Vücudumuzun yönetim organı olan beyin, hareket, konuşma, düşünce, öğrenme, duymak ve görmek dahil bütün fonksiyonların merkezidir. Vücudumuza genel olarak bakıldığında en özel organı olan beyin, tıp dilinde nöron olarak isimlendirilen tamamen beyne özel sinir hücrelerinden oluşmakta. Bu sinir hücreleri vücudun en önemli aynı zamanda dış etkenlere en hassas hücreleri. Beyinin verimli olarak çalışması beslenme, uyku gibi önemli etkenlere dayalı olsa da, yaşadığımız dünyadaki dış etkenlerde o kadar önemli. Geçtiğimiz senelerde Avrupa Parlamentosu ve konseyi 2014 yılını Avrupa bölgesinin beyin yılı olarak ilan etmesiyle aslında farkındalık yaratmayı hedefledi. Avrupa Parlamentosundan sonra ise Türkiye buna paralel sürdürdüğü çalışmalarda Türk Nöroloji Derneğinin yapmış olduğu önderlikle Türkiye Beyin Aksiyon Grubu oluşturarak kamuya yönelik farkındalık çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Beyin üzerine ülkelerin tek amaçladıkları, günümüzde yaşayan bireylerin vücudumuzun görünmeyen kahramanı olan beyine gereken önemi göstermelerini sağlamak. Bir çok birey beyinin de diğer organlar gibi yaşlandığının ve bakıma ihtiyacı olduğunun farkında değil. Beynimizin sağlığı için özenle dikkat etmemiz gereken başlıkları sizler için derledik.
-Beynimizin en büyük düşmanı, oksijensizlik yani bir diğer adı ile kirli hava. Bu sebeple özellikle büyük şehirlerde yaşamını sürdüren kişilerin, açık hava, ağaçlık alanlarda veya deniz kıyısı gibi yerlerde nefes egzersizleri yaparak beynin ihtiyacı olan oksijene doyurması gerekli.
-Düzenli olarak beslenmek beynin gelişmesinde büyük önem taşıyor. Beynin ihtiyacı olan kan-şeker takviyesine özellikle ana öğünler üzerinden alıyor.
-Tansiyon yüksekliği, bir çok hastalığın temelini oluşturması ile beraber damar sertliğinin en önemli faktörlerinden biridir. Yapılan araştırmalarda ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gösterilen, beyin damar hastalıklarından kendimizi korumak ve aynı zaman da beynin kan akışını sağlıklı olarak sağlamak için, tansiyonu gerek diyetle veya medikal tedavi ile dengede tutması birinci sırada önem taşır.
-Sigara zararlarını yazmakla bitiremeyiz kısaca tüm vücuda zararı olduğu gibi beyne ciddi derecede zarar veriyor. Beyin sağlığı için kesinlikle sigara içmemek gerekiyor.
-Kan yağları, kısaca kolesterol kalp ve bedenin diğer organlarında neden olduğu gibi beyin damarlarına da tutunarak ciddi damar tıkanıklıklara neden oluyor. Bu sebeple kolesterole son derece dikkat edilmeli, mümkünse diyet yapılmalı, bunların arasında en önemlisi ise yağsız beslenmeye yaşam tarzı haline getirilmeli.
-Uyku beyin fonksiyonlarının doğru olarak çalışmasındaki en önemli etkenlerin başını çeker. Her gün mutlaka 7 – 8 saat arasında uyumak, bütün gün hiç durmadan çalışan beynin dinlenmesine neden olacaktır. Bu dinlenme süresi içinde beyniniz arşiv tutmak istediği materyalleri beyninizin temporal adı verilen bölgesinde depoluyor. Beyin bu işlemi sadece uyku halinde gerçekleşebiliyor.
YORUM GÖNDER