Hamileliğin Onbeşinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 02/11/2016 - 15:49
- 0 Yorum
- 963 görüntüleme
Hamileliğin Onbeşinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Hamileliğin 15. Haftasına gelen siz değerli anne adaylarımıza her geçen gün doğum zamanına yaklaştığınızı ve bu sürecin artık daha da hızlı olarak ilerleyeceğini siz aktarmaktan mutluyuz. Zaman kavramı aslında takip edildiği zaman pek geçmek bilmez, fakat konu gebelik olduğu durumlarda bedeninizde sizinle beraber büyümekte olan mucize bebeğinizi hissettikçe, o çok uzun gibi gelen haftaların hızla geçtiğini fark etmişinizdir. Bizler sizlerde yaşanan değişimleri takip ederken haftaların hızla geçtiğini fark edebiliyoruz. Gerinizde uzun ve oldukça yorucu olan bir 14 hafta bıraktınız. Yaşadığınız değişimler sizi yormasına rağmen anne olmanın içgüdüsünün sizleri çok daha güçlü kıldığını biliyoruz. Lakin bilmelisiniz ki bu haftalar gerçekten oldukça rahat ve huzurlu geçireceğiniz haftalar olacaktır. Bu hafta içerisinde bebeğinizde ve sizde yaşanan değişimleri merak ettiğinizi biliyoruz, dilerseniz hamileliğinizin 15. Haftasında bebeğimizde yaşanan değişimleri sizlere aktarmaya başlayalım.
Gebeliğin 15. Haftasında Bebeklerde Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Gebeliğin 15. Haftasına geldiğinizde bebeğinizin boyu artık ; baştan popoya kadar 10,1 cm civarındadır.15. Hafta içerisinde bebeğinizin kilosu ise yaklaşık olarak 70 gram civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Bu hafta içerisinde bebeğinizin bacakları, kollarından biraz daha fazla uzamaya başladı ve şu an içerisinde tüm eklemlerini, kol ve bacaklarını rahat rahat oynatabilecek duruma geldi. Göz kapakları genel olarak kapalı olsa da ışığı rahatlıkla hissedebilir durumda. Örnek olarak göbeğinize doğru bir ışık tutarsanız lamba yada fener gibi, bebeğiniz ışığa karşı oldukça hassas olduğundan dolayı, hisseder ve bu nedenle de yerinde hareket edebilir ve hatta ışıktan uzaklaşmaya dahi çalışabilir. Aynı zaman da bebeğinizin tat alma duyusu şu an pek yok ama tat alıcılarını gün geçtikçe geliştirmeye devam ediyor.
Bebeğinizin kemik ve kas dokusu bu hamilelik haftasından sonra biraz daha hızlı gelişmeye başlayacaktır. Cildi hala bu haftada çok ince ve neredeyse şeffaftır ve cilt yüzeyine bakıldığında belirgin olan damar yapıları izlenir. Tıp dilinde Lanugo adı verilen ipeksi cilt tüyleri de bu hafta ile beraber gelişmeye başlar. Bu gelişmekte olan tüyler 26. haftaya kadar varlığını sürdürecektir.
Son olarak sanırım size müjde verme zamanımız geldi uzun zamandır bu anı beklediğinizi biliyoruz, eğer bu hafta içerisinde ultrasona girerseniz, bebeğinizin kız yada erkek mi olacağını öğrenebilme ihtimaliniz bulunuyor. Aslında bu tamamen içinizde büyüttüğünüz mucize bebeğinize bağlı, Eğer bu hafta içerisinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenme imkanı bulamazsanız üzülmeyin, hayal kırıklığına lütfen uğramayın, çünkü bu durum doğrudan ultrasondan alınacak olan görüntünün netliğine ve aynı zaman da bebeğinizin rahminizde o an içerisinde bulunduğu pozisyonuna bağlıdır. Bu nedenle sizlere tamamen bebeğinize bağlı belik sizi biraz daha meraklandırmak daha bu günlerden ilk şımarıklıklarını, size yapıyor olabilir. Siz değerli anne adaylarımızı biraz daha heyecanlandırmak adına olduğu yerde kıvrılmış veya ters durmuş bir pozisyonda duruyor olabilir, bu nedenler buna hazırlıklı olun ve sabredin.
Hamileliğin 15. Haftasında Anne Adaylarında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Yazımızın başında sizlere bu 14. Hafta ile beraber daha rahat olan zaman diliminin içinde olduğunuzu ve bunun biraz keyfini sürmelisiniz. Gebeliğinizin 15. Haftası ile beraber siz de fark etmeye başlamışınızdır karnınız artık büyüyor ve bundan sonra ki her gün biraz daha büyümeye devam edecek. Karnınızın büyümesinin bebeğinizin de büyüdüğü anlamına geliyor. 15. Hafta ile beraber artık rahiminizi dışarıdan elle hissedebilirsiniz. Elinizi karnınızın üzerine koyduğunuz zaman elinize top gibi, yumuşak bir kitle gelmeye başlayacaktır. İşte bebeğiniz tam olarak buradadır. Birkaç hafta içerisinde ise varlığını yeterince size belli edecektir merak etmeyin. İlk gebeliğiniz ise bebeğinizin hareketlerini tam olarak hissetmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekiyor. Sizin gibi ilk gebelik döneminde olan bir arkadaşınız bebek hareketlerini hissettiğini dile getirdiğinde sakın endişelenmeyin. Arkadaşınızın hareket olarak algıladıkları aslında geçen hafta belirttiğimiz gibi muhtemel olarak kendi bağırsak hareketleri olacaktır.
Değerli anne adaylarımız bu haftaya kadar sizlerde de ortalama 5 kilo kadar aldınız tabi kilonuz biraz daha azı yada fazlası da normaldir, endişelenmenize gerek yok. Bu zamanlarda şimdi ve sonrasında beklemediğiniz belirtilerle karşılaşabilirsiniz şaşırmayın. Örnek olarak bu aralar burnunuzda tıkanıklık hissedebilmeniz mümkün, bunun asıl nedeni ise hormonal değişimler yaşamanız nedeni ile burun mukozalarına doğru kan akışı hızlanmaktadır ve bu da burnunuzun tıkanmasına neden alacaktır. Bu durum aslında hamilelik sırasında oldukça yaygındır ve genel olarak hamilelikte iç burun iltihabı adı verilir. Bazı hamile anne adaylarımızda burun kanamaları da oluşabilmesi mümkündür bu da tamamen burundaki kan seviyesinin yükselmesi ve aynı zamanda kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanmaktadır endişelenmeyin.
Eğer amniyosentez testi yaptırmak gibi bir düşünceniz bulunuyorsa, bu hafta ile 18. hafta arası son derece normaldir. Amniyosentez testi yüzlerce genetik ve aynı zamanda kromozomsal bozuklukları tespit edebilmesinden dolayı aslında oldukça önemli bir testtir. Eğer bu hafta içerisinde amniyosentez sonuçlarını beklerken çok heyecanlanıyor yada endişeleniyorsanız, size iyi bir tavsiyemiz olduğunu söyleyebiliriz. Panik yapmanıza asla gerek yok, çünkü bu testi yaptıran birçok anne adayı, bebeği hakkında son derece olumlu haberler alarak yaşamlarına devam ediyorlar. Bu zamanlarda eşinizle birlikte biraz daha stresli olmanız çok normal. Eminiz birçok bebek bekleyen çift gibi siz de bebeğinizin sağlığı hakkında ve oluşacak değişimlerle ile ilgili kimi endişeler duyuyorsunuz. Bu endişelere hayatınızda yer vermemeye gayret gösterin unutmayın ki yaşadığınız her stres ve heyecanı bebeğinizde hissediyor. Hamileliğinizin 15. Haftasında fiziksel ağrılarınızın azalması ve bunun yanı sıra enerji seviyenizdeki yükselmeye bağlı olarak, bu dönemin tadını çıkarın.
Değerli anne adaylarımız bir hafta daha geride kaldı artık size son önerilerimizi biliyorsunuz beslenmeye dikkat ve mümkün olduğunca egzersiz sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.
YORUM GÖNDER