EĞİTİM KREDİSİ NEDİR VE EĞİTİM KREDİSİ NASIL ALINIR
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesi adına almış oldukları finansal destekler bankacıların adıyla eğitim kredisi olarak adlandırılmıştır. Bu eğitim kredisi sadece üniversite öğrencileri adına sınırlı değildir. Çoğunluk olarak üniversite öğrencileri tarafından başvurusu yapılan eğitim kredisi sürecinde kişilerin yararlanma oranı daha fazla olmaktadır. Fakat herhangi bir kursun alınması adına eğitim kredisi başvurusu süreci olarak bankaların birçoğu eğitimin sürdürebileceği birime kayıt hakkını göstermektedir. Bunun üzerine de belge istenir. İhtiyaç kredisi faiz oranlarına göre eğitim kredisi faiz oranları biraz daha düşük olduğu için gelirli kişiler tarafından da kullanılabilmektedir. Bu sebepten dolayı öğrencinin devam etmiş olduğu herhangi bir iş bulunmuyor ise kredi başvurusu velisi adına yapılmalıdır.
Eğitim kredisi bankalardan ziyade devlet aracılığıyla sağlanmaktadır. Kredi yurtlar kurumu adı altındaki kurum geri ödemeli olarak öğrencilere ödeme süreçleri bankalardan farklılık göstererek de kredi imkânı sunmaktadır. Ödeme yöntemi olarak bankalardan alınmış olan eğitim kredisinin tamamı nakit olarak veriliyor iken eğitim kurumları aracılığı ile devlet tarafından alınmış olan eğitim kredisi devletin belirlemiş olduğu miktarlarda aylık ödeme yöntemi ile öğrencilere sunulmaktadır. Devletin eğitim kredisi olarak lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olarak eğitim dereceleri göz önünde bulundurulması ile farklı miktarlarda ödemeyi sağlamaktadır.
Eğitim Kredisi Alınabilmesi İçin Ne Gereklidir?
Belirtildiği gibi bankalar eğitim kredilerini nakit olarak öderler. Nakit ödemeler finansman desteği sağlayan katılım bankaları öğrenim giderlerini ilgili olan kuruma ödemesi halinde elde edilen kar payı ile birlikte verilen ödemeyi finansman olarak sağlanan müşteriye aylık ödemeler halinde yapmaktadır. Katılım bankası özelliği taşımayan diğer bankalar verilmiş olan nakit kredinin geri ödemesini faiz oranlarını belirledikten sonra müşterisine sunmaktadır. Bankaların sağlamış olduğu eğitim kredisinin geri ödemesi ise kredi vermeye başladığı aydan sonraki aydan itibaren başlamış olur. Süreç ise bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Geri ödemeler ise en fazla 2 veya 3 ay sonrasına ötelenebilmektedir. Bankalardan eğitim kredisi alınması için gelir belgesinin gösterilmesi gereklidir. Öğrenci kendi adına kredi alamaz ve velisini aracı kılmak zorundadır. Kredi ödemesini yapacak olan kişinin gelir durumu göz önünde bulundurularak kredi miktarı belirlenmektedir.
Devlet aracılığıyla sağlanan eğitim kredisi aylık olarak taksitlendirme halinde öğrenci hesabına aktarılmaktadır. Geri ödeme süreci ise öğrencinin eğitimi bittikten 2 sene sonrasında başlar ve öğrenci iş hayatına giriş yaptıktan itibaren ödemesini taksit halinde geri ödemektedir. Geri ödeme miktarı ise kredi yurtlar kurumu tarafından belirlenir. Kredi yurtlar kurumu tarafından öğrenciye sağlanan kredi öğrenci eğer okur iken çalışmaya başlar ise kesilir. Sadece öğrenci olup paraya ihtiyacı olan kişilere sağlanması hedeflenen eğitim kredisi öğrenci resmi olarak çalışmaya başlar ise verilmez. Öğrenci lisans öğrenimini tamamladıktan sonra eğer eğitim hayatına devam edip yine çalışmaz ise yüksek lisans veya doktora yapıyor iken yine kredi yurtlar kurumuna eğitim kredisi almak adına başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir. Kredi yurtlar kurumu aracılığıyla sağlanan eğitim kredisinin önceliği ise ailevi durumu zor olan, anne ve babası ölen, şehit yakını olan kişilerdir.
Eğitim Kredisini Hangi Bankalar Veriyor
Günümüzdeki bankaların çoğu artık eğitim kredisi sağlamaktadır. Ziraat bankası, iş bankası, Halkbank, yapı kredi, garanti, Akbank, Vakıfbank, Şekerbank gibi birçok banka 50000 TL ye kadar 36 ay vade ile eğitim kredisi sağlıyor.
Eğitim Kredisi İçin Gerekli Olan Belgeler
Nüfus cüzdanı fotokopisi, gelir belgesi, öğrenci belgesi, gibi belgeler bankalar tarafından eğitim kredisi başvurusu sırasında istenmektedir.
YORUM GÖNDER