• PAYLAŞ

BES Otomatik Katılımın 10 Soruda Nasıl Açıklanır?

  • 07/01/2017 - 09:46
  • 0 Yorum
  • 1013 görüntüleme

BES Otomatik Katılımın 10 Soruda Nasıl Açıklanır?

Bireysel emeklilik sistemi yeni yıl ile birlikte zorunlu hale geleceğini hepimiz biliyoruz. Bu sistem ile ilgili sitemizin içerisinde detaylı bir şekilde incelemeye çalışmıştık. Özellikle devlet desteğinin sağlanması ile birlikte daha çok kişi tarafından ilgi görmeye başladığını söylemiş ve bankalarda olan bes birikiminin giderek arttığını rakamlarla göstermiştik. Bu yazımızda ise 10 soru-cevap ile bireysel emeklilik sisteminin otomatik olarak yapılması gerekenleri aktarmaya çalışacağız. Bu sayıda BES sistemi ile ilgili aklınızda bulunan tüm soruları cevaplamış olacağız.

  1. BES Otomatik katılım Nedir?

Bu sisteme dahil olacak kişilerin 45 yaş altı ve özel sektörde çalışıyor olmaları gerekiyor. Eğer bu şartları taşıyorsanız zorunlu olarak bu uygulamaya dâhil olmanız gerekiyor. Devlet kurumlarında çalışanlar ya da emekliler için bu durumun bir zorunluluğu bulunmuyor.

  1. BES Otomatik Katılım Ne Zaman Başlayacak?

BES sistemi başlayalı uzun bir süre oldu. Ancak BES otomatik sisteminin başlama tarihi olarak 1 Ocak 2017 tarihi olacağı söylendi. İlk soruda cevapladığımız cevabın şartları içinde yer alan kimseler bu tarihten itibaren otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilecekler.

  1. BES Otomatik Katılıma Kimler Katılabilir?

Bu sisteme işverenler tarafından 45 yaşın altında bulunan her çalışan zorunlu olarak dahil edilecektir. Yapılan planlama da sisteme zorunlu olacak yaklaşık 13 milyon kişinin katılması öngörülüyor. Ancak bunun da belirli şartları bulunuyor. Çalıştığı şirketin eleman sayısı 50’in altında olan kişilerin zorunlu olarak bu sisteme katılmaları gerekmiyor. Ayrıca bu sisteme dahil edilen kişiler isterlerse 2 ay içerisinde çıkma haklarını kullanabilecekler.

  1. BES Otomatik Katılımın Amacı Nedir?

İlk hedef iç banka olarak bilinen kuruluşu ülkemizde olan bankalara yeni bir kazanç kalemi kazandırmaktır. Ayrıca ülkemizde tasarrufu aşılamak ve kamu maaşlarının erimemesi için farklı bir yöntemin devreye sokulmasıdır.

  1. BES Otomatik Katılımına dahil olanlardan ne kadar kesinti yapılacak?

En çok merak edilen soru bu diyebiliriz. Eğer zorunlu olarak buna dahil olan bir kişiyseniz en az 50 TL en yüksek 321 TL maaşınızdan kesinti yapılacaktır.

  1. BES Otomatik Katılımda yıl sonu birikim ne kadar olacak?

Bu sisteme dahil oldunuz ve 2 ay dolmadan çıkmak istemediniz. Yıl sonunda ne kadar birikimiz olacağını merak edeceksiniz. Devlet destekli bir sistem olduğundan 50 TL ücret kesilen bir asgari ücretli maaşından yılda 600 TL kesinti yapılacak. Ancak yıl sonu birikimi 1750 TL olacaktır. 100 TL için yıl sonu 1200 TL kesinti olacak 2500 TL birikim olacak. Miktar arttıkça birikmiş tutarda atacaktır.

  1. Devlet Katkısı Ne kadar olacak?

Bu sistemin belki de en büyük avantajı devletin destek sağlayacak olmasıdır. İlk etap da devletin katkısı yüzde 25 civarında olacak. 1 yılın ardından sistemden çıkarsanız bu destekten yararlanamayacaksınız. 3-6 yıl kalanlar yüzde 15, 6-10 yıl kalanlar yüzde 35 ve 10 yıl ve üzeri için yüzde 60 destek sağlanacak. Vefada kadar kalanlara devlet desteği yüzde 100 olacak.

  1. Otomatik Katılım Sistemine Hangi İşverenler Dahil Olacak?

Çalışan işçi sayısına göre sisteme dahil olma zamanında değişikler olacak. 1000 ve üzerinde olanlar 1 Ocak 2017 tarihinde dahil olmak zorundalar. Rakam düştükçe 2018 yılına kadar süre hakkı tanınıyor.

  1. Mevcut BES Sistemi ile Otomatik katılım arasında fark var mı?

Normal BES sistemi aynen devam edecek ancak oradaki birikmiş bu tarafa aktarılmayacak. Bunun için ayrı bir sözleşme yapılacak.

  1. Dünyada hangi ülkeler BES otomatik sistemini uyguluyor.

İtalya, Şili, ABD, İngiltere ve Yeni Zelanda gibi ülkeler bu sistemi uyguluyor.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉