Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır ?
Elektrik Çarpması Nedir ?
İnsan vücudu, elektrik ile direkt olarak temas ettiği zaman, elektrik insan vücudundan geçer ve bu da elektrik çarpması olarak adlandırılan duruma sebep olur. Elektriğin voltajına ve aynı zaman da temas süresine bağlı olarak, bu çarpma küçük bir rahatsızlıktan, ölüme kadar gidebilen yaralanmalara sebep olabilir.
Çocuklarda Elektrik Çarpmaları Nasıl Meydana Gelebilir ?
-Çocuklar elektrik çarpmasına genel olarak elektrik kablolarını ısırarak veya çatal, kaşık gibi metal cisimler ile açık da bulunan prizler başında uğraşırken elektriğe maruz kalırlar.
-Çocuklarda elektrik çarpmaları aynı zamanda elektrikli oyuncakların, elektrik ile çalışan eşya yada aletlerin yanlış kullanımı sonucunda ve bunların dışında çocukların ayakta yada otururken, elektriğin su ile temas etmesinden sonra meydana gelebilmektedir.
-Günümüzde elektrik çarpması vakalarının %20 gibi büyük bir oranı yıldırım çarpması ile oluşmaktadır.
-Yılbaşı ağaçları ve yılbaşı ağaçlarının ışıkları mevsimsel olarak elektrik çarpması kazalarının en önemli sebepleri arasında bulunmaktadır.
Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır ?
-Eğer çocuk elektrik akımı ile temas etmiş ise, ilk yapılması gereken daima elektrik kaynağı doğrudan kapatılması gerekir.
-Çoğu durumlarda fişi çekmek yada ışığı kapatmak mümkündür. Eğer bu seçenekler mümkün olmuyor ise elektrik kablosunu direk olarak çekmek daha doğru olur fakat bu işlemi çıplak elle yapmayın. Çünkü bu aynı zaman da sizin de elektrik ile temas etmenize sebep olabilir.
-Bu tarz durumda ya sapı odundan yapılmış bir kesici balta tarzı bir eşya ile veya iyi yalıtılmış olan bir kesici ile elektrik telini kesin yada kabloyu, kuru bir sopa, ip, katlanmış bir gazete, ceket yada başka elektrik iletimi olmayan kaim ve kuru bir cisim kullanarak çocuğun üzerinden atmalısınız.
-Eğer bulunduğu alanda elektrik kaynağı yerinden çıkmıyor ise çocuğu oradan çekmeye çalışmalısınız.
-Tekrar önemle vurgulamak gerekirse; çocuğunuz hâlâ elektrik ile temas halinde olmasından dolayı, elektrik akımı onun vücudundan doğrudan size geçeceği için, çıplak elle çocuğa kesinlikle dokunulmamalıdır. Bunun yerine, mutlaka onu kurtarmak için elektrik iletmeyen lastikten yapılmış olan bir cisim kullanmalısınız.
Dikkat! Bu önerilen yöntemlerin hiçbirinin tam olarak garantisi yoktur.”
-Elektrik kapatılmasından yada çocuk oradan uzaklaştırıldıktan sonrasında çocuğun nefesini, deri rengini ve size vereceği tepkileri dikkatle kontrol etmelisiniz.
-Eğer çocuğun nefes alışı durmuş yada kalp atışı durmuş ise, bunların dışında çok hızlı ve düzensiz olarak nefes alıp veriyor kalbi çok hızlı atıyorsa hemen kardiyopulmoner canlandırma yöntemine başlamanız gerekli ve ardından tıbbi bakım için acil yardım çağırmanız gerekmektedir.
-Bunların dışında, elektrik çarpması sebebi ile çocuğunuzun omurgası hasar görmüş olabileceğinden dolayı gereksiz yere hareket ettirmekten kaçınmalısınız.
-Eğer elektrik çarpması sonrasın çocuk kendinden geçmemiş ve şokun etkisi hafif ise derisin de yanık olup olmadığını ; özellikle de ağzın temas noktası olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
Elektrik Çarpmaları Nasıl Tedavi Edilir ?
Elektrik çarpmaları, tıbbi kontroller yapılmadığı müddetçe anlaşılması oldukça zor olan organ hasarlarına sebep olabilir, bu nedenden dolayı önemli bir elektrik çarpması kazası yaşamış olan her birey bir doktor tarafından özenle muayene edilmesi gereklidir.
Çocuk doktorunun yapacağı dikkatli muayene esnasında elektrik çarpması sonucu oluşmuş olan küçük, önemsiz yanıklar temizlenir ve aynı zaman da pansuman yapılır. Doktor vücutta hasar olup olmadığından tam emin olmak adına laboratuvar testi isteyebilir. Eğer elektrik çarpması sonucunda çok kötü yanıkları, beyin yada kalpte bir hasar var ise hastanede doktorlar tarafından izlenmesi gerekmektedir.
YORUM GÖNDER