• PAYLAŞ

Çocuklarda Yaz İshali Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • 31/08/2016 - 13:46
  • 0 Yorum
  • 1081 görüntüleme

Yaz aylarının başlaması ve havaların ısınması ile beraber etkeni henüz belirsiz olan çocuk ishalleri sık görülür. Bu rahatsızlığa genel olarak halk arasında çocuk yaz ishalleri denir. Rahatsızlığın şiddetli etkenin niteliğine veya oluşan enfeksiyonun derecesine göre değişiklik gösterir. Günümüz da birçok etken ve virüslerin ishal rahatsızlığına katkısı vardır.
Çocuk yaz ishalleri rahatsızlığı genel olarak birden bire başlar. Genel bir kırgınlık, sıvı yada yarı sıvı dışkı çıkarma sonucunca hızlı ilerleme ile beraber belirgin bir hastalık niteliğindedir. Oluşan vakaların aşağı yukarı üçte biri kadarında dışkıda mukus bulunur. Çok nadir olarak kan olur ishalin şiddeti ile çeşidine göre orantılıdır. İşeme hissi yanın da karın ağrıları oldukça sık görülür. Beslenme bozulması yaz ishallerinin meydana çıkmasında en önemli nedenleri arasındadır. Rahatsızlık başladıktan sonra çocuk çok fazla su kaybeder. Çocuğun kaybettiği sıvının yerine konulmaması durumunda ileri derece sıvı kaybına neden olur ve bu durum çocuklarda hayati tehlikeye neden olur.
Halk arasında yapılan en büyük yanlışların arasında ishalli çocuklara su verilmemesi gerektiği şeklinde yaygın olan bir kanı vardır. Bu bilinenin tam aksine çocuklara bol miktarda sıvı verilmelidir. Özel olarak hazırlanan sıvı bir litre temiz klorsuz suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar şeker, bir tatlı kaşığı kadar tuz, bir çay kaşığı kadar da karbonat konularak hazırlanır. Bu sıvı çay veya evde hazırlanmış olan başka meyve suları da olabilir. Bütün yapılanların asıl amacı çocuğun kaybettiği elektrolit ve sıvıların tekrardan yerine konulmasıdır. Yeterli sıvı almadığı takdirde çocukların ağzı ve derisi kurur. Deri neredeyse lastik kıvamı alır. Karın üzerinde bulunan derileri sıkılarak kaldırıldığında gerginliği kalmadığı için bir süre hamur kıvamında kalır. Bu belirtiler çocukta hayati tehlike oluştuğunu gösterir. Fazla su kaybettiyse, karın üzerindeki derisinin eski halini alması biraz zaman alacaktır. Bu durum geliştiğinde çocuk mutlaka hastaneye götürülerek kaybedilen sıvıların damar yolu ile tamamlanması büyük önem taşır.

cocuklarda-yaz-ishali-1
İshal hastalığında tedavi ve ilaç kullanımı nasıl olmalı?
İshal rahatsızlığında asıl tehlike bağırsaklarda kaybedilen su nedeni ile vücudun susuz kalması ve bunun sonucu olarak kalp yetmezliği nedeni ile çocuğun hayati risk taşımasıdır.
İshal rahatsızlığında en önemli tedavi mutlaka bağırsaklarda kaybedilen suyun yerine konulması olur. Mümkün olduğu derecede kolay emebilecek miktarda su ve bunun yanında bazı minerallerin içilmesi ile ishalle ilgili oluşan sorunlar ortadan kalkar. İshal tedavisi için satılan ilaçlarının içerisinde bol miktarda kil bulunmaktadır. Kil tam olarak bağırsaktan salgılanan suyu emilmesini sağlayarak ishalin durmuş olduğu kanısını uyandırır. Aslında bağırsaklarda oluşan su kaybı devam eder. Bu gibi durumlarda çocuklarda ani ölümler bile meydana gelmesi mümkündür. Bazı ishal ilaçlarında ise bağırsakların hareketini tamamen durdurur. Bu durumda bağırsakta birikmiş olan mikropların kana karışması ile beraber zehirlenme meydana getirir. Bu sebeplerden dolayı çocuk ishali rahatsızlığında eczanelerden gelişi güzel olarak satın alınan ilaçlar alınmamalı ve kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar çocukları ölüme dahi götürür.
Özellikle tedavi gerektiren ishaller arasından birisi kolera bir diğeri ise tifodur. Bu rahatsızlıkları evde tedavi etme imkanı zaten mümkün değildir. Çocuklarda ishal hafife alınacak bir rahatsızlık değildir, 1 günden daha uzun devam eden rahatsızlıklarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉