Bilgisayarda İki İşletim Sistemi Aynı Anda Nasıl Çalıştırılır ?
- 29/09/2016 - 18:20
- 0 Yorum
- 1292 görüntüleme
Bilgisayarda İki İşletim Sistemi Aynı Anda Nasıl Çalıştırılır ?
Günümüze baktığınızda ve gelişen teknolojiyi de göz önüne aldığınızda bilgisayarlarımız üzerinde farklı olan işletim sistemlerini kullanabiliyoruz. Windows işletim sistemi dünyada en yaygın olarak kullanılan işletim sistemi olmasına rağmen Mac OS X işletim sistemi yada Linux işletim sistemlerinin kendilerine has sahip oldukları özellikler sebebi ile birçok kullanıcı tarafından tercih edilmekte. Fakat bazı özel durumlarda bilgisayarınız üzerinde aynı anda birden fazla işletim sistemini çalıştırmanız gerekli olabiliyor. Bilgisayarınız üzerinde yüklü olan Windows işletim sisteminde Office programları kullanmanız, Photsohop gibi daha çok resim düzenleme programları kullanmanız gerektiği zamanlar Linux işletim sistemine geçiş yapmanız gerekebiliyor. Eğer oyun oynamak istiyorsanız ve DirectX 12’nin sunduğu avantajlardan faydalanmak istiyorsanız Windows 10 işletim sistemini kullanmanız kesin olarak kaçınılmaz oluyor. Bir yandan baktığınızda Windows 7 işletim sistemi üzerinde çalışan; fakat Windows 10 işletim sisteminde çalışmayan oyun ve programlarınızdan faydalanmak isteyebilirsiniz.
Bilgisayarınız da belli programları, güvenmediğiniz kaynaklar üzerinden elde ettiğiniz yazılımları test etmek isteyebiliyorsunuz. Aynı zaman da bilgisayarınız üzerinde Android işletim sisteminde çalışabilen uygulamaları yada oyunları oynamak veya kullanmak, videolarını hazırlamak bir başka ihtiyaç olabiliyor. İşte bütün bu nedenlerle bilgisayarınız üzerinde alternatif olan bir işletim sistemi çalıştırmanız gerekli olabiliyor.
Bu işlemi farklı yöntemler kullanarak yapabilirsiniz; dual boot – çift önyükleme ile birden daha fazla işletim sistemini bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Bu farklı olan yöntemlerin kendilerine göre farklı avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Biz size bu yöntemlerden arasından en iyi performansı sunacak olan Dual Boot – Çift Önyükleme sistemini nasıl çalıştıracağınızı anlatacağız.
Dual Boot – Çift Önyükleme Nasıl Yapılır ?
Dual boot – çift önyükleme tam olarak bilgisayarınıza iki işletim sistemini aynı anda yüklemek anlamına geliyor. Bu yöntemi kullandığınız sırasında bilgisayarınız ilk açılış sırasında size hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi soruyor.
Eskiden bu yöntem oldukça sıkıntılıydı. Fakat günümüzde güncel olan işletim sistemleri çift önyükleme mantığıyla uyumlu bir şekilde tasarlanmalarından dolayı artık rahatlıkla iki işletim sistemini bir bilgisayar üzerinde kullanabilmeniz mümkün.
Çift önyükleme kullanmanın size sunacağı avantajların en önemli detaylarından biri yüksek performans. Bu yöntem sayesinde bir bilgisayar üzerinde sanal makina çalıştırdığınız zaman gibi sistem kaynaklarınızı aynı anda iki işletim sistemine paylaştırmıyor. Bilgisayarınızda sahip olduğunuz tüm donanım gücü tek bir işletim sistemine aktarılmasından dolayı maksimum performansı elde ediyorsunuz. Bu sebeple oyunlar yada render programları gibi yüksek performansla çalışan işlemler için çift önyükleme sistemi en geçerli çözüm sunan seçenek olmakta.
Çift önyükleme sisteminden faydalanabilmeniz için sabit diskinizi mutlaka birden fazla parçaya ayırmanız yada birden fazla sabit diskinizin olması gerekiyor. Bu metot ile kuracağınız her bir işletim sistemi bir sabit disk parçasının yada sabit diskin üzerine yükleniyor. Fakat bu bölümlere yada disklere Windows işletim sistemine ait farklı versiyonlarını yüklemişseniz genel olarak bir problemle karşılaşmazsınız. Fakat Windows işletim sistemi yanında Linux gibi farklı işletim sistemleri yükleyecekseniz bilgisayarınızda bulunan diskler arasında dosya transferi yapmanız mümkün olmayabiliyor. Bunun asıl nedeni ise Windows işletim sistemi, Linux yada Mac OS X’in farklı dosya sistemleri kullanıyor olmasından kaynaklıdır. Farklı dosya sistemlerinde oluşturulmuş olan dosyaları 3. parti programlar aracılığıyla birbirine dönüştürebilmenizin imkanı var, fakat bu işlemlerin oldukça uzun sürdüğünü belirtmeliyiz.
Çift önyükleme sistemini kullanmak için yapmanız gereken tek işlem format atarken yaptığınız işlemin aynısını yapmak sadece disklerinize yada bölmüş olduğunuz alanlara ayrı işletim sistemlerini yüklemek olacaktır. Bu işlemi yapmak için bios ayarlarınızdan açılışta yükleme yapılacak olan diski seçmeniz ile tamamlanacaktır. İlk olarak belirlediğiniz diske ilk işletim sisteminizi kurduktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatarak bios ayarlarınızdan ikinci disk alanını seçerek diğer işletim sistemini yüklemeniz yeterli olacaktır. İki işletim sisteminin yüklenmesinin ardından bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi soracaktır. Bu sistemin tek dezavantajı ise sistemler arası geçiş yapmanız gerektiğinde bilgisayarınızı yeniden başlamanız gerekmesinin zorunlu olmasıdır.
YORUM GÖNDER