Brexit Nedir? Sonuçları Neler Olacaktır?
2016 hem ekonomik hem de siyasal olarak çok sayıda çalkantının yaşandığı bir yıl oldu. İnsanlar bu yılı geride bırakarak sanki tüm kötü olayları geride bırakacaklarını düşünüyorlar. Ancak hiçbirşeyi geride bıraktığımız yok. Her şey bize çok yakın ve bu olaylardan bazıların 2017 yılında etkileri devam edecek. Bunlardan birisi Brexit olayıdır. Birçok kişi bunun ne olduğunu biliyor. Bilmeyenler için İngiltere’nin referandum kararı ile AB’den ayrılmasına verilen isim olduğunu söyleyebiliriz. İlk karar çıktığında piyasalarda yaşanan dalgalanma şu an için stabilize edilmiş durumda görünüyor. Ancak ayrılma sürecinin başlaması ile birlikte farklı sonuçların yaşanacağı söyleniyor.
Brexit nedir?
İngilizce çok sayıda kısaltma kelime vardır. Bu kelimenin ortaya çıkış şeklide iki kelimin kısaltmalarının birleştirilmesidir. Britain yani Britanya kelimesinin sonuna çıkış anlamına gelen exit kelimesinin eklenmesi ile oluşturulmuştur. Bu karar 23 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen oylama ile ortaya çıkan bir kavramdır. Bildiğiniz gibi AB ülkeleri kendi içlerinde bağımsız ancak birçok konuda ortak hareket eden ve ortak bir para birimi kullanan bir topluluktur. Bu topluluk içinde bulunan en önemli ülkelerden birisi de İngiltere’ydi. Ancak yapılan oylama ile artık bu durum tersine dönüyor. Artık bir ada ülkesi olan İngiltere’nin AB’den ayrılacağı kesinlik kazanmış durumda. Bu işlemin gerçekleşmesi ile birlikte ekonomik olarak neler olacağı ve küresel piyasanın bu sürece nasıl tepki vereceği merakla izlenmeye devam ediyor.
Brexit kararının ardından İngiltere’yi ne bekliyor?
Bu konuda referandum öncesinde başlayan süreç ile birlikte İngiltere Merkez Bankası çeşitli açıklamalarda bulundu. BOE yaptığı açıklamada sonucun ayrılıktan yana çıkması halinde finansal olarak piyasaların büyük yaralar alacağını ve dış ticarette azalış görüleceği yönündeydi. Şu an için bu gelişmelerden bazıları oluşmuş durumda. Ancak kararın ardından ayrılık basit bir şekilde gerçekleşmiş değil. Çünkü İngiltere ve AB kanunları birbirleri ile iç içe girmiş durumda. Ve birlikten ayrılmak için belirli bir yol haritası izlenmesi şartı var. Bu yol haritası sayesinde ekonomik zararların en az miktara indirilmesi düşünülüyor.
Hatta G7 Ülkeleri maliye bakanları yaptıkları açıklama ile İngiltere’nin küresel ve AB ekonomisi açısından birlikte kalmasının doğru tercih olduğu yönünde paylaşımlar yayınladı. Ancak halk bunların hiçbirini dinlemedi ve referandumdan karar oyu çıktı. Bu sonucun ülke ekonomisine bazı zararlarının olacağının onlarda mutlaka farkındalar. Örneğin dış ticaretinin yüzde 55’i AB ülkeleri olan ülkede bu oranda büyük bir düşüş yaşanmasının muhtemel olacağını söyleniyor. AB ülkelerinin bir tepki olarak ticaret faaliyetlerinde azalmaya gideceği ön görülüyor.
Brexit sonucunda küresel piyasalarda yaşanacaklar
Politik bir sorunun ortaya çıkma ihtimalini söylememize gerek yok. Bu da İngiltere merkezli olarak finansal piyasalarda işlem gören bir çok varlıkta yüksek dalgalanmalar ve sert fiyat değişiklikleri oluşmasına neden olacağı üzerinde duruluyor. Bunlar olumsuz olarak hazırlanan bazı senaryolar gibi görünse de bazıları gerçekleşmiş durumda. 2017 yılı içinde bu süreç tam anlamı ile hız kazanacak gibi duruyor. Bu EURO’nun darbe alması anlamına geliyor. Aynı yıl içerisinde İtalya’da aynı istek için halk referanduma gidecek. Burada ki sonucunda AB’den ayrılma yönünde çıkması halinde bir domino etkisi bizleri bekleyebilir. Ne kadar AB içerisinde dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip olan Almanya ve Fransa gibi ülkeler olsa da geleceğinin hiç de parlak olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle geçtiğimiz yıllarda Portekiz, İspanya ve Yunanistan krizlerinin yaraladığı Euro’nun gücünü kaybetme ihtimali de bulunuyor.
YORUM GÖNDER