Göbek kordonu uzunluğu 55 cm kadar olmaktadır. Bu ölçüler tabii ki küçük farklılıklar gösterme olasılığı vardır. Kordonun normalden kısa olması anne ve bebek açısından son derece tehlikelidir. Kordonun aynı zaman da uzun olması, bebeğin boynuna dolanmasına, yaşamsal tehlikenin doğmasına sebep olabilmektedir.
Doğumun sonrasında göbek kuruma ve kabuklanma göstermeye başlar. Dıştan bakıldığında kurumuş gibi görünen bu kordonun içinde bulunan iki adet atardamar, 10 ile 20 gün arası kadar açık olarak kalırlar.
Göbek kordonu içerisinde bulunması gereken bu iki atardamar bazı göbek kordonlarında tektir. Tek atardamar anormalliği, çok nadir olur bu oran % 1 kadar olabilir. Bu % 1 oranında ki bebeklerin %30 ‘ unda da, doğumsal olan anormallikler bulunma riski oldukça yüksektir. Bu sebeple göbek kordonu doğum esnasında kesildiği zaman, kesilmiş olan kordonun damar eksikliği bakımından iyice incelenmesi gerekir. Tek atardamar olduğu saptanan bebeklerin, doğumsal anormallikler yönünden mutlaka değerlendirilmesi gereklidir. Çünkü bir aşamadan sonra anormalliği doğumdan sonra yapılan bir muayenede anlamak neredeyse olanaksızdır.
Göbek taban kısmının iç tarafına, karın içinde bulunan iç organların girmesi ile meydana gelen anormalliğe Omfalosel dinmektedir. Bu durum sık olmasa da 5 – 10.000 doğumda bir görülmektedir. Bu çok büyük süratle opere edilmesi gereken özel bir durumdur. Ameliyatın değişik sebeplerle anında yapılamadığı durumlarda tıbbi yöntemlere başvurularak geçici bir süreliğine üzeri örtülme yolu ile koruma yapılır. Bu duruma maruz kalan bebeklerin %75 kadarında da doğumsal anormallikler gözlemlenmektedir.
Göbek kordonunda çok nadir de olsa tümörler görülebilir.
Göbek kordon, bebeklerde aşa yukarı 6 – 8 günde içerisinde kurur ve ayrılır. Ayrılma bölgesinde kalan kabuk ve yara 12 gün içerisinde iyileşir. Eğer oluşan bakteriler nedeni ile iyileşme gecikmeye maruz kalırsa göbek içinde nemlenme ve buna dayalı enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu sebeple alkol yardımı ile günde birkaç defa temizlenmesi gerekmektedir.
Enfekte olan ve geç düşen göbeklerde granülom meydana gelir. Bu oluşan granülom temizlenerek gümüş nitrat kalemi yardımıyla kurutulmaya çalışılır. Doğumlarda göbek bağları hem anneler hem de bebekleri için büyük önem taşır ve son derece dikkat edilmesi gerekir.
YORUM GÖNDER