• PAYLAŞ

Çek Kaybedildiğinde Ne Yapılmalıdır?

  • 18/09/2016 - 14:00
  • 0 Yorum
  • 1019 görüntüleme

Ticari faaliyetlerin işlemesi için en çok tercih edilen imzalı kağıtların başında çekler gelmektedir. İnsanlar bankalarda teminat göstererek aldıkları çekleri aldıkları ve belirli bir zaman sonra ödeme sözü verdikleri borçlarını o gün ödeyecek olarak tarih ve miktar yazarak ticari faaliyet yaptıkları insanlara verirler. Bir kağıt parçası olarak görülse de çekler insanlar özel olarak hazırlanarak onlara verilmektedir. O nedenle bir yere unuttuğumuz da ya da kaybettiğimiz çekler sizin için çok büyük sorun teşkil edebilir. Üçüncü şahıslar sizin imzanızı taklit ederek hamiline çekler yazabilir ve yazdıkları miktarı sizden temiz etmek isteyebilir.

cekin-kaybolmasi-1

Bu durumların tekrar düzene girmesi için çok uzun bir hukuki süreç bulunmaktadır. Bu karmaşık işlerle uğraşmak istemiyorsanız çekiniz kaybolduğunuz izlemeniz gereken yolu bilmelisiniz. Çekinizi kaybettiğiniz anda hemen çeki aldığınız bankaya çeki kaybettiğinize dair bir dilekçe yazara başvuru yapmalısınız. Eğer hatırlıyorsanız çekin üzerinde yazan tarih, numarası ve tutarı da mutlaka dilekçede belirtmelisiniz.  Dilekçenin sonunda çekin kaybolduğunu ve bu tutarın kesinlikle ödenmemesi gerektiği istenmelidir. Bu dilekçe ile çekin tamamen ödenmemesinin önüne geçilemez ancak hukuki süreç devreye girene kadar belirli bir süre ertelenmesini sağlayabilir.

Çekin kaybolduğunu iş yaptığınız bankaya bildirdikten sonra ilk yapmanız gereken en önemli başvuru Ticaret Mahkemesine yapacağınızdır. Ticaret mahkemesine çekin kaybolduğunu ve tedbir amaçlı dava açılması gerektiğini ve çekin geçersiz sayılmasına gerek duyulduğu ile ilgili dava açılmalıdır. Yapacağınız talebe istinaden Ticaret Mahkemesi karar alma sürecine girecektir. İstediğiniz yönde karar çıkması halinde bu karar direkt olarak muhatap olunan bankaya ulaşacaktır. Bu sayede banka çekin ödenmesini tamamen durduracaktır. Eğer Ticaret Mahkemesinden çıkan karar çekin durdurulmaması yönünde olursa Banka mecburen ödemeyi yapmak zorundadır.

Bu hukuki sürecin ardından çeki elinde bulunduran kişi suçlu durumuna düşecektir. Mahkeme süresi uzun bir müddet sürebilir. Ayrıca çekin kaybolduğuna dair önlem amaçlı olarak polis merkezine giderek tutanak tutturulması ve savcılığa giderek suç duyurusu yapılmalıdır. Bu önlemlerle başınıza gelebilecek maddi hasarların önüne geçmek için gerekli adımları atmış olacaksınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉