Gün içerisinde yediğimiz bütün yiyecekler az miktarda doğal bakteri içerir. Ancak yediğimiz besinlerin yanlış olarak pişirilmesi, yanlış olarak depolanması ve kötü kullanımı ciddi hastalıklara neden olabilecek çok sayıda bakterinin oluşmasına veya çoğalmasına neden olabilir. Parazit, toksinler, virüs ve kimyasallar da besinler üzerinde kirlilik yaparak hastalıklara yol açar.
Gıda zehirlenmesinin belirtileri, tama olarak mikroorganizmaların bulaşma kaynağına, vücudunuzun susuz olup olmamasına veya o an içerisindeki tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterir.
Gıda zehirlenmesi yaşandığında rastlanan yaygın belirtiler şunlardır:
-Ani ishal
-Şiddetli bulantı
-Şiddetli karın ağrısı
-Kusma – her zaman olmayabilir
-Dehidrasyon – her zaman olmayabilir
Vücutta önemli derecede dehidratasyon oluşmuş ise farklı belirtiler de hissedilebilir;
-Ayakta dururken bayılma veya ani sersemlik hissi
-Oldukça hızlı kalp atışı
Kirlenmiş gıdaları yedikten sonra hastalanan kişinin maruz kalma miktarı, genel sağlık durumu ve yaşı da zehirlenmeden ne kadar etkilediğinde önemli belirleyici rol olmaktadır. Yüksek risk taşıyan gruplar şunlardır:
Yaşlıları ilerlemiş olanlar: Yaş arttıkça, bağışıklık sistemi genç vücutlar kadar bulaşıcı organizmalara hızlı ve etkin bir şekilde yanıt verememektedir.
Yaşça çok küçük olan bebekler ve küçük çocukların henüz bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğundan bu tür organizmalara karşı etkili bir karşılık verememektedir.
Diyabet, kanser dolasıyla kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören hastalar, AIDS gibi kronik bir sağlık durumu olan bireyler de bağışıklık sistemi yanıt vermede oldukça yetersiz kalabilmektedir
Eğer bir gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız;
-Bir yere uzanarak dinlenin ve bol miktarda sıvı tüketiniz.
-Bakteriler vücudunuzda olduğundan ve sistem tarafından emilimini yavaşlatmasından dolayı için anti-ishal ilaçları kullanmayınız.
Gıda zehirlenmesi kaynaklı hastalıklar genel olarak kendi kendine 48 saat içinde iyileşme gösterir. Eğer daha uzun sürerse ve dışkınızda kan görürseniz acil olarak doktora görünmeniz gerekecektir.
Aşağıda sıraladığımız belirtiler varsa derhal 112 acil servisi arayın,
-Çok sulu olan ishalin 24 saat içinde kanlı bir hal alması
-Hasta olan kişi yüksek risk grubunda yer alıyorsa
-Gıda zehirlenmesinin başka bir çeşidi olan (botulizm) şüphelirseniz (Botulizm, besinler içinde bulunan bazı sporlar tarafından meydana gelen bir toksinin alınmasından kaynaklanan ve potansiyel olarak bakıldığın da ölümcül sonuçlar doğurabilen bir zehirlenme türüdür). Botulizm toksini genel olarak ev konservelerinde, yeşil fasulye ve domateste bulunur. Botulizm baş gösteren belirtileri genel olarak yiyeceği yenmesinden sonraki 12 ila 36 saat içinde kendini gösterir ve baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, bulanık görme ve nihai felç olarak içerebilir. Bazı hastalar üzerinde bulantı ve kusma, idrar tutma, kabızlık, nefes darlığı ve ağız kuruluğu görülebilir. Bu belirti veya bulguların herhangi birinin olması acil tıbbi müdahale gerektirir.
YORUM GÖNDER