FED kararları piyasaları nasıl etkiler?
Bildiğiniz gibi dünya üzerinden herkes tarafından kabul edilen en güçlü para biriminin sahibi Amerika Birleşik Devletleridir. Her ülke de olduğu gibi Amerikanın da para politikalarını yöneten bir merkez bankası vardır. Bu bankanın kısaltması FED olarak bilinmektedir. FED’in alacağı kararlar birçok piyasayı yakından ilgilendirmektedir. Bu piyasalardan birisi de dışa bağımlılığı yüksek olan bizim ekonomimizdir. Her alınan kararın ardından piyasalarda kararın önemine göre küçük ya da büyük dalgalanmalar yaşanmaktadır. Tabi kararların neden piyasaları bu kadar etkilediğine gelirsek Amerika’nın yayılmacı politikasının bunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şu an dünya üzerinde Askeri tesisinin olmadığı sadece birkaç tane ülke bulunmaktadır.
Örneğin FED faiz oranlarını arttıracağını açıkladığı anda büyük bir dalga piyasayı şekillendirmeye başlayacaktır. Bu güçlü yapıda ki kurumun faizi daha yüksekten vereceği açıklaması ile dolar bir anda değer kazanmaya başlıyor. Çünkü bu faiz fırsatından yararlanabilmeniz için dolara sahip olmanız gerekiyor. Mantıklı olarak da birçok yatırımcı otomatik olarak döviz yatırımlarını dolara kaydırıyor. Bunun yanında tüm ülkelerinde para birimleri değer kaybetmeye başlıyor. Borsaların tamamında düşüş yaşanıyor. Ülkeler nakit ihtiyaçlarını karşılamak için satışa çıkardıkları tahvil ve bono satışlarının faizlerini yükseltmek zorunda kalıyor. Çünkü orada ki oranların yüksek olması sizi bir tercih sebebi olmaktan çıkarıyor. Bu sayede faiz arttırmayı gerçekleştireceğini açıkladığında yaşanacak durumun bir özetidir. Eğer sizde yatırımcılığa adım atacaksanız bu kararları mutlaka yakından takip etmelisiniz. Açıklanan kararların hangi noktada piyasaları etkileyeceğini de öğrenmelisiniz.
FED kararları en çok fon maliyetleri üzerinden önemli bir etkiye neden olmaktadır. Eğer Fed açıklamasında parasal anlamda genişlemeye gideceğini açıklarsa dolara uygulanan faiz oranları otomatik olarak düşmektedir. Bu da fon maliyetlerinin düşmesine neden olmakta ülkelerin daha rahat fon bulmalarına imkan sağlıyor. Bu da ülkelerin yeni yatırımlar yapma ve daha hızlı büyüme yolunda attıkları adımların önünü açmış oluyor. Faiz indirilmesi demek tüm piyasaların içerisinde dolaşan nakit paranın bir anda artması anlamına gelmektedir. Bu da otomatik olarak ekonomilerin canlanması anlamına geliyor. Düşük faiz hızlı dolaşım anlamına gelirken yüksek faiz ise daha az para dolaşımı anlamına gelmektedir. Ayrıca bu piyasalarda faizin düşmesi yatırımcıların daha fazla kazanç elde etmek amacıyla yeni piyasalara yönelmesi anlamına geliyor. Bu durum genelde gelişime açık ülkelerin piyasaları alıyor. Bu etki ile birlikte ülke piyasası bir anda canlılık belirtileri gösteriyor. Sıcak para ile buluşan ekonomi de borsa bir anda bahar havası yaşıyor. Borsa yükselişe geçiyor, piyasaya sunulan yüksek faizli bono ve tahvillere olan ilgi artıyor. Tabi bu paranın piyasada uzun süre kalmasını sağlamak için faiz oranlarına fazla dokunmak mantıklı gelmiyor. Çünkü sıcak para başka alanlara çok hızlı bir şekilde kayabiliyor.
Faiz Artırımının Yıpratıcı Etkisi
FED’in almış olduğu faiz kararları özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler açısından çok yıpratıcı etkiye sahiptir. Örneğin Amerikan seçimleri sonrasında parada güvenli bir liman arayan yatırımcılar dolara geri dönüş yapmayı tercih etmişti. Bu da doların bir anda 4 TL civarına çıkmasına neden olmuştu. Ekonomimiz daralmaya gitti ve bu durumun etkisi daha yeni atlatılıyor. Çünkü Amerikan ekonomi hem güçlü hem de güvenilir yapısı ile bir anda ilgi odağı oluyor. Sermaye tedirginliği sevmez ancak yüksek riski tercih eder. O nedenle tercih böyle durumlarda güvenli liman oldukları yerlerdir. Bu da bizim ülkemiz gibi ekonomiler açısından çok yıpratıcı bir etkiye sahiptir.
YORUM GÖNDER