• PAYLAŞ

Disk kayması ( Disk Prolapsı) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

  • 10/12/2016 - 12:18
  • 0 Yorum
  • 1045 görüntüleme

Disk kayması ( Disk Prolapsı) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

Disk yaması tıp dilinde Disk prolapsı olarak adlandırılır ve omurganın yaygın bir bozukluğuna verilen isimdir. Disk prolapsı omurgalar arasında bulunan yastıklardan birinin yırtılması ve  bununla beraber içerisinde bulunan yumuşak özün kısmen dışarı doğru taşıp sarkması sonucunda meydana gelmektedir. Bu durum halk arasında disk kayması olarak da adlandırılmaktadır ve bu durum sinir kökü vaya daha seyrek olarak omurilik üstünde ağrıya ve bazı durumlarda ise sakatlayıcı basınca neden olabilmektedir.

 

 

Disk Kaymasının Nedenleri Nelerdir ?

Disk prolapsı kimi zamanlarda ani ve zorlayıcı olan bir hareket ile oluşabileceği gibi, doğrudan yaşlanmaya bağlı disklerin yıpranmasından dolayı da yavaş yavaş gelişebilme göstermektedir. Disk kaymaları belirli olan bazı nedenleri göz önüne alındığında ; sportif aktivite esnasında, kötü oturuş pozisyonundan dolayı, üşütme kaynaklı olan faktörler ile de oluşabilmesi mümkündür.

Disk Kaymasının Belirtileri Nelerdir ?

Disk kaymasında belirtiler genel olarak etkilenen diskin yerleşimine bağlı olarak oldukça fazla değişiklik gösterebilmektedir.

-Vücutta disk kayması oluşmuş omurga kısmında siyatik sinir kökü sıkışma durum var ise bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, zaman içerisinde bacak kaslarında güçsüzlük ve aynı zaman da siyatik ağrısı, düşük ayak gibi belirtiler sıklıkla gözlemlenen şikayetler arasındadır. Bunların dışında yaşanan ağrı karın altında, uyluk kısmında, kasıklarda, kalçada, dizde ve bacaklarda hissedilebilir.

-Vücutta boyun kısmında disk kayması oluşmuş ise boyun ağrısı, boyunda hissedilir sertlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kollarda ve ellerde güçsüzlük ve uyuşma, kulak çınlaması, ağrı ve yalancı anjina gibi şikayetler meydana gelir.

-Disk kayması bazı nadir durumlarda omuriliğin kendisini de basınç altında bırakabilir ve bu gibi yaşanan durumlarda bacaklarda felç, mesane kontrolsüzlüğü daha açık bir anlatımla idrar kaçırma ya da idrar tutamama gibi, bağırsak kontrolsüzlüğü daha açık bir anlatımla dışkı kaçırma ya da dışkıyı tutamama ve bunların dışında cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikayetler meydana gelebilir.

Disk Kayması Teşhisi Nasıl Koyulur ?

Disk kayması teşhisi genel olarak rahatsızlanan bireyde görülen belirtiler göz önüne alınarak konulabilir, ancak gereken durumlarda teşhisin tam olarak doğrulanması için omurganın mutlaka manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve aynı zaman da bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemleri kullanılarak görüntülenmesi gerekmektedir.

Disk Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Disk kayması sorunu olan bireylerin büyük bir genelinde, taşma yapan disk dokusu etrafındaki şişme durumu azaldıkça belirtiler ortalama olarak 6 hafta içinde kendiliğinden azalmaktadır. Bu yaşanan dönem içerisinde aneljezik ilaçlar yani ağrı kesiciler ve bunun dışında antienflamatuvar grubundan ilaçlar bireyin doktoru tarafından reçete edilerek kullanılabilir. Bireylere  bu süreç içerisinde genel olarak hareketli kalmaları önerilmektedir.

Disk kayması durumunda fizik tedavi ağrıların azaltılmasına ve aynı zaman da hareket açıklığının devam etmesinde oldukça fayda sağlayabilir, ancak ağrı çok şiddetli ise doktor yatak istirahati verilebilmektedir. Yatak istirahati verildiğinde bireyin omurgayı destekleyen düz bir yatak üzerinde düz olarak uzanır, omurga üstünde bulunan basıncın azaltılması adına kafa kısmı uygun olan bir yastık ile desteklenir ve bunun yanı sıra omuzlar kalça ve ayak bilekleri ile aynı hizada tutularak yatırılmaya çalışılır.

Çok şiddetli olan disk kaymalarında omurga kanalının dekompresyonu veya çıkıntı yapan maddenin çıkarılması ve aynı zaman da  onarım için diskektomi ameliyatı yapılması gerekli olabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉