• PAYLAŞ

E Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur ve Eksikliği Nasıl Anlaşılır ?

  • 28/10/2016 - 12:10
  • 0 Yorum
  • 1016 görüntüleme

E Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur ve Eksikliği Nasıl Anlaşılır ?

Vücudunuz bir makine gibidir ve doğru olarak çalışabilmesi için gerekli yakıta ihtiyacı vardır. Gün içerisinde aldığımız gıdalarla vücudunuzun düzgün çalışmasını yani gerekli olan yakıtı almasını sağlarsınız. Düzensiz beslenme yada her zaman aynı türde beslenmelerden dolayı vücudunuz gerekli yakıtı alamaz ve sonuç olarak doğru çalışamaz ve etkileri hemen görülmeye başlar. Vücudunuzun vitaminlere ihtiyacı vardır ve her vitamin farklı gıdalarda bulunur bu nedenle sağlıklı bir bünye için aldığımız gıdıların size kattıklarına dikkat ederek dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Yetişkinlere oranla çocukların ve bebeklerin gelişimleri aşamasında daha fazla beslenemeye ihtiyaç duyarlar. Yetişkinlere göre daha hareketli olmalarının yanı sıra gelişen vücutları daha fazla enerjiye ve besine ihtiyaç duyar. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu E vitamini, vücut dokularının güçlenmesini, cildinizin sağlıklı olmasını ve bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle sağlıklı kemik yapısı için oldukça gereklidir. E vitamininin faydalarını sıralarsak ;
e-vitamini-hangi-gidalarda-bulunur-ve-eksikligi-nasil-anlasilir-2

-Vücutta damar sertliğini önler,

-Kalp sağlığı için son derece faydalıdır,

-Göz sağlığını korumaya yardımcı olur,

-Hafızayı güçlendirmesi için gereklidir,

-Damar tıkanıklığından kaynaklı olan ağrıları dindirir,

-Vücutta oluşan yaraların hızla iyileşmesini sağlar,

-Vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar,

-Vücutta kıkırdak ve özel olan dokuların tahribini son derece azaltılır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi E vitaminin vücudunuz için faydalı olan özelliklerini saydık. Bu vitamini almanız için E vitaminini bünyesinde bulunduran gıdaları tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bünyesin de E vitamini bulunduran bazı gıdaları sizler içim aşağıda sıraladık ;

e-vitamini-hangi-gidalarda-bulunur-ve-eksikligi-nasil-anlasilir-3

E Vitamini Buluna Gıdalar Nelerdir ?

– Toz biber – Ayçekirdeği – Badem – Domates – Yerfıstığı – Çamfıstığı – Kurutulmuş fesleğen – Yeşil zeytin – Kuru kayısı – Kuşkonmaz – Ispanak – Kivi – Fındık – Mango – Brokoli bünyesinde bolca E vitamini bulunduran gıdalardan bazılarıdır.

E Vitamini Eksikliği Yetişkinlerde Ne Gibi Rahatsızlıklara Yol Açar ?

Vücudunuzun bir makine gibi olduğunu ve gerekli olan vitaminleri alamadığında çeşitli hastalıkların meydana çıkabileceğiniz aktarmıştık. E vitamini eksikliğinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan bazıları şunlardır – Konuşamama – Yürümede zorluk – Beden hareketlerinde bozukluk – Göz bozukluğu – Kansızlık – Cinsel isteksizlik – Çabuk yorulma  gibi belirtiler sıklıkla görülen rahatsızlıklardır.

e-vitamini-hangi-gidalarda-bulunur-ve-eksikligi-nasil-anlasilir-1

E Vitamini Eksikliği Çocuklarda Ne Gibi Rahatsızlıklara Yol Açar ?

Yazımızın başında sizlere yetişkinlerin vücudunda eksik olan vitaminlerin sorunlar yaratacağını ama aslında çocuklarda E vitamin eksikliğinin farklı rahatsızlıklara sebep olabileceğiniz aktarmıştık. E vitamini eksikliğinin çocuklara yetişkinlere gösterdiği rahatsızlıklar dışında farklı etkiler gösterir. Metabolik olarak hızın arttığı okul ve ergenlik çağlarında zararlı maddeleri vücuttan temizleyici etkisi bulunmaktadır. E vitamini eksikliğinde ise hemolitik anemi yada ödemler görülebilmektedir.

Bildiğiniz gibi hayatta her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, vücuda alınan fazla vitaminde rahatsızlıklara neden olur. E vitamini fazlalığında ortaya çıkacak rahatsızlıklar arasında Mide ağrıları, mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır. Vücudunuz fazla vitamini idrar yolu ile dışarı atar yani depolama yapamaz bu nedenle her gün düzenli olarak beslenmek ve gerektiği kadar vitamin almak gerekmektedir.

Gün İçerisinde Alınması Gereken E Vitamini Ne Kadardır ?

-Bebeklerde gün içerisinde 5 – 6 mg

-4 ile 11 yaş arasında olan  çocuklarda 7 mg

-12 yaşından büyük olanlar içi ise 8-10 mg alınması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉