Ağız hijyenine önem verilmemesi, dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, diş çürüklerinin ihmal edilmesi iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma gene olarak diş ve diş etleri arasında biriken bakteriler yol açar. Bu etkenlerin dışın da genetik yatkınlık, hormonsal faktörler de diş iltihaplarını tetikleyici rol oynayabilirler.
Diş etinde oluşan iltihaplanmalar ciddi ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bu durum oluşmasında etken olan iltihabın biriktiği doku üzerinde yarattığı basınçtan kaynaklanır. Diş iltihabının yayılmaması, tehlikeli bir duruma ulaşmaması ve özellikle diş kaybı başta olmak üzere ciddi sorunlar baş göstermeden, oluşan iltihaplanmanın tedavi edilebilmesi için kesinlikle bir diş hekimine başvurulması gerekir.
Diş İltihabı Nasıl Geçer?
Diş iltihabının tedavisi ve iltihaptan kaynaklanan şiddetli ağrıların önlenmesi için ilk olarak diş kökünde veya diş eti dokusunda biriken iltihabın uzman hekim tarafından tahliye edilmesi şarttır. İltihabın kontrollü bir şekilde dokudan temizlenmesinin ardından ancak tedavi aşamasına geçilebilir. İltihaplanmanın durumuna boyutuna ve çeşidine göre tedavi aşamasında hekim tarafından antibiyotikler kullanılabilir ya da farklı bir çözüm olan kanal tedavisi tercih edilebilir.
Diş hekiminin uygun görerek uygulayacağı tedavi yöntemi ile iltihaplanma oldukça kısa sürede iyileşir. Ancak tedavi sürecinde ağız ve diş temizliğine mutlaka özen gösterilmesi gerekli olan ağız bakımlarının ihmal edilmemesi önemlidir.
Diş etindeki iltihaplanmanın daha yeni oluşmaya başladığı ve henüz çok rahatsız edici olmadığı semptomlarda ise diş hekimine başvurma aşamasına kadar evde bir dizi önlemler alınabilir. Başvuracağınız bu doğal maddeler kullanılarak uygulanan tedavi yönteminde asıl amaç ağız içi mutlak hijyenini sağlamak ve ağızda bulunan bakterilerin faaliyetlerini en aza indirerek diş iltihabının daha fazla ilerlememesini sağlamaktır. Kesin olarak diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.
Diş İltihabının İyileşmesi İçin Neler Yapılabilir?
-Sirke, bal ve adaçayı bir kap içerisinde kaynatılarak elde edilen karışımın iyileştirici ve aynı zaman da bakteri oluşumunu engelleme özelliği son derece yüksektir. Bu karışımı hazırladıktan sonra soğutulup ağız içinde gargara yapılarak diş iltihabından oluşan ağrılar ve hassasiyet azaltılması ile beraber iyileşme süreci hızlandırılabilir.
-Genel olarak göz bölgesindeki iltihaplanmalarda etkili olarak kullanılan çay, diş iltihaplarında son derece etkilidir. Bunun yöntem için önceden demlenmiş çayın bir miktar bardağa alınarak soğutulup ılık şekilde ağız içinde gargara yapılması yeterlidir.
-Anti bakteriyel özelliği sahip olduğu bilene ve bunanla ön plana çıkan çay ağacı yağı diş iltihaplarının tedavisinde kullanılması olumlu sonuçlar verecektir. Bu yöntem için bir bardak kadar suya az miktarda çay ağacı yağı eklenerek gargara yapılmalıdır.
-Bilinen iyi yönlerinin dışında nar suyu diş iltihaplanmalarında iyileştirici ve aynı zaman da rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Nar suyu ile gargara yapılması iyileşme sürecini son derece hızlandırır.
Isırgan otu, ekinezya, ardıç, frenk üzümü, ahududu ve su teresi de diş iltihaplarının iyileşmesinde oldukça etkilidir.
Önerdiğimiz bu yöntemler bir hekime başvurmadan önce oluşan ağrıyı ve iltihaplanmayı en aza indirmek içindir mutlak olarak uzman bir hekimi başvurmanız gerekir.
YORUM GÖNDER