• PAYLAŞ

Bel Fıtığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

  • 30/08/2016 - 10:00
  • 0 Yorum
  • 1184 görüntüleme

Omurganızın aşağı bölgelerinde omurga disklerini sarmalayarak kavrayan dokuların yırtılmasından dolayı oluşan semptomlara bel fıtığı adı verilmektedir. Genel olarak omurga disklerinin hasar alması nedeniyle bel fıtığında doku yırtıkları meydana gelir. Bel fıtığı oldukça önemli bir hastalık olup bireylerin hayatını etkiler. Yaşam kalitesini oldukça düşürür bazı durumlarda ise hayatı çekilmez yapar.

Bel fıtığı neredeyse herkesin başına gelebilecek olan ciddi bel rahatsızlığıdır. Risk altında olanlar, dengesiz pozisyonlarda bel hareketi yapanlar, sürekli ayakta kalan insanlar, ağır yük taşıyanlar ve sürekli olarak aynı pozisyonda duran insanlardır. Riski önlemek için, masa başı iş yapılıyorsa ara ara kalkıp yürünmeli, sürekli aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmalı, spor yapmaya özen gösterilmelidir, dengesiz bel hareketleri yapmaktan kaçınmalısınız.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Omurgaların içinde bulunan sinirlere, çevrede bulunan dokular baskı yapmaya başlarlar ve bu nedenle bel fıtığı belirtileri ortaya çıkar. Genel olarak bu sinirler, bel etrafındaki dokularda ve bacaklara ait dokularda olduğu için bel fıtığı oluşur.

Ayaklarda uyuşma;

Bel fıtığının ilk belirtilerinden bir tanesi ayaklarda meydana gelen uyuşmadır. Aniden başlayan uyuşmalar ayaklarda karıncalanma, keçelenme veya şiddetli olarak batma devam ediyorsa, yüksek bir oranla bel fıtığı olmuş olabilirsiniz.

Ağrılar;

Bel fıtığında oluşan ağrılar genel olarak bacaklara vurur. Baldır bölgesinden başlayan ağrılar giderek aşağı bölgelere yayılarak şiddetlenir. Gün içinde bir fiziksel eylem yapmış iseniz, sürekli ayakta durma, uzanma, ağırlık kaldırma, ters hareket gibi, bu ağrılar yapılan eylemlerden hemen sonrasında başlayabilir. Yaşanan her baldır ağrısı bel fıtığı oldunuz demek değildir. Uzun süreli ağrılarınız var ise, mutlaka doktora giderek sorunun nedenlerinin araştırılması gerekmektedir.

Bel-fitigi-1

Bel hareketlerinde kısıtlama;

Eğilip kalkarken tamamen belimizi kullanırız. Bel yardımını kullanarak yaptığımız tüm hareketler gün içerisinde işlerimizi devam ettirebilmemize olanak sağlar. Fakat bu hareketi yaparken belde ağrı veya hareketleri yapmakta kısıtlanma hissediyorsanız, bel fıtığı olmuş olabilirsiniz. Genel olarak uzun süren, geçmek bilmeyen ve devamlı tekrarlayan ağrılar bel fıtığına işarettir.

Bel fıtığı çok ilerlemiş ise, daha farklı belirtiler gösterebilir. Bel bölgesinin aşağı bölgelere yaptığı basınç, idrar kaçırma gibi bir belirtiler göstererek bel fıtığına işaret olabilir. Erkek olan bireylerde bu belirti genel olarak cinsel hayatı oldukça olumsuz etkiler. Sertleşememe ya da iktidarsızlık problemleri, ilerlemiş olan bel fıtıklarında görülen belirtiler arasındadır. Aynı zaman da ayakta iken denge kaybı yaşanabilir. Ayakta durmakta fazlasıyla güçlük çekiliyorsa, bel fıtığı son derece ilerlemiş demektir.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Bel fıtığı konu olunca bazı doktorlar hastalığın hangi aşamada olduğuna önem göstermeden ameliyat önerir. Fakat bu durum yanlış olmasının yanında, ameliyat bel fıtığında en son düşünülmelidir. Bel fıtığı tedavi aşamasında sert ve düz olan bir yatak iyi gelebilir. Kesin olarak ağır yük kaldırmayın, ağır yükleri mecbur kalsanız dahi birden fazla kişinin yardımı ile taşıyın. Bele ters olabilecek hareketlerden ve pozisyonlardan mutlaka kaçının. Gün içerisinde düzenli olarak yürüyüş yapmaya gayret gösterin, imkanınız olmuyorsa evde egzersizler yapın. Uzmanlar tarafından uygulanacak fizik tedaviler olumlu sonuçlara vererek hastalık iyileşebilir. Ancak hastalık çok fazla ilerlemiş ise, ameliyat maalesef ki kaçınılmazdır. Günümüz teknolojisin de lazer ile yapılan ameliyatların sayısı oldukça artmıştır. Lazer ile tedavi olanağı olan bel fıtıklarında, ameliyat sonrası yan etkiler kesinlikle oluşmaz. Belirttiğiniz belirtilerden biri veya bir kaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalısınız, bel fıtığında erken teşhis son derece önemlidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉