Ateşli durumda geçirilen havale çocuklar üzerinde herhangi bir rahatsızlık bırakmaz, oldukça kısa sürer ve beyin hasarına neden olmaz. 6 aylıktan küçük olan yada 6 yaşından büyük olan çocuklar ateşli havale geçirmez. Ateşin çok yüksek seviyede olması havale ihtimalini kesinlikle artırmaz. Ateşli havale geçirmesinden korkularak üst üste verilen antibiyotikler ve ateş düşürücüler çocuklara havalenin kendisinden çok daha büyük zarar verebilir.
Çocuğunuz ateşlendiğinde yapılması gerekenler nelerdir?
Öncelikle çocuğun ateşini ölçmelisiniz. Bir çocuğa baktığınız da başının sıcak, ellerinin soğuk olması yada ateşi yükselirken titreme yaşaması bir şey ifade etmez, öncelik olarak koltuk altından ateşini ölçün eğer ölçtüğünüz da 38 derecenin altında gösteriyorsa çocuğunuzun ateşi yüksek değildir, kesinlikle ateş düşürücü vermeniz gerekmez. Eğer ölçtüğünüzde ateşi 38 dereceden yüksekse diğer bir anlatımla rektal ölçümlerde 39 dereceden yüksekse, öncelik olarak tehlikeli bir durum olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Çocuğunuz 3 aylıktan daha büyükse, vücudunda baktığınız da herhangi bir döküntü yoksa, başını kolayca oynatabiliyor, boynunu sağa sola çevirebiliyor ve çenesini de dizine doğru değebiliyorsa, nezle yada grip belirtileri varsa, ateşi düşürüldüğü zaman keyfi hemen yerine geliyor, beslenmesi iyi ve etrafıyla ilgiliyse, muhtemel olarak acil yada tehlikeli bir durum yoktur, grip olmuştur.
Antibiyotiğe kullanmaya hemen başlamayın!
Yüksek ateşle karşılaştığınız durumda direk doktora gidemiyorsanız, hemen antibyotiğe başlamamalısınız. İlk olarak ateş düşürücü olan parasetamol yada ibuprofen içeriği olan şurup veya fitiller kullanın. Ateşin düşürüldükten birkaç saat sonrasında tekrardan yükselmeye başlaması oldukça normaldir. Parasetamol yada ibuprofen içerikli olan şuruplar 6 saatte bir verilebilir. Eğer ateş bir türlü düşmüyorsa saçlarını ılık su yardımı ile ıslatın, kasık ve koltuk altlarına ılık su kesinlikle soğuk değil,suyla ıslatılmış bezler koymalısınız.
Kolonya yada sirke kullanmayın, kesinlikle soğuk duş yaptırmayın. Çocuğunuzun başını ıslatmak kesinlikle kötü bir etkiye neden olmaz tam aksine ateşi düşürmeyi hızlandırabilir. Ateş bu uygulamalar da düşmezse halen koltuk altından ölçüldüğünde 38 derecenin üzerinde seyrediyorsa endişelenmeyin. Şurup verildikten sonra ateş düşmediği için kesinlikle hemen fitil vermeyin. Ateş düşmese dahi tekrardan ateş düşürücü ilaç vermek için mutlaka 4 saat geçmesini bekleyin.
Ateşin ilk defa 38 derecenin üzerine çıkmasının üzerinden 72 saat geçmiş ve buna rağmen, ateş hala 38 derecenin üzerine çıkıyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir. Oluşan enfeksiyonun, gerçekte 3 gün içerisinde antibiyotiksiz olarak kendiliğinden ne kadar çabuk iyileştiğini görünce sizlerde şaşıracaksınız.
YORUM GÖNDER