• PAYLAŞ

Çocuklarda Aşırı Terleme ( Hiperhidrozis ) Nedenleri Nelerdir ?

  • 14/12/2016 - 12:16
  • 0 Yorum
  • 942 görüntüleme

Çocuklarda Aşırı Terleme ( Hiperhidrozis ) Nedenleri Nelerdir ?

Terleme nedir?

Ter bezleri, ürettikleri ter sayesinde vücut sıcaklığının normalden daha yüksek seviyelere çıkmasını önlerler. İnsan vücuduna genel olarak bakıldığında 1,6 milyon ile 4 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır. Çapları 30-50 µm olan ter bezleri vücutta derinin altında yer alır ve yaklaşık olarak 2-5 milimetrelik bir kanaldan teri, deri yüzeyine taşımaktadırlar. Vücutta ter üretimi için komut beynin alt merkezlerinden gelmektedir.

Aşırı terleme tıp dilinde Hiperhidrozis, ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasından dolayı deri yüzeyine salınan terin artmasına denmektedir. Bazı çocuklarda genel olarak geceleri, bazen de başını yastığa koymasından sonra çok kısa sürede terlediği görülebilir. Sağlıklı olan ve aşırı hareketli çocuklar özellikle sıcak havalarda daha fazla terleyebilir ve bu durum gayet normaldir fakat bazen çok ciddi hastalıklar sebebi ile çocuklarda aşırı terleme gözlemlenebilmektedir.

Çocuklarda Aşırı Terlemenin Fizyolojik Nedenleri Nelerdir ?

-Efor sarf etmek aşırı terlemeye sebep olur mu ? 

Egzersiz ve aynı zaman da aşırı hareketlilik aşırı terlemenin önemli fizyolojik sebepleri arasındadır. Egzersiz esnasında veya aşırı hareketli olan çocuklarda meydana gelen terlemeler normal olarak kabul edilmektedir.

-Çevre ısısının artması aşırı terlemeye neden olur mu ? 

Normal çevre ısısı 20-23 dereceleri arasıdır ve bunun üzerinde olan çevre ısısı yada bu dereceler içerisinde çocuğu kat kat giydirmek çocukta terlemeye neden olur. Yeni doğan bebeklerde normal üzerinde terleme olur ise bu durum yeni doğan sarılığının bir işareti olabilir, bu sebeple aşırı terlemesi olan bebeğin gün içerisinde sıvı eksikliğinin giderilmesi son derece önemlidir.

-Ergenliğe geçiş aşırı terlemeye sebep olur mu?

Özellikle ergenlik döneminde olan çocuklarda hormonsal gelişim ve tiroid bezinin aşırı çalışması nedeni ile ergenlerde terlemeye sebep olabilmektedir.

Çocuklarda Aşırı Terlemeye Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir ?

-Enfeksiyonlara bağlı hastalıklar aşırı terlemeye sebep olur mu ? Enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen hastalıklarda terlemenin en önemli nedenlerinden biri ateşi olan vücudu soğutma çabasından kaynaklıdır. Terleme tüberküloz, sıtma, bruselloz, gribal enfeksiyonlar, boğaz enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara bağlı olan pek çok hastalık çocuklarda terlemeye sebep olur.

-Şeker düşüklüğü (hipoglisemi) aşırı terlemeye sebep olur mu? 

Şeker düşüklüğü-Hipoglisemi, kan şekerinin aşırı düşmesi sebebi ile ciddi şekilde terlemeye neden olur. Yeni doğmuş olan bebeklerde şeker düşüklüğü var ise titreme, emmmeyi reddetme, renk morarması, kalp atışında hızlanma gibi belirtiler aşırı terlemeye eşlik edebilecek diğer etkenlerdir. Daha büyük olan çocuklarda ise terleme ve hızlı kalp ritmi,  dalgınlık, solukluk ve anormal davranışlar hipoglisemi belirtileri olarak değerlendirilebilir.

-Tiroid bezi hastalıkları aşırı terlemeye sebep olur mu ? ,

Tiroid bezinin aşırı çalışmasından kaynaklı çocuklarda aşırı terleme problemi ve terlemenin dışında halsizlik, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği ve kilo kaybı gözlemlenebilir.

-Hipofiz bezi hastalıkları aşırı terlemeye sebep olur mu ? 

Hipofiz bezinin aşırı çalışması sebebi ile meydana gelen akromegali hastalığı vücutta aşırı terlemeye sebep olur.

-Alerjik etkenler aşırı terlemeye sebep olur mu ? 

Alerjik yapısı olan özelliklede çocuklarda aşırı terlemeler olur. Zor nefes alıp vermek, solunum ve geniz akıntısındaki artış, burun etlerinde alerjiye bağlı şişme gibi etkenler çocuk efor sarf etmeye başladığı zamanlarda aşırı terlemeye neden olabilir.

-Geniz eti büyüklüğü aşırı terlemeye sebep olur mu? 

Geniz eti normal olması gereken boyutundan büyük olan çocuklarda gece terlemesi ve uyku apnesi görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlar yaşandığında dikkat edilmeli ve kesinlikle tedavisiz bırakılmaması gerekir.

-Raynaud fenomeni hastalığı aşırı terlemeye sebep olur mu? : Raynaud hastalığı olarak adlandırılan hastalık varlığında ellerde ve ayaklarda morarmalar olur ve bu morarma oluştuğu sırada el ve ayaklarda ciddi şekilde terleme atakları gözlemlenebilir.

-Raşitizm hastalığı aşırı terlemeye sebep olur mu ? 

Raşitizm hastalığı çocuklarda aşırı terlemeye sebep olur ancak terleme şikayetleri hastalığın başlangıç aşamasında değil ilerlemiş dönemlerinde daha sık görülmektedir.

Çocuklarda Aşırı Terleme – Hiperhidrozis Nasıl Önlenebilir ?

-Terlemeye meyilli olan bir çocuğunuz var ise çocuğunuz için hazırladığınız yemeklere acı, baharat gibi maddeler koyulmamalı, çikolata yada fıstık ezmesi ve kahve gibi gıdalardan çocuk uzak tutulmalıdır.

-Aşırı terleme sorunu bulunan çocukların elbiseleri mutlaka pamuklu olmalı, yünlü yada  naylon giysilerden kaçınılmalı, çocuk uyku tulumu veya  battaniyeler ile uyutulmamalıdır.

-Terleme sorunu bulunan çocuk çevre ısısına uygun olarak giydirilmeli, çocuğun bulunduğu ortam veya odası 23 dereceden daha düşük ısıda tutulmalı, oda düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır.

-Terleme sorunu bulunan çocuk normal çocuklara göre çok daha sık duş aldırılmalıdır, bu şekilde terlemeye bağlı olarak gelişebilecek isilik, dermatit yada mantar sorunlar kolaylıkla önlenebilir.

-Aşırı terleme sorunu bulunan çocuğun tedavisi öncelik olarak terlemeye sebep olan hastalıkların araştırılmalı teşhis ve tedavi aşaması şeklinde yapılır. Aşırı terleme problemi bulunan çocuk mutlaka bir uzman yada ilgili uzmanlar tarafından değerlendirilmeye alınmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉