Bebekler, anne sütünden kesilip yada anne sütü ile beraber gıda ile beslenmeye başladıklarından hemen sonra kabızlık sorunu yaşayabilirler. Bebeklerde kabızlık sorununun var olduğunu tam olarak s söyleyebilmek için öncelikle kabız olduğunu düşündüğünüz dönemden önceki normal dışkılama sayısı ve şekli bilinmelidir.
Bebekler dünyaya geldikten sonraki ilk 1 hafta boyunca yaklaşık 4 sefer yumuşak kıvamla dışkılarlar. Anne sütü emen bebeklerin kaka sayıları aşa yukarı günde altıya çıkabildiği gibi genellikle renkleri sarımsı ve neredeyse suya yakın bir kıvamdadır. Bebekler sadece anne sütü ile besleniyorlarsa haftada 1 defaya kadar seyrek dışkılayabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık görülme ihtimali imkansız denecek kadar azdır. Bebeklerin haftada bir dışkılarını yapsalar bile kakanın kıvamı, bebeğin hiç zorlanmaması bebeğin kesinlikle kabız olmadığını gösterir, bu durum normal seğir eden bir süreç olarak kabul edilir. Anne sütü haricinde İnek sütü ile hazırlanmış mamalardan beslenen çocuklarda dışkı, kötü kokulu, yeşile yakın renkte ve daha katı olur. Bebekler bu tür mamalarla besleniyorsa kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Anne sütü yerine İnek sütünden türemiş mama tüketen bebekler kabızlığa çok daha yatkın olurlar.
Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin kakası çok daha katıdır. Kabızlık olmuş bebeklerin, kakasını normalden oldukça az yapmaya başlar. Bebek kaka yapmaya çalışırken oldukça zorlanır ve bu normaldir. Normal kaka yapan bebeklerin davranışlarında, bebeğin yüzü oldukça kızarır ve bebekler bu kızarmanın birkaç dakika sonrasında kakayı çıkarır. Eğer bebeğiniz 2 -3 dakika içinde bu belirtileri gösterip çıkaramıyorsa o zaman bebeğinizin kabız olmasından söz edilebilir.
Bebeklerde kabızlık bir hastalık olarak karşımıza çok nadir çıkar, bebeklerde genel olarak kabızlık beslenmeye dayalı olarak görülür. Anne sütüne alışan bebekler sonrasında katı gıdaların tüketimine geçmesiyle kabızlık daha sık kendini gösterir. Genellikle bebeklerde un, inek sütü, pirinç unu gibi gıdalar kabızlığı tetikleyen etken gıdalar olarak görülür.
Bebeğinizde kabızlık sorunu yaşıyorsanız ve bu konu ile ilgili herhangi bir hastalığı yada belirtisi yoksa, bebeğinizin hayatında suyun yerini biraz daha çoğaltmalı ve lifli gıdaları tercih etmeniz oldukça yardımcı olacaktır. Verilecek suya ek olarak, elma suyu, sıkılmış erik suyu, şeftali suyu, armut suyu verilebilir. 4 ayını dolduran hatta geçmiş olan bebekler günde 60-120 ml taze sıkılmış meyve suyu alabilir.5-8 aylık bebekler ise taze sıkılmış meyve suyunu 180 ml kadar alabilir. Pirinç unu kullanılması yerine tam tahıllı gıdaların tüketilmesi de dışkı içinde oluşacak miktarını artırılmasına yardımcı olacaktır. İnek sütü ile beslenmesinde alerjik bir sorunu olmayan bebeklere evde yoğurt mayalamak ve yedirmek kabızlık sorununa iyi gelecektir.
YORUM GÖNDER