hayati önem taşımaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanın da uzman olan Dr. Esra Göker bebeklerimizi uyuturken hangi pozisyonların doğru olduğu hakkında detaylı bilgileri paylaştı.
Pek çok anne ve baba kulaktan dolma doğru olduğundan emin olmadıkları yöntemlerle bebeklerinin uyku pozisyonunu belirliyor. Bebeğinizin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından aslından en çok önem teşkil eden uyku pozisyonudur, doğru uyku pozisyonu sağlanmadığı takdirde, hayati önem taşıyan sağlık sorunlarına neden olacaktır. Yanlış uyku pozisyonları bebeklerimizde, nefes yollarının kapanmasına dayalı olarak boğulma ve tıp dilinde ABÖS olan açıklaması Ani Bebek Ölüm Sendromu yaşanma ihtimali son derece yüksektir. Yeni doğmuş olan bir bebeğin kesinlikle sırtüstü pozisyonda yatırılarak uyutulması gerektiğini belirten Dr. Esra Göker, konuyla ilgili açıklamalarına devam etti.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, yani doğan bebeklerin yüzüstü, yan ve hatta çok yumuşak bir yatakta yatırılması ve anne ve baba ile birlikte uyuması hayatına dahi mal olan çok yüksek risk faktörleri olarak gösteriliyor. Bebeğimizi yan yatırma pozisyonun da tehlikeyi, bebeğin kolay bir şekilde hareket ederek yüzüstü pozisyona geçmesi oluşturuyor. Bu nedenden dolayı en az risk faktörü taşıyan sırtüstü pozisyonun tercih edilmesi gerekiyor. Bazı anne ve babalar bebeğin kendi kusmuğu ile boğulması korkusu sebebiyle bebeklerini sırtüstü yatırmak istemediğini söyleyen Dr. Göker, Sırtüstü yatış pozisyonu ile bebeğin kusarak boğulma riskinin, yüzüstü yatış pozisyonu ile gerçekleşen ABÖS risk faktörüne göre çok daha az olduğunun iyi bilinmesi gerekiyor. Özellikle bebeklerin uyku saatlerinde pozisyon olarak sırtüstü tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bazı bebeklerin zaman ilerledikçe kendilerine has uyku pozisyonları alabildiğini belirten Dr. Göker, Kimi bebek sırtüstü kimi bebek ise yan yatmaktan hoşlanıyor. Eğer bebek sırtüstü pozisyona alıştıysa, yan yatırılmaya çalışıldığı zaman huzursuz olabiliyor. Zamanla geçtikçe daha çok hareketlenmeye ve yattıkları yerde dönmeye başlayan bebekler kendilerini rahat hissettikleri uyku pozisyonu için oldukça direnebiliyor. Bebekler hangi pozisyona yönelirse yönelsin, anne ve babaların bebekleri için en güvenilir pozisyon olan sırtüstü yatırmaya son derece dikkat etmesini gerektiğini belirtti.
YORUM GÖNDER