Döviz Kuru Neye Göre Belirlenir?
Bir ülkenin ekonomik kıstasları arasında şüphesiz ki en büyük rolü Döviz ve diğer ülkeler ile arasındaki ekonomik göstergeleri belirleyen Döviz kurları belirlemektedir.
İki ülke arasındaki para birimlerinin seviye durumuna döviz kuru denmektedir. Döviz kuru mantalitesi tıpkı diğer ekonomik veriler gibi alış ve satış taleplerindeki alış satış oranlarına göre belirlenmektedir.
Bizim ülkemiz dahil çoğu ülkede kimi zamanlarda devlet yönetimi bazı durumlarda döviz kurlarına müdahale edebilmektedir. Bunun nedeni ekonomik sebeplere dayalı olarak ülkede kullanılan döviz fiyatının aşırı şekilde yükselmesinden kaynaklıdır. Tabi sadece dövizin yükselmesi buna örnek gösterilemez, dövize olan talebin düşmesi ve dövizden gelir elde edilememesi gibi durumlarda ülkeler dövize müdahale edebilmektedir.
Devletlerin döviz piyasasına müdahale etmesi yine o ülkedeki resmi makamlar tarafından gerçekleştirilir. Resmi makamlar örneğin ülkemizde Merkez Bankası piyasaya döviz girişi gerçekleştirerek piyasalara müdahale etmiş olur. Belirli bir orana geldiğinde ise devlet müdahaleyi durdurarak piyasayı canlandırmış olur.
Döviz Kurları Aniden Neden Değişir ?
Özellikle borsa ve forex gibi para ticaretinin yapıldığı mercileri ilgilendiren döviz kurları, anlık olarak farklılık gösterebilmektedir. Önemli olaylar (Terör saldırıları, darbe vb.), piyasayı etkileyebilecek haberler (bir iş adamının ölmesi, bir firmanın aniden kapanması), ekonomik gelişmeler (Fed’in ülke raporlarını açıklaması, Amerika borsasadındaki ve yine ABD Merkez bankasındaki gelişmeler) döviz kurunu belirli oranda yükseltebilmektedir.
Örneğin içerisinde bulunduğumuz dönem varsayıldığında ülkemizde 2016 yılı temmuz ayında gerçekleşen darbe girişiminin etkileri döviz üzerinde şuan bile halen hissedilebilmektedir.
Yine bu gibi durumlarda hükumet herhangi bir zamanda alış satış ve arz talep eşitliğini sağlayabilmek adına dövize müdahale edebilmektedir.
YORUM GÖNDER