Erken Yaşta Adet (Regl) Görme Nedenleri Nelerdir ?
Kızların Küçük Yaşta Adet Görmesinin Nedenleri Nelerdir ?
Genç kızlarda normal olarak adet görme yaşı 12-14 yaşları arasında gerçekleşir, 8 ila 9 yaşları arasında ve 9 ila16 yaşları arasında da kızların adet görmesi tıp açısından normal olarak kabul edilmektedir. Genç kızlarda adet görülme yaşı ırktan ırka farklılık gösterir. Bazı ırklara bakıldığında çok daha erken yaşta adet görülmesi normal olarak kabul edilir.
Küçük yaşta adet görmede beslenmenin oldukça fazla etkisinin olduğu ve aşırı beslenen toplumlarda örnek olarak Amerika gibi gelişmiş ülkelerde adet görme yaşı çok daha erken dönemlerde başlamaktadır. Aynı zaman da genetik özellikler annenin yada ablanın, annenin kız kardeşinin yani teyze erken dönemde adet görmesi gibi sebeplerden erken adet görme yaşanabilir.
Erken Yaşta Adet Gören Kızlarda Fiziksel Değişimler Nelerdir ?
Genel olarak 12 ila 13 yaşları arasında adet görme beklenir iken, bazı durumlarda 9 ila 10 yaşlarında adet görüldüğü zamanlarda fiziksel değişiklikler yaşanır ve bununla beraber çocuğun boyunun uzaması tamamlanmış olmaktadır. Bu sebeple erken adet gören kız çocuğunun boyu kısa kalabileceği gibi aynı zaman da ruhsal problemler de yaşayabilir. Henüz arkadaşları içerisinden adet gören olmadı ise bu durumda çocuk, çevresinden ve aynı zaman da sosyallikten uzaklaşmayı tercih edebilmektedir. Bu gibi yaşanan durumlarda anne ve baba mutlaka birlikte hareket edip çocukla uygun olan bir dille konuşmaları yada ilgili branşlara baş vurmaları gereklidir.
Adet görmeye başlayan çocuklarda, bazı hormonal değişiklikler yaşanır örneğin, vücut yavaş yavaş bedensel yapısını tamamlamaya başladığı zamanlarda beyinde hipotaramus denilen bölgeden ve hemen onun altındaki hipofizdenilen bölgeye ilk uyarı gitmeye başlar ve bu yapılan o ilk uyarı doğrudan kana geçip yumurtalıklara ulaşmasından sonra o andan itibaren yumurtalıklardan erkeklik hormonu adı verilen kızlarda oldukça az sayıda olan testosteron ve östrojen hormonu salgılanmaya başlar ve ardından vücudun çeşitli dokularına dağılmaya başlarlar. Östrojen, vücutta kadınsı özellikleri oluşturmaktadır.
Örnek olarak, göğüs gelişimi ve beden yapısı gibi, salgılanan testosteron ise kemik ve kas dokusunda giderek büyüme sinyalini daha da geliştirmiş olur. Progesteron hormonu diğer bir adıyla üçüncü hormon devreye girer ve ardından adet kanamasını düzenlemeyi sağlayan bu hormon, her ay belli aralıklar ile adet kanamasını oluşturmaya başlar. Bu durum yaşanmaya başlanmasından sonra üreme çağı ve aynı zaman da hamile kalma dönemi başlar. Tabii bu gelişmeler aynı zaman da tüylenme denilen yapıyı oluşturur ve ardından genç kadınlığa geçiş dönemi başlamaktadır. Belli bir aşamanın geçmesinden sonra yumurta hücresinin içinde bulunan yumurtalardan bir tanesi olgunlaşır ve çatlayacak duruma gelir ve ilk yumurtlama meydana gelir.
Genç bir kız 14 yaşından sonra bile hala adet görmüyor ise bir iki sene daha beklenmesi normaldir. Kız çocuğunun gelişimi tamamlamadan adet görmedi ise bazı hormonal testler yapılmasında yarar olacaktır. Yapılan bu testlerde araştırılması gereken etkenler fiziki değişim başlamış ise adet görmesi bir iki sene daha beklenebilir. Ancak fiziki değişim yani, boyun uzaması, göğüslerin büyümesi, beden yapısının gelişmesi ve aynı zaman da tüylenme gibi bazı değişiklikler görülmüyor ise bu durumda gerekli olan araştırmalar mutlaka yapılmalıdır.
Kız Çocukları İlk Adet Gördüklerinde Ebeveynler Nasıl Davranmalı ?
Kız çocuklarının adet görmesi dönemi içerisinde annelerin genel olarak açıklama yapmalarının gerekli olup olmadığı sorusu gündeme gelmektedir ve asıl olarak bu durum içerisinde açıklama yapmaları mutlaka gereklidir. Çünkü beklemediği bir şekilde kanama gören kız çocuğu bundan korkarak psikolojisi bozulabilir. Günümüze gelindiğinde bu durum artık ilk okulda çocuklara anlatıldığı ve aynı zaman da internettten araştırdıkları için kız çocukları bunu daha kolay anlayabilme imkanına sahipler.
Gene de annenin, kız çocuğuna bu durumu 10 yaşından itibaren anlatmaya başlaması çocuk için gerekli olduğu ve aynı zaman da annenin anlatmasının çocuğa güven vermesinden dolayı çok daha önemlidir. Annenin belirli bir yaşa ulaşma dönemlerinde adet kanamasının doğal bir şey olduğu, genç kızlığa adım atma döneminin yakınlaştığını, büyümenin bir belirtisi olduğunu anlatmak gereklidir. Bekleyerek yaşanan duruma göre söylerim diyen anneler yada aile büyükleri bulunuyor. Ancak bu kesinlikle doğru bir davranış türü değildir. Kesin olarak genç kızlara, annesi tarafından adet kanamasının olacağı hakkında detaylı bilgi verilmelidir. Her şeye rağmen kız çocuğunda psikolojik bir değişim olur ise mutlaka psikolojik destek alınması gerekir ve ihmal edilmemelidir.
YORUM GÖNDER