• PAYLAŞ

Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • 23/11/2016 - 20:34
  • 0 Yorum
  • 1207 görüntüleme

Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kardiyak aritmi çocuklarda, günümüzde oldukça sık rastlanan kalp atımlarının düzensiz olmasına verilen addır. Kardiyak aritmi kalp atımlarının düzensiz olması, kalp atımlarında yavaşlama veya hızlanma şeklinde ortaya çıkar. Bu ritim bozukluklarının genel olarak bir çoğu iyi seyirli olup çok tehlikeli olmazlar. Aritmilerin genelinde altta yatan başka kalp hastalığına işaret ediyor olabilir. Bu farklı hastalıklar arasında Doğumsal kalp hastalıkları en önemli sebeplerden biridir.

 

cocuklarda-kalp-ritim-bozuklugu-belirtileri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-1

Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir ?

Kalbinde herhangi bir yapısal bir bozukluk olmayan çocuklarda da ritim bozukluğuna rastlanabilmesi mümkündür. Bu durum, kalbin düzenli olarak çalışmasını sağlayan elektrik ileti sisteminin farklı bölgelerinde arıza çıkaran gecikmelere yada fazladan uyarılara bağlı olan olarak kalp ritmin bozulması durumu ortaya çıkabilir. Günümüzde bir çok çocuk doktoru, ritim bozukluğu olan bir çocuk ile karşılaştığı zamanlarda korkuya kapılabilir. Yaşanan bu korku hastayı değerlendirilmesi, karar vermesi ve sonuç olarak tedavinin başlaması aşamasında hastanın aleyhine işleyen vaktin gereksiz olarak kaybolmasına neden olur.

Çocuklarda ritim bozukluğu, genel olarak bakıldığında doktor kontrolünde anlaşılmayabilir. Çünkü büyük bir çoğunlukla ani olarak ritim bozulması ortaya çıkabilir ve bu nedenle aritmi bulunamaz. Tedavi uygulanmaz ise çocuklarda ani bayılmalar meydana gelebilir. Ayrıca ek olarak, geceleri idrar kaçırılması, gelişme geriliği gibi sorunlara neden olabilir. Bu çocuklara tedavi aşamasında kalıcı olarak kalp pili takılması gerekebilir. Kalp hızı atım bozukluğu durumunda ise ataklar uzun sürdüğü zamanlarda, mesela 8 ile 10 saati geçiyor ise bu durum büyük bir çoğunlukla kalp yetmezliği belirtisi olarak görülür.

Çarpıntı başladığı zamanlarda kalbin atış hızı 120 ile130’a kadar çıkabilmesi mümkündür. Çocuğun bu kalp atış hızı sürmesi durumunda  uzun süreler tedavi görmemesi, kalp büyümesi veya fonksiyon bozukluğunu ortaya çıkarabilir. Taşikardilerin diğer bir türü ise kronik taşikardidir, kalbi normalde dakika da 90 defa atması gereken bir çocuğun kalbi dakika içerisinde 130 defa atıyor ise bu rakam çok yüksek olmayabilir. Çünkü çarpıntı olduğu zaman bu rakam 180 ile 200’e kadar çıkabilmesi mümkündür. Ancak kronik taşikardilerde 130 olan kalp hızı atımı ile uzun süre yaşanması durumunda kalbinde büyüme oluşabilir veya kalp fonksiyonlarında bozulmalar olabilir.

Eğer ritim bozukluğu ataklar halinde görülüyor ise çarpıntı başladığı zaman çocuklarda ani sararma, karın ve göğüs ağrısı, kusma, birden terleme, huzursuzluk, halsizlik, sıkıntı hissi gibi belirtiler gözlemlenebilir ve daha ciddi olan durumlar da bayılma gerçekleşebilir. Genel olarak ergenlik dönemlerde ritim bozukluğu çok daha fazla görülür iken, çocuklar şikayetlerini çok daha kolay belirtebilir. Kalp atımlarında yavaşlama diğer bir adıyla bradikardi olduğu durumlarda ise çabuk yorulma, ani bayılmalar, halsizlik, gece uykudan ani uyanma ve ek olarak bağırma şeklinde belirtiler ile kendini göstermektedir.

cocuklarda-kalp-ritim-bozuklugu-belirtileri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-4

Çocuklarda Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Altı aylıktan daha küçük o9lan bebeklerde kalp hızı kardiyak debiyi, öteki yaş gurubunda olan çocuklardan daha fazla etkilemektedir. Bu sebeple küçük çocuklarda bradikardinin etkisi ve sonuç olarak belirtileri çok daha aktif ve daha belirgin olarak görülür. Klinik açıdan belirgin bradikardi her yaş gurubunda tedavi edilebilmesi mümkündür. Çarpıntı taşikardi bulunan çocuklarda, çocuğun genel durumunda bir bozukluk bulunmuyor ise ilk aşamada ilaç tedavisi verilir. Kalp atımlarında yavaşlama yani bradikardi şikayeti olan çocuklarda ise hastanın kalp atım sayısı ve buna ek olarak genel durumu göz önüne alınarak tedavi planı yapılır. Hastalarda genel olarak kalp pili diğer bir adı ile pacemaker takılması uygun görülebilir.

İkinci tedavi uygulaması ise 1990 yılından bu yana kullanılmakta olan radyofrekans ablasyon adı verilen tedavi uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedavi yöntemi ömür boyunca kalıcı olabilmektedir. Ancak bu yöntem çocuğun hayatı ile alakalı risk altında olmadığı durumlarda büyümesine kadar beklendikten sonra  5 ile 6 yaşından sonra uygulanabilir. Son yıllar içerisinde aynı yönteme benzeyen fakat yakma işlemi değil, dondurma işlemi olan cryo ablasyon adı verilen tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Fakat iyon kanal hastalığı olarak da anılan ve genetik olarak geçen aritmi tedavisi için ilaç tedavisi genel olarak daha çok tercih edilen uygulamadır.

cocuklarda-kalp-ritim-bozuklugu-belirtileri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-3

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Sırasında Neler Yapmak Gereklidir ?

Büyük olan çocuklarda, derin derin nefes alıp ve ardından ıkınması ve daha sonrasında soğuk buzlu su yardımı ile yüzünün yıkanması ve ardından buzlu su içirilmesi çarpıntı sırasında yapılacak acil yardım işlemlerinin başında gelir. Küçük olan çocuklarda ise, öğürtmeye yada kusturulmaya çalışılması, yüze naylon torba içerisinde dondurulmuş olan buz torbası uygulamanın yararlı olacağı bilinen yöntemlerdir. Tabi bahsedilen bu uygulamalar evde yada acil olan durumlarda hastaneye varana kadar uygulanabilecek yöntemlerdir. Geçmeyen uzun süreli çarpıntılarda bir an önce uzman bir doktora baş vurmak mutlak olarak gereklidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉