Dünyaya gelen her çocuk kendine özgü olan kişilik özellikleri ile beraber gelir ve bundan sonrasında devamlı olarak gelişim içindedir. Bu gelişimi etkilenmesinde ise en önemli faktör ailedir. Yetişmekte olan çocuğun karakteri, ailesi sayesinde öğrendiği kişilik özellikleri ile beraber oluşur.
Kişilik tam olarak ; bir insanın ilgi duyduğu alanlarını, sesi ve konuşma tarzını, becerilerini, davranışlarını, dış görünüşünü ve bunların yanı sıra çevresine karşı uyum biçimini kapsamaktadır. Bir bireyi başka bireylerden ayıran, bireyi özel yapan bütün bu özellikleri kapsar. Kişilik; doğuştan gelen biyolojik özelliklerin ve bunun yanı sıra çevrenin bir ürünü olarak tanımlanabilir.
Çocukların Kişilik Gelişimi Doğumla Beraber Başlar
Bir bebek dünyaya geldiğinde psikolojik ve fiziksel olarak süreç yaşamaya başlar. Fiziksel doğuma bakıldığında zaman içerisinde çok daha kısa bir süre içerisine yayılırken, psikolojik doğum bunun tam tersine bir kısıtlaması olmadan yaşam boyu devam eder. Bebeklerin kişilik gelişimi doğum esnasından sonra başlar ve ortalama olarak 6 yaşlarına geldiğinde büyük bir oranda tamamlanmış olur. Bir bebeğin kişilik gelişmesi; cinsiyeti kız veya erkek olsun, 0 ile 3 yaş arası anneden psikolojik doğumunu sağlıklı bir durumda gerçekleştirmesi ile olur.
Ailenin Payı Çok Büyük
Çocukların sağlıklı bir kişilik gelişiminin oluşması için belli yaşlara özel edinilmesi gereken birtakım özellikler bulunmaktadır. Çocukların bu özellikleri kazanması aile ile olan ilişkisi son derece büyük önem taşır. Çocukların karakteri, ailesinden izleyerek, görerek, duyarak öğrendiği kişilik özellikleriyle oluşur. Kişiliğin gelişmesi aynı zaman da kültüre göre de oldukça farklılık gösterir.
Bebek Annesi İle Duygusal Bağı Kaybetmemeli
Bebekler dünyaya geldikten 0 ile 18 ay, benmerkezci olarak yaşarlar. Bu durum tamamen kendi ihtiyaçlarının görülmesine yöneliktir. Bu dönem içerisinde anne bebeğinin fiziksel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Fiziksel ihtiyaçlar giderilirken de, bebeğe karşı gösterilen sevgi, ilgi ve şefkat son derece önemlidir. Çünkü bebekler bunlara fazlasıyla ihtiyaç duymaktadır. Bebeklerin bu dönem içerisinde anneleri ile duygusal olarak bağlarını kaybetmesi, ileriki dönemlerde kişilik gelişiminde sorun yaşanmasına neden olabilir.
Bebekler İle Anne Arasındaki İlişki Tutarlı ve Mutlak Olarak Dengeli Olmalı
Kişilik gelişiminde anne her şeyden çok öncelik taşır çünkü bebek, doğumdan sonra ilk ilişkisini annesi ile kurar. Eğer anne doğumdan sonra çocuğa karşı davranışlarında tutarlı davranmaya dikkat eder ve olumlu yaklaşmaya çalışırsa, çocuklar bu ilişkide kendisini tatmin eden, rahat ettiren, koruyan kişiyi ödül kaynağı olarak benimseyerek, anneye oldukça değer verir. Bu durum oluştuğunda, çocuklar yaşamlarında doyumu bulacaklarına karşı bir güven duygusu oluşmasına olanak sağlanmış olur. Kaygılı, olumsuz ve tutarsız olan bir anne ise, çocuklarda özgüvenin oluşturmasını son derece zorlaştırarak çocuklarda kişilik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bebekler ve anneler arasında oluşan ilişkinin tutarlı, dengeli ve her zaman aynı olması bu dengeyi korur.
YORUM GÖNDER