• PAYLAŞ

Finansal Riskinizi Nasıl Azaltırsınız?

  • 19/03/2017 - 23:18
  • 0 Yorum
  • 747 görüntüleme

Finansal Riskinizi Nasıl Azaltırsınız?

Finansal hayatta risk sürekli olarak yer almaktadır. Ancak riskin varlığı aynı zamanda daha çok kazanç elde edebilmeniz içinde bir işarettir. Tabi riski kontrol edebildiğiniz taktirde bundan yararlanabilirsiniz. O nedenle öncelikle finansal risklerinizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmelisiniz. Bunu yapabilmeniz için tüm riskleri tanımalı ve onların neden birer risk olarak görüldüklerini anlamalısınız. Sizin durumunuza göre kişisel ya da şirketinizin riskleri nasıl kontrol edebileceğinizi maddeler halinde açıklamaya çalışacağız. Öncelikle ise finansal hayatta karşımıza çıkacak olan tüm riskleri tanımanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Bu sayede ileriye doğru daha mantıklı kararlar verebilirsiniz. İşte bu sayede kazancınızı arttırmanız daha kolay olacaktır.

Finansal Riskleri Anlama

Finansal riskler genel olarak iki farklı kategori içerisinde analiz edilir. Sistematik riskler ve sistematik olmayan riskler şeklinde ayrılmaktadır. Sistematik risk yaşanan piyasada kayıp yaşamanın ana nedeni yaşanan durgunluktur. Sistematik olmayan riskler ise şirketler ve endüstriler yüzünden yaşanabilmektedir. Bu risklerden tamamı ile kurtulmak mümkün değildir ancak planlı ve dikkatli hareket ederek en az indirme şansınız vardır.

Sistematik riskin oluşmasına savaşlar, faiz oranları ve ekonomik durgunluklar neden olabilir. Sistematik olmayan riskler ise şirketler için geçerli olduğundan benzersiz risk olarak da bilinmektedir. Finansal hayatta ne kadar çok risk alırsanız o kadar fazla kazanç edersiniz. Ancak riskten kazanç elde edebilmeniz için onu kontrol edebilmeniz gerekiyor. Bunun içinde planlama çok önemlidir. Dikkatli bir şekilde yapacağınız planlama ile ne kadar risk alırsanız kazanç elde edeceğinizi, hangi limiti geçerseniz riskin size zarar getireceğini öğrenebilirsiniz.

Sistematik Riskler Nelerdir?

Piyasada yatırımcılar tarafından bilinen birkaç risk türü vardır. Faiz riski, enflasyon riski ve likitide riski olarak bilinmektedir. Şimdi bunları açıklamaya çalışalım.

Faiz risk, piyasada değişen faiz oranlarının mevcut yatırımlarınız fiyatını olumsuz etkileyeceği riski ifade etmektedir.

Enflasyon riski, genel ekonomi içerisinde enflasyon oranlarının artacağını ve yapmış olduğunuz mevcut yatırımınızın geri dönüşünde beklediğiniz kazancın çok altında olmasını ifade etmek için kullanılır.

Likidite riski, bu riskte paranızı uzun vadeli varlıklara bağlamak ile orta çıkar. Uzun vadede tercih ettiğiniz yatırım aracının size ne getireceğini öğrenmeniz önemli olacaktır.

Sistematik Olmayan Riskler Nelerdir?

Bu risk bir şirket ya da işletme içerisinde ki yatırımların tehlikelerini belirtmek için kullanılır. Sistematik için verebileceğimiz örnekler için şirketin piyasaya sunmuş olduğu ürünü geri çağırması, şirket yönetiminde yaşanan değişiklik, bir rakibin büyümesini sistematik risklere örnek olarak gösterebiliriz. Bu riskler şirket tarafından zararın en aza indirilmesi için yönetilebilen riskler olarak kabul edilir. Genel olarak sistematik olmayan riskleri 2 farklı kategoriye ayırabiliriz. Yönetim riski ve kredi riski bu kategorileri oluşturmaktadır. Yönetim riski şirketin kötü yönetilerek yatırımların nedeniyle zarar edilmesini örneklemek için kullanılır. Bu durumdan kurtulmak için yönetimde eksik olan noktalar belirlenip gerekli değişikliklerin yapılması yeterli olacaktır. Kredi riski ise yatırım için alınan ya da piyasaya sunulan tahvilleri ifade etmek için kullanılır. Birçok şirket sistematik olmayan riskten kurtulmak için önlem olarak stok tutma yöntemini kullanmaktadır. Bu sayede sistematik riski ortadan kaldırmayı amaçlamış olurlar.

Finansal riski ortadan kaldırmak için bunları bilmeniz size doğru işlemleri yapmanız açısından önemli olacaktır. Risk doğru ve planlı bir şekilde alındığında hem kişiye hem şirkete kazanç sağlaması açısından önemlidir. Ancak gelişi güzel alınan riskler ise zarar etmenin en temel nedenidir. Piyasalarda risk hiçbir zaman bitmez ancak doğru şekilde adım atıldığında kazanç sağlar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉