CİLDİN BOZULMASINA NEDEN OLAN ETKENLER
Vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan cildimizin en büyük düşmanları güneş, sinir sistemindeki bozukluklar, kirli hava, aşırı nem, aşırı sigara kullanımı gibi sebeplerden dolayı cildimiz daha erken zamanlarda yaşlanmaya başlamaktadır. Cilt uzmanlarının birçoğu cilt bozulmalarının neredeyse tamamının bu gibi etkenlerden oluştuğunu söylemektedir.
Çevresel etmenlerin yanı sıra genetik olarak ta cilt bozulması görülebilmektedir. Savunma sistemi olarak ciltte antioksidanlar depolanmaktadır. Antioksidan maddeleri cildin erken yaşlanmasına sebebiyet veren radikalleri yok edici etkiye sahiptir. Çevresel etmenler ise bu özgür radikalleri besleyerek çoğalmasına sebebiyet vermektedir. Bu radikallerin çoğalmasını engellemek amacıyla antioksidan içeren besinler tüketilmelidir. Antioksidanlar genellikle A, C ve E vitaminlerinde, minerallerde, çinkolarda, selenyumlarda kaynak halindedir. Cildin bozulmasını engellemek için besin maddelerini tüketmenin yanı sıra cilt koruyucu kimyasal ürün içermeyen bitkisel kozmetik ürünlerinin kullanılması da etkili olmaktadır.
Cilt korumasına sağlıklı olan besinlerin yanı sıra cilde zarar veren ve düşmanı olan besinler de bulunmaktadır. Çikolata, yağlı kuruyemişler, cipsler gibi yiyecek çeşitleri ciltteki yağ oranının dengesini bozmakta ve bunun sonucunda sivilcelenmelere neden olmaktadır. Özellikle yağda kızartılarak tüketilen yiyecekler (patates kızartması gibi) sindirim sisteminde de bozulmaya sebebiyet vererek sindirimi yapılamaması halinde hücrelerin kendini yenileme sürecini de yavaşlatmaktadır. Cildin pürüzsüz, sağlıklı ve erken yaşlanmasını önlemek amacıyla vitamin içerikli ve mineral değeri yüksek olan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. C vitamini özellikle cilt açısından çok faydalı olmaktadır. Portakal, mandarin, limon ve özellikle kivi gibi meyveler cilt üzerinde oluşan enfeksiyonları ortadan kaldırmada en büyük etkene sahip olmaktadır. Meyveler ile birlikte sebze tüketimini de özen gösterilmeli ve özellikle ıspanak sebzesi cildin güçlenmesini sağlamaktadır. Mineral açısından vücudu yükseltmek için ise çinko içeriği yüksek olan deniz ürünlerinin tüketilmesi ile sağlanmaktadır.
Kozmetik ürünleri tabi ki de bitkisel olarak ayarında ve bilinçli olarak kullanıldığında cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olmasına karşılık aşırı şekilde bilinçsizce kullanıldığında cilde faydadan çok zarar vermektedir. Örneğin nemlendirici kullanırken sadece cildin ihtiyacı bulunan bölgelerde kullanılması gerekmektedir. Burun ve çene kısımlarında yağ bezeleri fazla olduğundan dolayı buralarda cilt kurumaları fazla olmadığından dolayı nemlendiriciyi fazla kullanmamak gereklidir.
YORUM GÖNDER