Çocuklara Para Biriktirme Alışkanlığı Nasıl Aşılanır?
Çocuklarımız bizlerin geleceğidir. Belirli bir yaşın ardından evlenen insanların hayatta ki tek amaçları çocuklarına daha iyi bir hayat yaşatabilmektir. Bunun için çalışırlar, didinirler ve tüm birikimlerini onlar için bir çırpıda harcamaya hazırdırlar. Hatta küçüklükten başlayarak istedikleri her şeyi yaparlar. Her ağladığında ne isterse alırlar ve aslında ona yapabilecekleri en büyük zararı verdiklerinin hiç farkına varmazlar. Onları hayatın zorlu şartlarına hazırlamak yerine istediklerini almalarını sağlamak bu hayatta çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük hatadır. O nedenle çocuklarımıza tasarruf yapmanın bilincini öğretmeye çok erken yaşlarda başlamalıyız. Gün gelip siz onların yanlarından ayrıldığında onların kendi başının çaresine bakmalarını sağlayabilirsiniz.
Yurt dışında önemli üniversitelerde çocuklar üzerinde yapılan çok sayıda araştırma sonucu 4 ile 7 yaş arası çocukların öğrenmesi çok önemlidir. Bir çocuğun parayı tanıması 3 yaşında olurken, parayı biriktirme konusunda alışkanlıkları 6-7 yaşlarında kazanıyor. Bu sonuç şunu gösteriyor. Çocuklar ilk defa okula ilk defa gitmeye başlanan bu yaşlar aynı zamanda ilk harçlık zamanları olarak dikkat çekiyor. Bunu kendiniz de kanıtlayabilirsiniz. 3 yaşında ki bir çocuğa para verdiğiniz de ilk anda mutlu olur ardından o paranın varlığını unutur ve oyun oynamaya devam eder. Ancak 7 yaşlarında olan bir çocuk direkt markete giderek o para ile alabileceği almaya çalışır.
Çocuğa her istediği almanın büyük hatası
Markette, parkta ve sokakta mutlaka anne ve yanında ağlayarak bir çocuğu mutlaka görmüşsünüzdür. Nedenini hemen anlarsınız. Çocuk annesinden bir şey istemiştir annesi ise onu almamıştır. Ağlamak onun gizli silahı olduğu için hemen bunu kullanmaya başlar. Bir süre sonra ya anne vaz geçecek ve ona istediğini alacaktır ya da çocuk vazgeçerek annesinin yanına gidecektir. Bu hangisinin inatçı olduğuna göre değişen bir durumdur. Bu tutum aslında yapılması gerekendir. Evet, kabul ediyoruz insanın vicdanı el vermiyor ancak gelecekte yaşayabileceği sorunları göz önüne getirdiğiniz bunun mutlaka yapılması gerekiyor. Ona verdiğiniz harçlık ne kadar olursa olsun onu tutumlu bir şekilde harcamasını sağlayın. Örneğin haftalık 10 TL verin ve hafta bitmeden sizden para isterse veremeyeceğinizi söyleyin. Bu onu tutumlu olmaya zorlayacaktır. Buna alışan çocuk ileri de paranın öneminin farkına varacak ve parayı biriktirmeye başlayacaktır.
Çocuklar ilk anne ve babalarını taklit eder
İmamın dediklerini yap, yaptıklarını yapma diye bir söz vardır. Bu çocuklar için öyle değildir. Bir çocuğa ne kadar nasihat ederseniz edin, sizin bunun aksi yönde bir davranış sergilediğini gören çocuk sizin yaptıklarını yapacaktır. Alışveriş için gittiğiniz markette çocuğunuzun sizi çok alışveriş yaparken görmesi ona verdiğiniz dikkatli para harcaması yönünde ki nasihatı hiçe saymasına neden olacaktır. Onun rol modeli para alışkanlığı konusunda siz olacaksınız birçok şeyde olduğu gibi.
Para biriktirme alışkanlığı nasıl kazandırılır
Yüzyıllar geçse de her zaman bu yöntem kullanılacaktır. Kumbara bir çocuğa para biriktirme alışkanlığı vermek için en etkili yöntemdir. Bu yöntemin geçerliliğini kaybettiğini düşünen birçok bireye tavsiyemiz en kısa zamanda evlerin bir kumbara alarak onu doldurması için çocuğunuza görev vermek olacaktır. Çocuğunuzun onu açarken ki gözlerin de ki mutluluğu gördüğünüz de ona ne kadar önemli bir görev verdiğinizi anlamış olacaksınız. Bu çocuğunuza birikim duygusunu aşılamanız için atılacak en etkili adımdır. Ve gelecekte bu özelliği hayatının her alanında kullanacaktır. Ağaç yaşken eğilir bunu unutmayın ve çocuğunuza bu alışkanlıkları kazandırmaya çalışın.
YORUM GÖNDER