Yeni anne olmuş olan birçok kişinin bebeklerin temizliği konusunda en çok endişelendikleri noktalardan bir tanesi bebeklerin kulaklarını nasıl temizleyecektir. Bebekler tepeden tırnağa büyüyüp olgunlaşana kadar özen isteyen varlıklardır. Bebeklerin kulağına eğer herhangi bir şey kaçmışsa, bebeklerin kulak zarının yırtılması ya da delinmesi potansiyeli oldukça yüksektir. Kulak kirinin temizlenmesi konusunda da aynı hassasiyetin olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çerçevede bakıldığında bebeklerde kulak temizliği konusu son derece hassasiyet gösterilmesi gereken bir durumdur ve bu temizliği yapmanın birçok güvenli yolu bulunmaktadır. Sizlere bebeklerin kulaklarının doğru bir şekilde temizlenmesi için alınması gereken önlemler ve doğru temizleme tekniklerini detaylandırarak anlattık.
Bebeklerde Kulak Kiri;
Çocuklarda ve yetişkinlerde kulak kiri vardır fakat birçoğumuzun bilmediği bebeklerin kulağının bu kiri biriktirmemesi veya oluşmamasıdır. Kulak kiri denilen, aslında gerçekten düşünüldüğü gibi kir değildir; kulağınızın sağlığını sağlaması amacı ile dış kulakta bulunan özel bezler tarafından salgılanan pek akışkan olmayan kahverengi bir salgıdır. Buna tıp dilinde serumen adı verilir.
Bebekler salgıyı gerektiğinden fazla salgılayamaz, eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir çocuk doktoruna bebeğinizi muayene ettirerek kulağını kontrol ettirin. Bebeğinizin kulağında sarımsı maddenin aşırı miktarda görülüyorsa ve bebeğinizi oldukça rahatsız ediyorsa yine bebeğinizi acil olarak bir doktora götürünüz. Kulakta aşırı salgılanan sarımsı sıvı normal kulak kiri olmamasının yanı sıra, kulak enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Kulak enfeksiyonları oldukça tehlikelidir tedavi edilmediği zamanlarda bebeklerde sadece ağrı yapmaz bunun yanı sıra, yaralara sebep olabilir hatta kulak zarında kalıcı hasara sebep olabilir.
Bebek Kulağı Güvenli Yolla Nasıl Temizlenir?
Bebeklerde kulak temizliği için hekimler tarafından önerilen yöntem, sıcak ve nemli olan bir bez yardımı ile nazik bir şekilde bebeğinizi dış kulağınızı temizlemektir. Hazırladığınız bezi birazcık bükerek bebeğinizin kulak kanalına doğru mümkün olduğunca yavaş hareketler ve çok az olarak itilir, hiçbir zaman herhangi bir çubuk kullanarak bebeğinizin kulağına sokmayınız. Bazı doktorlar farklı bir yöntem olarak bebeğin kulağının içinde damlalar halinde ılık su koyarak hemen bebeğin yan döndürülmesi yolu ile suyun dışarıya doğru akıtılmasını da önermektedirler. Fakat bu yöntem oldukça tecrübe gerektirir suyun bebeğin kulak kanalında suyun kalma riski vardır ve kulak içerisinde suyun kalması, oldukça ciddi ağrılara neden olur ve bebeğiniz bunu size söyleyemez.
Bebeklerinizin kulaklarını banyo sonralarında temizlemeniz önerilir, banyo yaparken yumuşayan kulak akıntılarını temizlemesi daha kolay olacaktır. Kulak temizleme sıklığını da banyo yaptığınız zamanlara denk getirmeniz rutin bir temizlik programı oluşturmanızı sağlar.
YORUM GÖNDER