• PAYLAŞ

Büyük Şirketlerin İşe Alım Süreçleri Nasıl İşler?

  • 28/11/2016 - 19:45
  • 0 Yorum
  • 1228 görüntüleme

Büyük Şirketlerin İşe Alım Süreçleri Nasıl İşler?

Kariyerinizi dünyaca ünlü bir şirkette çalışarak başlamak istiyorsanız önce işe alım sürecini başarılı ile atlatmanız gerekiyor. Birçok insan gerekli eğitimi alsa da bu işe alım süreçlerinde takılmaları nedeniyle istediği işe giremiyor. Bu yazımızda dünyaca ünlü Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi son yılların popüler şirketlerin işe alım süreçlerinde yaptıklarını sizlere aktarmaya çalışacağız. Bu sayede eğer bu şirketlere ya da bunlarla eş değer bir şirkete girmek için iş başvurusu yaptığınız da karşılaşabileceğiniz durumlar hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Her şirket farklı detaylara önem verir. Onun için ortak bir yazıyı sizlere hazırlamaya çalıştık. Bu yazının orijinal halini Time üzerinden okuyabileceğinizi hatırlatarak detaylara geçiyoruz.

Şirketler her an işe hazır kişileri bulmak isterler. Google bu konuda farklı bir strateji kullanıyor. Telefon mülakatı için verilen saatten 15 dakika ya da 15 dakika önce iş adayını arayarak onun hazır olup olmadığını kontrol eder. Ya da hiç beklemediğiniz bir anda sizi arayıp ön görüşme yapabilirler.

ise-alim-sureci-nasil-isler

İlk görüşmeyi başarı ile geçmenizin ardından işe gireceğiniz şirket sizi 6 saat sürecek bir mülakat sürecine tabi tutabilir. Bu kadar sürede ne yapacağınız konusunda hiçbir fikriniz olmayacaktır. Bu belirsiz durumlarda insanların performanslarını ölçmek için tercih ediliyor. Genelde mülakatı yapacak kişinin de bu esna da hiçbir şeyden haberi olmaz ve sizi bu durumda daha iyi değerlendirme şansı elde edecektir.

Yapacağınız sunumda özellikle sorun çıkarmak isterler. Eğer bilgisayarınızda hazırladığınız bir sunumu akıllı ekranda göstermek istediğiniz de size özellikle çalışmayan ekipmanların olduğu bir odaya gönderebilirler. Bu sizin olumsuz koşullara ne kadar hızlı adapte olabildiğiniz ölçmek için yapılır. Anlatımınızı farklı alanlarda yapmak doğru tercih olabilir. Ya da farklı bir yol izleyebilirsiniz.

Sizinle sözlü mülakat yaptıkları esnada özellikle doğru olmayan varsayımlar ile sizi sınarlar. Örneğin daha önceki işiniz twitter’daysa, size İnstagram’da ne kadar süre çalıştınız sorusunu yöneltebilirler. Verdiğiniz cevaptaki ses tonunuza göre sakin mi yoksa sinirlimi olduğunu kayıt ederler.

İşe alım süresince şirket adaysan o an şirketin başında bulunan bir sorunu çözmesini ister. Bu da işe alım gerçekleştiğinde çalışacak kişinin konuya hakim bir şekilde yardımcı olmasını sağlamak amacıyla tercih edilir. Belki de şirkete çok büyük bir yardımınız dokunacaktır.

Sizi rahatsız hissettirmek için ellerinden geleni yaparlar. Bildiğiniz gibi mülakat tek bir odada yapılır. Ancak bu şirketler sizi çok sayıda odaya gireceğiniz bir mülakat yapabilir. Burada ki amaç rahatsız bir ortam da olsa yol alabilen ve önüne bakabilen kişileri bulmayı amaçlarlar. Tek bir soruyu size sorarak Çin işkencesine tabi tutarlar. Burada ki amaç sizleri sınamaktır. Ve ilk verdiğiniz cevapla son verdiğiniz cevap arasında ne kadar tutarlı olduğunuzu ölçmek isterler.

ise-alim-sureci-nasil-isler-2

Şirketler işe alacakları insanın baskı altında bile doğru hareket edebilmesini isterler. Bunun için büyük bir odaya sizi yönlendirirler. Bir masanın iki ucuna mülakat yapacak insanları oturturlar ve size aynı anda sorular sormaya başlarlar. Adayın iki kişiye de aynı anda cevap vermesi istenir. Eğer dikkatsizseniz ve tükenmişseniz kolayca elenirsiniz.

Size sordukları sorunun ardından sizi rahatsız edebilecek işler yapmaya başlarlar. Bilgisayarda bir şeyler yazmaya başlarlar amaç rahatsız eden uyarıcılara karşı odaklanma sorunu yaşamayan insanı bulmaktır. Bu süreçlerin hepsi bittikten sonra sizi üç sonra arayabilirler ve istediğiniz departmanın dışında bir departmanda çalışmanızı teklif ederler. Burada ki amaç işe alınacak kişinin istediği işi alma konusunda kararlı olup olmadığını ölçmek için yapılır. Razı mı olacak yoksa vaz mı geçecek görmek isterler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉